用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無人今日in左荃灣靈糧堂?
樓主: tomato100hk
go

有無人今日in左荃灣靈糧堂? [複製鏈接]

醒目開學勳章

littlemiss2011 發表於 14-11-9 01:29
其實去左咁多間房,邊間計分?c房好多大型玩具,小孩子全程自己同我地玩,老師冇乜問問題,整係睇我地玩。

...
C房?有一part 老師揸住你小朋友個份嘢人釘人咁同小朋友傾計玩。個到就計分架啦

醒目開學勳章

Cheesepop 發表於 14-11-9 01:50
請問扣n後有幾多位呀?
唔知吖,我對靈糧完全唔了解,今朝8點幾in...仲諗住唔去,好彩老公唔放棄咁整醒我。
我去到貼完名貼先係房搵下間學校理念係乜。怕老師問我答到口啞啞。

醒目開學勳章

引用:Quote:LedTV+發表於+14-11-8+20:44+我覺得

原帖由 patpatbb 於 14-11-09 發表
Long time no c ar, 您囡有讀n嗎?我囡讀呢間、好野來
你都係荃灣友?好耐無見你啦。

我女返joyful PG 咋,無報n..

你女係到讀緊n?

引用:我都有去!第一間房又細、又焗、人又多(應

原帖由 capa7806 於 14-11-08 發表
我都有去!第一間房又細、又焗、人又多(應該有四十人),有媽媽大住肚熱到面青青!

第二間房少人咗,好好多 ...
Agree.唱歌果part我唸有成20mins,我唔明一間咁出名的學校點解可以要D得2歲嘅小朋友完全無圖片、道具下坐咁耐,我同仔好似係度睇真人show咁,因為唱D歌全部係幼稚園歌,對我地冇返佢pg嘅小朋友真係唔識,返開佢學校pg嘅可能會唱開就有反應囉。

仲有可能我仔唔好彩,遇著個戴口罩,講嘢又細聲的老師,感覺佢好green,指示唔清晰,入到去,我都唔知佢想我地點,究竟係我同阿仔玩,你觀察定你同阿仔玩,我唔出聲?完全無寧倆可!問問題技巧又差,只係不停覆述阿仔動作,都唔係問問題嘅!問我就只問咗,平時都係你揍呀?平時阿仔多唔多講嘢?就冇喇!相比起帶唱歌的老師真係有經驗好多。

老實講,今日見識完,對呢間學校有D失望,尤其呢間係一間活動式happy school,點解要咁考小朋友耐性(唱歌嗰part)?如果係傳統谷嘅學校咁考就無可厚非啫,唔明!

引用:Quote:原帖由+capa7806+於+14-11-08+發表我

原帖由 ka@bb 於 14-11-09 發表
Agree.唱歌果part我唸有成20mins,我唔明一間咁出名的學校點解可以要D得2歲嘅小朋友完全無圖片、道具下坐咁 ...
in我仔個老師都好似好hea咁, 眼見其他老師同d小朋友又傾偈又彎晒身同小朋友玩, 但我果個就企多過乜, 都唔知佢係想睇我同我仔互動定佢覺得我仔唔多睬佢所以唔同我仔互動...
一開波佢問我仔問題時帶左佢去好多膠樽裝住米呀粉呀果度, 但又無同我仔講點玩...淨係話我同你玩, 我係大人都唔識玩囉, 又唔解釋下咩黎! 跟住就企左喺度無帶我仔去其他地方玩, 係我仔自己行去玩佢又跟下黎得閒又問下我野, 佢仲走去其他面試緊既老師同小朋友度傾㑥, 睇到我同老公都o晒咀, 比個咁既老師嘥左我個仔
好彩去到唱歌果part我仔幾enjoy, 有跟老師做動作, 老公仲話見其他小朋友無咩反應呆坐, 我掛住玩睇唔到

LedTV 發表於 14-11-9 01:25
我想個囡學幼兒打好英文底,所以只諗比佢讀joyful or York ,我好同意你所講,以學券學校,荃灣靈糧好正,我 ...
我去完都覺得D老師好NICE,響第一間房貼人名,有個無戴眼鏡嘅老師好好笑容咁同我小朋友傾計,之後收拾我叫極我個仔都唔肯放低架車,但係果個老師行黎叫我個仔比架車老師,我個仔好聽話就比咗,仲要去拖住果個老師

引用:Quote:原帖由+ka@bb+於+14-11-09+發表Agree

原帖由 yan826 於 14-11-09 發表
in我仔個老師都好似好hea咁, 眼見其他老師同d小朋友又傾偈又彎晒身同小朋友玩, 但我果個就企多過乜, 都唔知 ...
我都係嗰間房,唔知係咪間間房主題一樣嘅呢?

