用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無遲一年讀書既B吖!入來請教下~!
樓主: abby710
go

有無遲一年讀書既B吖!入來請教下~! [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+abby710+於+14-11-08+發表11

原帖由 mrszineith 於 14-11-08 發表
儍啦,兔B唔見得少,但眼見就算interview答晒所有問題,都係選大B先,我地只有waiting的陪跑份兒,你便會明 ...
其實點解細b做岩答岩都唔收?其實揀收大b都係想影教d、咁如果細b都smart又識多野點解又唔收呢?都易教架

回覆 skyline7471 的帖子

我個女12月 B,都同你問题一樣。有人叫我報埋 N 班,如果無 k 1收,下年都可以由 N 開始。

引用:回覆+skyline7471+的帖子 我個女12月+B,都

原帖由 Amberbrandon 於 14-11-09 發表
回覆 skyline7471 的帖子

我個女12月 B,都同你問题一樣。有人叫我報埋 N 班,如果無 k 1收,下年都可以由  ...
我個係12年12月B, 五間K一間N, 都係諗住全部k唔收都有n 班讀

引用:Quote:原帖由+Mocheongcheong+於+14-11-08+

原帖由 waynebb 於 14-11-08 發表
我仔都係12年10月讀近PN,而家考K1真係同大B爭好遠,間間都有6-8千人以上考爭200-300個位,莫講細B,就算大 ...
你都好仲有得讀N班,我之前太放心(其實係太冇經驗)都冇幫呀囝報定15年K1,而家同佢搵緊12月先in嘅N班位,身心疲累

引用:Quote:原帖由+mrszineith+於+14-11-08+發表

原帖由 shana_tsun 於 14-11-08 發表
其實點解細b做岩答岩都唔收?其實揀收大b都係想影教d、咁如果細b都smart又識多野點解又唔收呢?都易教架

...
細b就算in得同大b一樣咁叻,學校會情願收大b係因為始終憑個十幾分鐘面試,可能會考慮咁啱個日表現好,但真係返學可能先見真章,收大b個risk少d, 同埋始終如果教得深,大b會易理解同吸收,咁學校升小record又靚d, 到小學都係偏愛收大b

引用:12/12b今天in3間⋯不過18/11第一次面試已經

原帖由 Vinccy 於 14-11-08 發表
12/12b今天in3間⋯不過18/11第一次面試已經有信收左,今天心儀的未必收佢,因為太多大大b

...
Very good luck

回覆:有無遲一年讀書既B吖!入來請教下~!

細b仲好,有得考慮做超大b,
有d中b 5~8月,又可能唔夠超大b和大b爭,但做超大b又太大,咪仲煩

引用:Quote:原帖由+Mocheongcheong+於+14-11-08+

原帖由 丁丁BeBe 於 14-11-08 發表
我仔同你仔年紀一樣,唔開聲。今日嗰間feel到老師唔多滿意!
我個囝唔肯跟老師去玩玩具,驚死個老師帶佢去賣咁

引用:我囡系11年9月份出世既,舊年無揾學校,因

原帖由 abby710 於 14-11-08 發表
我囡系11年9月份出世既,舊年無揾學校,因為覺得太細,唔想咁早俾巨翻。
我個女係11年12月尾b,上年報過唔得,今年再嚟,我好想呢個月快d過,快d知道收生結果,可以放下心頭大石,但仲有成廿日

引用:Quote:原帖由+mrszineith+於+14-11-08+發表

原帖由 shana_tsun 於 14-11-08 發表

...
分別在於自理能力,相信做細B考K1時大都未完全戒片,還有其他如食野及表達能力也未夠高,男孩子更加遲,所以張心比己,你覺得學校會點㨂?

引用:細b仲好,有得考慮做超大b,+ 有d中b+5~8月

原帖由 creama 於 14-11-09 發表
細b仲好,有得考慮做超大b,
有d中b 5~8月,又可能唔夠超大b和大b爭,但做超大b又太大,咪仲煩

...
認同,中B仲慘,唔湯唔水

我都為左呢件事好頭痛.呀仔係12年11月B.已有K1收左佢,但我今年有報N & K1
但今年IN N竟然有SCHOOL唔收,原來有D SCHOOL IN個時係會將BB分左大,中,小B咁IN,即大B就同D大B一起IN.大B就難D要講野.細B就唔洗講野.只係指下係咩就OK.我都好擔心比佢做大B.日後都會有呢D問題.

