用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 唉! 收到小朋友嘅成績真係有啲失望!!!
樓主: 哈利媽
go

唉! 收到小朋友嘅成績真係有啲失望!!! [複製鏈接]

小女已check左三次,underline key words 加 符號乜都做齊!數學2字變左5, 中文今次是大量careless降左一級,我都是希望佢大些會小心些。佢自己都知自己careless!

引用:Quote:qoo_pooh+發表於+14-11-3+13:48+Any+

原帖由 kenwong888 於 14-11-03 發表
First scan on the questions!
Next scan the passage and search the answer directly!
Please do not was ...
好方法!

我剛相反,初小成績分數尚可,但到今年高小,測驗成績我不能接受,都唔知点算。

回覆:唉! 收到小朋友嘅成績真係有啲失望!!!

我個女都係大意人,而家小一,手腳快但十分求其

引用:我剛相反,初小成績分數尚可,但到今年高小

今次測驗我都有少少接受唔到。點講呢!以佢能力,呢個成績唔算好差,但睇返份卷就好多無名火起,有啲直頭係無心做,亂做。一見多字就唔想做。我強烈表達左我既不滿。除左講下次努力都唔知講乜好!

醒目開學勳章 貢獻勳章

引用:Quote:qoo_pooh+發表於+14-11-3+13:48+Any+

原帖由 kenwong888 於 14-11-03 發表
First scan on the questions!
Next scan the passage and search the answer directly!
Please do not was ...
呢個係我自己當年用嘅方法,但似乎呢代D問题比較間接,用唔到相同方法

MrBeast    發表於 14-11-13 06:06
恐龍家

rean_chau 發表於 14-11-4 21:09
今次測驗我都少少接受唔到。點呢!以佢能力,呢個成績唔算好差,但睇返份卷就好多無名火起,有啲直頭係 ...
同我女一樣,是否學校勁少功課,我女科中文便是一多字寫便死火,沒辦法我女好少要寫咁多中文。

回覆:哈利媽 的帖子

唉。。也是我今日的心聲!

小三女兒下星期才測驗,carelessness is her name,我都好擔心。

引用:只是小二剛開始,不要灰心加油。提小朋友小

原帖由 scyauchris 於 14-11-03 發表
只是小二剛開始,不要灰心加油。提小朋友小心d, 我女女今年多左好多careless, 不過成績是OK的。你試吓幫佢 ...
yes!我都發現我仔好多時double check都係吾知自己錯左,即使我明示暗示佢有野錯,佢都一樣可以大聲應我話“無呀,啱呀”!真火!所以我而家成日提佢,第一次做就好認認真真去做,一次做啱,因為有時間俾你check你都吾会知自己錯乜

回覆 pino 的帖子

孩子  仲細,  好 難 看到 自己 錯 處, 再大D,  連 份paper 都 做 唔 切,  邊 有 時間check

引用:回覆+pino+的帖子 ++孩子++仲細,++好+難+

原帖由 marble2004 於 14-11-05 發表
回覆 pino 的帖子

孩子  仲細,  好 難 看到 自己 錯 處, 再大D,  連 份paper 都 做 唔 切,  邊 有 時間c ...
多謝提點!咁快而準真係好緊要

IloveJJ 發表於 14-11-3 22:38
係由初小幾多?變成幾多?點解有咁既改變呢?

由九十幾跌到七十幾八十幾..

我完全了解那種無奈感覺

小曳人 發表於 14-11-4 21:37
呢個係我自己當年用嘅方法,但似乎呢代D問题比較間接,用唔到相同方法

...
可否俾D建議?

其實已有預感今次成績唔會理想, 但每科少左10分真係好難接受!

醒目開學勳章 貢獻勳章

ShatinLi 發表於 14-11-12 11:58
可否俾D建議?
先用key word search,雖然呢代d問題比較間接,但點都有一兩題直接d,可以用key word search
恐龍家

其實已好努力溫書+做補充練習,但成績仍不達至理想,雖然明白讀書不是一分耕耘,一分收獲,但很難接受付出左咁多,都無好的收成。

尤其是今之中文其中一份閱讀卷,居然不合格,我簡直想死,但見佢已經有情緒,超不開心,超失落,又不敢罵他。但十分不明白,他另一份中寫,可以9x分,為何可以相差咁遠?

閱讀理解的練習已做很多,平日亦有閱讀習慣,但有時功課、默書、小測多起止黎都溫唔完,莫說看課外書。

基本上上學的日子,沒有玩的時間,電視都只是食完飯,有時可以看半小時,咁的生活我都難頂,他可以照做,有時都可憐他。是否讀書方法錯?請高人指點下。

謝謝!!
‹ 上一主題|下一主題