用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 半日制小學
樓主: chantecaille
go

半日制小學 [複製鏈接]

引用:其實即使番全日,小朋友多數4點已回到家,

原帖由 keio 於 14-12-17 發表
其實即使番全日,小朋友多數4點已回到家,在職家長仍然要找人4pm-7pm照顧小朋友。
我眼見朋友的兒女上午7點 ...
係,真係覺得佢地好惨

原帖由 keio 於 14-12-17 發表
其實即使番全日,小朋友多數4點已回到家,在職家長仍然要找人4pm-7pm照顧小朋友。
我眼見朋友的兒女上午7點 ...
咪係囉, 全日又全唔晒, 最慘係返完全日仲要做功課, 細路辛苦, 在職媽媽放工要仆返功課又慘

回覆:半日制小學

我也很不滿小學全日制,其實可否發起一人一信,向教育局反映。基本上我所有經歷過全日制既朋友,都話吾夠時間用,又要做功課、補習、溫書,假日要上興趣班,完全冇親子時間,樣樣得個趕

引用:Quote:原帖由+keio+於+14-12-17+發表其實即

回覆 chantecaille 的帖子

我都係後輩不斷學習緊

我都做左ROM, 睇下就算

回覆 cande520 的帖子

我小朋友讀聖心上午班,我覺得好好。早d 起身,7:40上堂,12:40放學。下午返到屋企慢慢食住家飯,睇完卡通片先做功課。四点出去游水,唱歌,六点半返到屋企hea 下先食飯。
每天除左睇卡通片( 要講好每天只看兩次卡通片,每次15-20分鐘), 有d free time 砌lego, 畫公仔 (佢鍾意自己畫英文short story),玩煮飯仔。當然,我屋企無電視遊戲機,亦無i pad, 否則返半日等於打多d 機就無意思!
初小生應該返半日。

如果全日制是可以讓學生在學校完成大部份功課, 下午的課堂是一些主題學習或體能運動為主, 我就很讚成.

可惜很多全日制學生回家仍要做6-7樣功課, 溫習默書.... 那就真是辛苦過我們返工.

引用:我都覺得讀半日幾好,下午可回家食飯休息,

‹ 上一主題|下一主題