引用:返行常班、keep+住返playgroup、讀PN、近近

原帖由 capa7806 於 14-11-08 發表
返行常班、keep 住返playgroup、讀PN、近近地搵間happy school 返K1!下年先認真報心儀學校!

...
請問什麼是行常班?我無報n 班,而家報都太遲

引用:Quote:原帖由+waynebb+於+14-11-08+發表我

原帖由 Mocheongcheong 於 14-11-09 發表
你都好仲有得讀N班,我之前太放心(其實係太冇經驗)都冇幫呀囝報定15年K1,而家同佢搵緊12月先in嘅N班位, ...
你個幾大?

引用:Quote:原帖由+Mocheongcheong+於+14-11-09+

原帖由 CCelia 於 14-11-10 發表
你個幾大?
我呀囝12年10月尾,之前報咗六間K1,in咗2間,成績麻麻

回覆:有無遲一年讀書既B吖!入來請教下~!

我小朋友10年10月B,之前以細B身份考k1,表現普通、冇喊,冇心儀學校冇龍校offer,唯有讀番n直升K1嗰間。之後遲一年以超大B身份考K1,表現好咗好多,尤其係講嘢方面。有龍校offer,所以現在在龍校讀緊k1。佢班入面,好多超大B。龍校like收超大B,各位加油!

引用:我都擔心過呢個問題,我阿女2012+nov+出世

原帖由 skyline7471 於 14-11-08 發表
我都擔心過呢個問題,我阿女2012 nov 出世,剛剛過了2 yrs old.  呢排都係in 緊k1, 佢無讀n 班,只返一星期 ...
盡量比佢返N班,我女兒返左學三個月,真的有明顯唔同,她不是細B(5月尾)。起碼會了解什麽是返學,正規上課是什麽。我兒子當年也是一星期一次playgroup,效果沒N班那麼好。屋企附近揾間讀,插班都好,讀了你會好快睇到分別。

做父母好要不斷學習, 感覺極像要從新開始讀幼稚園一次--> 小學--> 中學........真是學海無涯.

引用:Quote:原帖由+skyline7471+於+14-11-08+發

原帖由 beansan 於 14-11-10 發表
盡量比佢返N班,我女兒返左學三個月,真的有明顯唔同,她不是細B(5月尾)。起碼會了解什麽是返學,正規上 ...
但係n 班已經無得報,想插班都無啦。。。。 真失策,很後悔

引用:Quote:原帖由+abby710+於+14-11-08+發表我

原帖由 CC_Baby 於 14-11-09 發表
我個女係11年12月尾b,上年報過唔得,今年再嚟,我好想呢個月快d過,快d知道收生結果,可以放下心頭大石, ...
完全明白你既心態,我都係咁唸,哩個11月好似過得好慢!我個女都係11年12月,今年同上年比真係差好遠,比我再黎多次,我都係會轉佢做超大b,只怪香港教育制度失敗!

引用:我都擔心過呢個問題,我阿女2012+nov+出世

原帖由 skyline7471 於 14-11-08 發表
我都擔心過呢個問題,我阿女2012 nov 出世,剛剛過了2 yrs old.  呢排都係in 緊k1, 佢無讀n 班,只返一星期 ...
我仔唔係細b... 但唔知係咪男仔關係..講野好遲..上年in pn. 可謂全軍pn覆沒甘滯...
今年暑假開始...比佢返一星期三堂的衡常班pg..
除左講野進步左好多...仲有定性左好多...
今年in 起來真係好左好多...我相信返呢類pg 有好處的..
同埋我相信小朋友係食玩訓..都正常呀...老師問..你可以話因為佢係細b 想佢多d 信心先返學, 同埋想增加親子關係..我in 左幾間都無問有無返pg等問題..我覺得唔洗太擔心...或者今年先試一年...結果唔理想先諗做大b 問題都可以呀..你地優勢就係比其他大b 可以多一次機會...加油呀!!

‹ 上一主題|下一主題