用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 呈分試的成績調整 (科比重999632以外的調整) ...
樓主: hkpapa852
go

呈分試的成績調整 (科比重999632以外的調整) [複製鏈接]

王國會長

hkpapa852 發表於 15-4-27 10:38
過去有不少會員曾問過為何學生A的平均分高於學生B, 但呈分名次反不及學生B呢?

大多數會員都會說是因為9996 ...
"唔知有冇小學係咁幫學生計分呢?" 應該冇, 如你所說, 計標準分只難在欠數據, 既然學校已掌握全級學生分數, 其實要計標準分是很易(Excel 有晒formula). 你的計法也需要拿到所有學生的各科名次才計到, 再說, 結果是否等同標準分計法結果也說不準.

王家爸爸  有啲學校有比每科級名次   發表於 15-4-27 17:01
hkpapa852  因為所有數據都係佢手上   發表於 15-4-27 15:25
hkpapa852  對學校嚟講, 任何野都易   發表於 15-4-27 15:24
ANChan59  Agree.  發表於 15-4-27 14:40

回覆 hkpapa852 的帖子

我學校用 999522 instead of 999632,即是 G.S. 少了1和 V.A. 少了1,分別大嗎?因我小孩應該是GS 排名高,VA排名低,一正一負,相信影響不大吧,對嗎?  排名高低是我自己估計的!

王國會長

little_yolky 發表於 15-4-27 13:48
因為, 阿女「儘咗量」數學最高都係得83, 其餘次次都係70+ , 不過好彩佢哋學校叻人都唔多。

至 ...
呈分集中兩三科, 其他科也要保持平均不能太低, 否則一科足夠拉低

瑩瑩老豆 發表於 15-4-27 14:03
呈分集中兩三科, 其他科也要保持平均不能太低, 否則一科足夠拉低
阿女全部科都高分, 只有數學低分, 第一次測驗得71分, 我教咗佢一排, 血壓升咗20個巴仙, 但佢第二次測驗得78分, 即只上升7個巴仙, 暫時睇嚟仲未搵到突破口

little_yolky 發表於 15-4-27 13:53
唓, 咪即係又要谷數學, 次次教親佢都係開片收場, 好煩呀
當年我都係教唔掂個仔D數學, 於是向外求救, 外人教咗半年即刻大躍進, 後再教咗一年停咗都無問題
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

silvia_ng 發表於 15-4-27 12:59
我識果個同學仔呀媽,所以知佢仔考成點,呀仔亦識果個同學,所以奇怪點解呈分後會差過佢。因此我打去請教老 ...
學校中/英文仲有無分 細項....有既學校有無講清楚點計....例如默書....有d學校唔計分~~~

王家爸爸  有啲中學有細分  發表於 15-4-27 17:03

birdmom 發表於 15-4-27 13:59
回覆 hkpapa852 的帖子

我學校用 999522 instead of 999632,即是 G.S. 少了1和 V.A. 少了1,分別大嗎?因 ...
乜唔係全世界都要呈999632嗎? 點解可以自行調節? 咁你少咗2個point點算?

回覆 little_yolky 的帖子

好奇架,有D學生真係好叻.假設某一主科,全級都不是考得太好,但竟然有一位學生考到100分...咁點標準化.????好似今次呈3咁,精英班好多人考100分...咁整體既距離係未差左好遠??變相有D人會考得不差,但計上來係失手...

我覺得對手在校外,還有校與校之間的調整數,我當年鼓勵阿仔搏到盡,其他只能靠運氣。

不會細意去計每科排名及各科加權分數,根本無全面數據!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 15-4-27 14:45
我覺得對手在校外,還有校與校之間的調整數,我當年鼓勵阿仔搏到盡,其他只能靠運氣。

不會細意去計每科排 ...
當然對手不只在校內, 校外還有更多更多.

我只係想嘗試協助大家理解下點解校內名次亦不一定能反映呈分名次
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 little_yolky 的帖子

我想你誤會了我的意思,999522 只是校內計排名,我也只是靠猜學校呈上去時會調節 or 呈上去教育局他會自行調節,anyway, 只知是 band 1 已夠。其他的我真是什麼都不懂。

其實有幾多學校會講晒校內同呈分排名俾學生家長知?

引用:差異性較細既科目仲會更重要+

原帖由 little_yolky 於 15-04-27 發表
差異性較細既科目仲會更重要
簡單地說,若常識科出了一份很淺易的卷,分數由90 至100 分不等, A同學不小心,做錯了一條很簡單的題目,得95分。而B同學得到100 分。

而數學卷極深,分數由0分至100分不等,A同學拿到100分,而B同學得95分。

由於常識科的分差極細,每一分也極重要。亦由於數學卷的分差極大,相差三數分,影響相對較細。

所以很大機會是B的呈分排名是比A高的。
若出一份很淺易的卷,是對一些成績較好的同學不利

ANChan59 發表於 15-4-27 14:45

不會細意去計每科排 ...
無錯, 無需計到咁複雜

訊息只有一個:校內名次 與 教育局的名次第有差距,可能低咗,亦可能高咗

差距有幾大? 無人知

mcl203 發表於 15-4-27 14:26
學校中/英文仲有無分 細項....有既學校有無講清楚點計....例如默書....有d學校唔計分~~~
...
我地知道哂D細分點計架啦,小一已經係呢個模式。

王家爸爸  小學都有細分!?   發表於 15-4-27 17:07

hoyeef 發表於 15-4-27 16:40
簡單地說,若常識科出了一份很淺易的卷,分數由90 至100 分不等, A同學不小心,做錯了一條很簡單的題目, ...
一般淺卷對男仔不利,因為男仔比較唔小心。

silvia_ng 發表於 15-4-27 17:00
我地知道哂D細分點計架啦,小一已經係呢個模式。
咁可能真份有d細分係呈分唔計 ~~~

回覆 王家爸爸 的帖子

有細分嫁....所以中/英卷差少少唔緊要...因為仲有細項頂住...唔係直接 x9
數學就直接 x9...最大影向
我P5開學前就分析俾隻小朋友知...边d唔衰得...比重高...可惜佢次次都係左右耳

王家爸爸  其實係好事,知道邊道要改善   發表於 15-4-27 17:51
王家爸爸    發表於 15-4-27 17:51

引用:其實有幾多學校會講晒校內同呈分排名俾學生

原帖由 hkpapa852 於 15-04-27 發表
其實有幾多學校會講晒校內同呈分排名俾學生家長知?
我問過班主任, 我仔學校所提供給家長參考的banding只是用呈分的各科比例, 計算出總分, 再run級名次來推算banding, 並不會把分數標準化! 所以某程度上和教育局的計算有差別!

引用:+本帖最後由+mcl203+於+15-4-27+17:39+編輯

原帖由 mcl203 於 15-04-27 發表

回覆 王家爸爸 的帖子
應該有部份學校會有細分/唔同分,我仔學校中/英都有分,聆聽/作文卷比重都有別,我地學校有科學,所以科學X3,常讖X3,都要靠實力,想求其考分卷過關唔易架!

‹ 上一主題|下一主題