用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 上年度有九成一學童獲派首三志願,想請教…… ...
樓主: YmOra
go

上年度有九成一學童獲派首三志願,想請教…… [複製鏈接]

引用:Quote:fatman69+發表於+15-5-14+11:36+99%

原帖由 MASAYA 於 15-05-15 發表
明白, 咁唔係神校既直資私校點計?
首3志願%是校方數字,點演譯冇規管。
理應入任何直資都應當首3志願%,因是自願選報,非被迫抽中。

caerion 發表於 15-5-15 07:04
唉!首三志願是無意思,如果係b1當然無問題,但如果你係邊緣人或b2,學校會會為左保住學生90%入讀首三志願的 ...

其實Band2,Band3生最受學校擺佈,所以我好認為91%多數屬於B2/B3生,而剩下9%中的6%屬於Band1生.

引用:唉!首三志願是無意思,如果係b1當然無問題

原帖由 caerion 於 15-05-15 發表
唉!首三志願是無意思,如果係b1當然無問題,但如果你係邊緣人或b2,學校會會為左保住學生90%入讀首三志願的 ...
完全同意,當年填首五志願,不知同班主任討價還價,根本不是我想選的次序,學校為了確保首3志願%,唔會理家長感受!

hello_818  完全同意學校係唔會理學生同家長   發表於 15-5-18 23:26

91%,這數字已經是打破歷來紀錄,唔明白為何出生率低,敢搏的同學不是應該多咗咩?!理應獲派首三志願的比率應跌,但不跌反升.難道今年出生率是歷來最低,反而首三志願的中簽率將又會是打破紀錄,又創歷來新高嗎?

回覆 YmOra 的帖子

敢搏都要敢輸。現在一讀6 年,直接考DSE.即使我唔算完全無後路,我乙部都唔敢搏。有朋友因為呢個心態去咗band 2 尾。。。

YmOra  對,要搏就要預咗有機會輪.   發表於 15-5-17 15:24

那9%多數是估錯BANDING的人

YDLFATHER 發表於 15-5-17 19:03

即"邊緣人"?!

SIYip 發表於 15-5-17 10:09
回覆 YmOra 的帖子

敢搏都要敢輸。現在一讀6 年,直接考DSE.即使我唔算完全無後路,我乙部都唔敢搏。有朋 ...
完全同意....博就要預左輸, 要扣門... 否則無膽就唔好博... 我仔個年見幾個好叻既同學仔, 喊住跑去扣門....
好心傷, 我都喊左...

YmOra 發表於 15-5-18 09:48
即"邊緣人"?!
唔一定。你喺呢度都睇咗好多post, 唔發覺係有d 人明明老師講咗band 2 都覺得老師估錯咩?

YmOra  咩可能都有.  發表於 15-5-22 16:14

我仔果間老師比較合理,對邊緣人的建議雖是保守的,但也會話如要搏可以,搏第一志願好了,第二志願就要隱陣。我亦明白老師立場,有部份家長真係好無知的,亦有一些是弱勢家庭,根本輸唔起。
我覺得校長,副校等係比較注重那頭三志願派位的比率,但很多班主任/老師都係真心為學生著想的。

YmOra  我認同,有些老師很為學生.   發表於 15-5-22 16:15

醒目開學勳章

引用:那9%多數是估錯BANDING的人

原帖由 YDLFATHER 於 15-05-17 發表
未必,去年有兩個同學第四第五志願,斱係band one學校,只不過不是神校,亦不是自己十分心儀學校,一個叩到band one頭,一個咩都叩唔到,唯有接受,所以睇你自己咩心態

sandwichmum 發表於 15-5-28 15:32
未必,去年有兩個同學第四第五志願,斱係band one學校,只不過不是神校,亦不是自己十分心儀學校,一個叩到 ...

多謝你提供的資料.我覺得可以排多幾間,甚至乎排晒B1先都可以,所以你朋友可以入到B1中學.

我識一個非常進取的家長, 最終派左去無填過的B3學校!

saiwanho  wow, very 大獲!小朋友屬band幾   發表於 15-5-28 23:55

引用:我識一個非常進取的家長,+最終派左去無填過

原帖由 moniquechoy 於 15-05-28 發表
我識一個非常進取的家長, 最終派左去無填過的B3學校!
派左去無填過的B3學校,係因為唔明白遊戲規則,冇好好運用30個選擇,唔關進唔進取!

引用:Quote:hktraffic+發表於+15-5-14+10:18+這

原帖由 YmOra 於 15-05-14 發表
那麼,換個角度看,剩下那9%的家長們反而是一群不受學校擺佈.然而,又會是哪群Banding的學生呢?

...
可能是估錯 Band........

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

唉!除唔明白遊戲規則外,好多家長都會盡搏,諗住抽簽個個機會均等,可能好運的是自己;最後自己原來是不幸的一羣!所以記住要食得醎魚抵得渴…做足功課同功夫!

ANChan59 發表於 15-5-29 08:57
可能是估錯 Band........

我認同當中會有部份係估錯Banding,但我不相信有9%的估錯?!

樓主,有d 唔係估錯,係唔接受。明明老師話band 2 頭,佢乙一可以係band 1b,  乙二b1c, 乙三b2a,  你估會唔會入首三?有d band 3嘅諗住輸無可輸,係甘填band 2 學校,呢d 都有可能係嗰9%.

YmOra  也有道理.  發表於 15-5-29 19:11

引用:Quote:ANChan59+發表於+15-5-29+08:57+可能

原帖由 YmOra 於 15-05-29 發表
我認同當中會有部份係估錯Banding,但我不相信有9%的估錯?!
俾多個理由你,我識人不參加自行,大抽獎只填一個選擇。大進取及隨機編號大後亦有可能。

估錯 Band,頭三個選擇一定全錯。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 15-5-29 19:37
俾多個理由你,我識人不參加自行,大抽獎只填一個選擇。大進取及隨機編號大後亦有可能。

估錯 Band,頭三 ...
我都聽過。自行報某神校,統一只填甲一乙一,都係嗰間神校。不過,佢隨時可以去外國讀,玩得起。
‹ 上一主題|下一主題