用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 過度活躍孩子
樓主: sukimama
go

過度活躍孩子 [複製鏈接]

Re: 過度活躍孩子

Dr.T

我部機有D問題,個case,寫了2次,都突然死了(冇哂)    .明天再問.我怕寫到2:00都send唔倒比你.費事明天公司多了隻panda.
Dr.T 寫道:
1. 敢你奸計得逞啦...:tongue:

2. 如果唔牽涉個人資料,不妨公開問-如覺得PM較好,都無問題既...

[quote]
sukimama 寫道:
1. 其實在BK,已久仰大名, 我實程想"谷"你回答..
因我個friend 都有找你解答,有問必答   

2. 另外,還有一些事關於case想問,想pm 比你.唔知你"受"唔受???因之前你叫d 朋友唔好pm比你,我問下你先   
[/quote]

稚言治語 .

thank you.呀,
想問大?及三乜書店有冇??
稚言治語 寫道:
少少tips,那些專賣台書的店舖比較齊,例如: x園、x文等等。教協內的x園應該最齊。

[quote]
你介紹的書,我會去書局找找.

1.《分心不是我的錯》,遠流出版。
2.《過動兒父母完全指導手冊》,遠流出版。
[/quote]

咦﹗我唔知大X係邊間喎﹗三X、商X同Sogx11樓都可能有,不過專賣台書的上樓書店通常有折,會便宜一點。

我復活節去完台灣,返來走了一轉教協x園,竟然差不多價錢,早知不用抬得那麼辛苦啦﹗ :tongue:
稚言治語 = 一個很喜歡治療小朋友語言問題的言語治療師﹗ ;-) 不要怕,只要信﹗希望在人間吖嘛﹗ 你今日微笑了嗎?

稚言治語:
大"種"囉.... 我係沙田新城市揾唔到咋......... 教協x園我未聽過 係邊架 肯定香港果邊

ic.

教協X園咪喺教協入面囉﹗旺角山東街好望角大廈8樓。冇教協證都買到,有教協證就平啲囉﹗有冇BK媽咪有教協證呀?
稚言治語 = 一個很喜歡治療小朋友語言問題的言語治療師﹗ ;-) 不要怕,只要信﹗希望在人間吖嘛﹗ 你今日微笑了嗎?

Dr. T,
其實我個姨生仔雖然曰曰有食藥,控制情緒,但我唔係成曰見到佢,都覺得唔係太stable.因為佢一出街便"生事"佢試過行supermarket 踏到人地隻腳,唔say sorry,重話返人地"痴線".

雖然笨左,但係那些書有你的心意係度  
稚言治語 寫道:
我復活節去完台灣,返來走了一轉教協x園,竟然差不多價錢,早知不用抬得那麼辛苦啦﹗ :tongue:

稚言治語,
今個星期內,我會去旺角山東街好望角大廈8樓。買.千其吾好吾比入就得..thank you
稚言治語 寫道:
ic.

教協X園咪喺教協入面囉﹗旺角山東街好望角大廈8樓。冇教協證都買到,有教協證就平啲囉﹗有冇BK媽咪有教協證呀?

I try for several times asking member customer to borrow their card for me when queuing up for paying money in teachers' association supermarket.
For bookstore, all people can go in. But members can buy cheaper price.

印象中書店是分開另一層的,應該不用show証都入得,但好耐無去...唔記得係咪有會員價

今個星期內,我會去旺角山東街好望角大廈8樓。買.千其吾好吾比入就得..thank you

通常小朋友入左特殊學校之後政府都好少會主動或被動為他們作評估,因為他們會覺得已經比足服務你地...一讀就讀到畢業...目睹不少停滯不前的例子.

社署社工方面可能是主要跟進家庭方面的問題(從你pm給我的資料估計)多一些,小朋友只是搭單,所以不要抱太大期望.

個案似乎需要較長期跟進,找志願機構屬下的輔導服務會化算一點

...其實,係米冇評估傢啦? 有乜可做??因為.佢家庭經濟有問題,如可以排政府就最好.....佢依家有福利處及社工跟進.

教協x園係人都去得,不過有教協証就平啲。
教協開放時間:mon-sat: 9:30-9:30, sun: 10:30-6:00
間書局應該都係咁上下,唔會收早啲啩﹗有冇家長可以報料?

稚言治語,
今個星期內,我會去旺角山東街好望角大廈8樓。買.千其吾好吾比入就得..thank you[quote]

呢個問題我都好驚,事關我仔又係冇時停周圍搞野 手多多 大左唔知會唔會咁~~  有時睇bk 有d媽咪見到d 唔乖既小朋友 做d 唔乖既行為 就話佢地d 媽媽 唔好好教仔~~有次仲話想 兜巴星~~~~我就會好擔心~~好想講~~

唔係我地唔想教,係我地既小朋友 同你地既小朋友有d唔同,可以睇量下嘛))))))))))))))))  

[quote]
Dr. T,
其實我個姨生仔雖然曰曰有食藥,控制情緒,但我唔係成曰見到佢,都覺得唔係太stable.因為佢一出街便"生事"佢試過行supermarket 踏到人地隻腳,唔say sorry,重話返人地"痴線".