我都有in,玩嘅時候都ok,到唱遊時已坐吾定

回覆:capa7806 的帖子

同意, 校長個樣唔多nice又無笑容

回覆:花生糖糖 的帖子

我地都係等左好耐,去a房等時冷氣超凍,玩完再去b房等,間房又焗,去c房問問題個老師都算正常,最後d房老師唱歌嗰part, 出奇地嗰group小朋友冇人拗計,不過亦冇乜反應,我自己唔係咁鐘意最後group in, 主任同校長好長判官咁,只要小朋友有小小動作,個主任就抽返份form出黎寫野.....

引用:Quote:原帖由+ka@bb+於+14-11-09+發表Agree

原帖由 yan826 於 14-11-09 發表
in我仔個老師都好似好hea咁, 眼見其他老師同d小朋友又傾偈又彎晒身同小朋友玩, 但我果個就企多過乜, 都唔知 ...
第3part, 應該係睇反應,睇耐性,坐得定唔定。全程望住老師未必唔係好嘢。

我個女08:50見時只有3間房
A房玩玩具+貼人名, 等候時間好耐, 玩具唔夠多, 房間太細
B房開始評分幾組人一對一, 小朋友揀自己中意既項目, 畫畫, 睇圖書...應該係考反應
C房聽老師唱歌跟住做動作, 小朋友坐前排家長坐後排, 應該係考專注力+合群性, 校長評分 (如果呢PART老師可以加啲道具會有氣氛好多)

我個女ABC房都係周圍走, C房係唯一一個小朋友走來走去, 最後仲搶左老師果枝火車棒, 隨緣啦...

醒目開學勳章

米里奧 發表於 14-11-10 15:25
A房玩玩具+貼人名, 等候時間好耐, 玩具唔夠多, 房間太細
B房開始評分幾組人一對 ...
你同我同一時間喎,我地可能一齊IN我囡隔離個男仔NO#5

成場未坐過落張CHAIR
要痴住媽咪

但就唔多覺有小朋友周圍走

醒目開學勳章

米里奧 發表於 14-11-10 15:25
B房開始評分幾組人一對 ...
你地走時係唔係一路行,校長一路叫小朋友名SAY BYE-BYE

醒目開學勳章

其實你地IN完,想唔想讀呢間學校?
我本來對佢無乜深刻印象,但係IN完覺得學校幾靚又乾淨,我又住附近
返學都算方便

都想比個囡讀

引用:其實你地IN完,想唔想讀呢間學校?我本來對

原帖由 LedTV 於 14-11-10 發表
其實你地IN完,想唔想讀呢間學校?
我本來對佢無乜深刻印象,但係IN完覺得學校幾靚又乾淨,我又住附近
返學 ...
No . C6 and I totally dislike this .. Too boring and how come they expect a 2 yr kids can sit for so long. I feel so boring too..

醒目開學勳章

Bit2011 發表於 14-11-10 16:18
No . C6 and I totally dislike this .. Too boring and how come they expect a 2 yr kids can sit for so ...
我朋友都係咁講,因為佢SELL係活動教學
有咩理由要小朋友坐定定

不過佢只係話佢應該無行,因為個囡係房不停走

門口老師都叫佢返位坐

回覆:有無人今日in左荃灣靈糧堂?

唔記得幾時有result?

醒目開學勳章

hehe_baby 發表於 14-11-10 16:21
唔記得幾時有result?
12/14前??
不過睇返以往資料,好似1星期左右11月中已經有EMAIL通知

引用:Quote:hehe_baby+發表於+14-11-10+16:21+唔

原帖由 LedTV 於 14-11-10 發表
12/14前??
不過睇返以往資料,好似1星期左右11月中已經有EMAIL通知
糸呀、我系荃灣友、住麗城、您呢?LEDTV, 雖然樓下好多幼稚園,但到鐘情靈、現在讀緊pn,我看個其他學校環境及教學、同老師表現、呢家至好!當然荊兔堂、聖母到好、如果人地收,老牌學校,千多人、個囡細b無望、哈哈!

靈平時上堂、超happy school,當然不可以周圍走,上緊堂講故事當然要坐定定,好正常姐!唱歌跳舞當然可以動、並不是跑來跑去! 這學校應看小朋友品格及耐性多!

上述媽媽說得啱、面試、應該係睇反應,睇耐性,坐得定唔定!

同好多媽媽讀緊pn到申請讀上去!我唸餘下的位不太多!

‹ 上一主題|下一主題