呢個問題我都好驚,事關我仔又係冇時停周圍搞野 手多多 大左唔知會唔會咁~~ 有時睇bk 有d媽咪見到d 唔乖既小朋友 做d 唔乖既行為 就話佢地d 媽媽 唔好好教仔~~有次仲話想 兜巴星~~~~我就會好擔心~~好想講~~
唔係我地唔想教,係我地既小朋友 同你地既小朋友有d唔同,可以睇量下嘛

kakab105

我今朝都遇到同類事, 不過就唔係家長/老師投訴, 係個同學仔!!
話說今朝係學校食早餐, 同桌某個講野好叻男同學話: xxx(我個仔) 佢唔乖, 教壞晒我地全班.
我話: 呀仔做過乜野, 教壞你地乜野. 你地個個都叻過佢架喎.
男同學: 答唔出.
我話: 係咪佢係天台玩跑得太快呀?
男同學: 仍然答唔出.
(終於)另一個女同學加嘴: 係呀, 佢教到某某同學(亦係I位學生)都跑得好快.
心up緊既我唯有話: 咁你地不如幫我手教佢(我呀仔)乖啦.

唉..天呀. 我一日都唔知要叫自己幾多次"要睇開啲, 要開心啲"先過到活

mamee

mamee

尋日又係 巴士總站見到張 尋人啟事 好似係一個已經成年既 自閉青年 唔見左~~ 同 與光同行的光仔一樣 識講home電話之外 就只係會 重複 人地既說話 唔見左 (係宿舍出走)

哎)))))))))) 好驚呀~~~~~~~~ :cry:  :cry:  :cry:
我真係要長命少少~~

驚..我都驚. 偶然仍然會問"點解會咁既?"
你個仔仲細, 得2歲. 佢地發展既能力去到邊, 你其實係唔知, 當然未必會好好, 不過一定會有進步.

咁我個仔都識答自己叫咩名, 同答到下住係邊(街名同樓名). 不過仍然都係, 唉..歎到樹葉都落.

mamee

mamee 寫道:
驚..我都驚. 偶然仍然會問"點解會咁既?"
... 唉..歎到樹葉都落.

mamee

Mee too!
但願媽媽的眼淚能灌溉寶寶, 讓寶寶茁壯地成長

Dear mamee, kakab105 & sjmama,
(1)唔係我地唔想教,係我地既小朋友 同你地既小朋友有d唔同,可以睇量下嘛.  
(2)唉..天呀. 我一日都唔知要叫自己幾多次要睇開啲, 要開心啲先過到活.
(3)我真係要長命少少

祗有相同經歷的人才會明白教養特殊兒童的辛酸,每一天都不易捱,真要提醒自已振作些.
[size=medium]同路人,振作些!   
我們怕孩子的人生路途滿佈荊棘,與其為孩子在路上舖一層地毯,不如在孩子的腳上穿上一雙鞋。

等我自言自語先

幾個月前同hoho上playfroup認識一位家長,她是小朋友的婆婆,佢見hoho好活躍,所以令唸起以前,佢個仔細個時係勁.........活躍果隻.(現在已成家立室)
有一日我心情很壞(因當時hoho狀態差極)我送hoho返暫托後,走去食嘢,咁啱撞到佢,咪傾吓計囉.佢知我心煩加上佢都係過來人咪開解我,佢講左好多佢仔當時嘅經典嘢我知,聽完後我嘅樣就係      咁.
1.將d橙當波打,週圍掟,牆就.........  
2.玩到無嘢好玩,攞晒雪櫃d嘢出黎,自己入雪櫃
3.走出街玩,踩單車而跌到,忽肉甩左,自己攞住忽肉去醫院 (都算叻仔 )

佢都好攪嘢架,佢老公唔理解,以前無支援,咩都唔識,又要睇住個女,個仔係學校被老師投訴無數次,佢話好難崖的日子,又無人明,無人傾,無人幫,無得休息.佢有次頂唔順,帶理個仔同個女去行街(商場)佢知個仔走圍走,佢由得個仔走失,自己同個女行商場買嘢,期間聽到擴播都唔理,行完街至認領個仔.佢話就係咁先有得舒緩咋,咪點呀...........     

Hello hoho1105,
呀婆婆用呢種方法舒緩,咁都得?? 吾好呀!!吾好彩小朋友走出了商場就"大大櫅".點
‹ 上一主題|下一主題