用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學功課量
樓主: jasonpun
go

小學功課量 [複製鏈接]

我仔平均每個6至9樣....
小朋友自我學習的能力 真係好睇人... 有時都真係push 唔到.. 我大仔麻麻, 但細仔ok

引用:我承認我同仔仔未適應小一的生活。要再調整

原帖由 jasonpun 於 14-09-24 發表
我承認我同仔仔未適應小一的生活。要再調整下。
喺要比啲時間佢tune吓. 小1生學校第1學 期都唔會好chur.  
4-7 叫做啲簡單嘢. 做完到份叫佢休息分鐘再做.
唔好嘥咗這3個鐘呀

引用:我承認我同仔仔未適應小一的生活。要再調整

原帖由 jasonpun 於 14-09-24 發表
我承認我同仔仔未適應小一的生活。要再調整下。
如果父母要上班, 小朋友又沒有去功課班, 真的要小朋友放學後自己先完成功課, 否則待下班回家就夜了, 加上有默書, 測驗… 是冇可能難應付呢!

我女平均7-8樣, 係學校做左一半, 其餘唔識做, 因要解題,
我放工返屋企最早7:15-7:30, 我食埋飯就7:45, 大女同細仔(k1) 就6:30開飯。
我同女做埋d功課, 執埋書包都要8:30- 8:45, 之後女就話眼訓,
當然我明白佢未適應全日, 平時佢都9:30要訓覺的。
問問各位有經驗的在職/ftm 媽媽, 點安排時間溫書呢!!!!!, 好煩呀, 謝解答。

仲無咩時間親子tim 呀!!! 我唔想陪讀6年….

回覆 tinaleung 的帖子

我會盡量安排星期六日溫習, 平時星期一至星期五做完功課就算, 最多同佢背下默書

暫時阿女覺得很簡單,很快完成。中英文默書都是很簡單的!但是,回家練琴、吃飯、看書、做練習,一天時間不夠用!

我下班回家,沒有時間看她彈琴,只會稍稍看看她的功課,彈琴就靠她的自覺性了。我覺得最要緊訓練小孩自律、自理能力!好的習慣就會邁向的成功的道路。

我女小二, 每日最少5至6樣, 多數等到我返黎先肯認真做, 仲要做到超慢, 我未返時, 佢成日對住功課發夢,一係扒左係功課上訓覺, 最慘係係我仲係公司未放工時, 收到家姐既電話話佢做做下唔想做就發脾氣, 扭計喊, 攪到我個心囉囉亂想快D返屋企攪掂佢, 好影響我工作.

王國會長

jasonpun 發表於 14-9-23 22:09
小兒剛升小一一般村學。每天最少五樣功課。現在還未默書和考試。
唔一定計幾多樣, 我見我囡有時一下就做完一樣, 佢小一時約一小時就做晒, 同埋唔會等我地回家才開始做, 我地回到家通常佢已做完.

回覆:小學功課量

五樣真係唔算多了,一定要想辦法令他在你回家前起碼做一半。我仔小一時我鬧,減佢睡前講故事時間,好快便keep 到我7時前回家做完。到今年小二,故態復萌。昨天佢話要訂兒童雜誌,我便與他講數。今晚可按時完成,還練埋琴。但唔知可keep 幾耐。

中英數已共有5-6樣,未計改正。
加埋常識宗教,起碼6-7樣。

我在whiteboard寫低 d rule,要打電話俾媽咪,有多少樣功課。

在限定時間前做完,就可去公園玩。

如我返回家,發現可自行做齊所有功課無做漏(唔識做嗰d唔計),就獎一個印仔,集夠印仔,就可買一份禮物

想快d有禮物,就要天天做薺功課

我會把呢d rule寫在whiteboard, 等佢記得

回覆:jasonpun 的帖子

每天3-6樣功課,在小息或自修堂(一星期只有兩天有)完成大部分。

about 5

hahahabb 發表於 14-9-24 23:05
中英數已共有5-6樣,未計改正。
加埋常識宗教,起碼6-7樣。
Well done!

樓主個問題相信吾系功課量,而是放學後沒有馬上自己做功課. 試下用獎勵方法要求小朋友先做好功課,吾識做都試下做,等媽咪回家時才跟進吾識果part.
Twins 媽咪

around 5 to 8; about an hour could finished (including corrections)try to encourage the kid to avoid corrections could save time

引用:around+5+to+8;+about+an+hour+could+finis

原帖由 jchw 於 14-09-25 發表
around 5 to 8; about an hour could finished (including corrections)try to encourage the kid to avoid ...
要努力。現在問佢有什麼功課,好似什麼都唔知。

要想辦法要求佢自律。

我阿仔小一上學期初,
放學就去補習社既功課班,
後來覺得效果唔好冇再去,
變咗放學返屋企自己做,
初期都又慢又遊雲,
都試過做到9點半架,
下學期有d開始上了手,
我當然大大力鼓勵佢啦,
變成7點開飯前自己完成功課,
飯後會陪佢盡情玩,
到2年級上晒軌道,
佢每日都會喺我返屋企前做晒,
因為佢非常著緊有冇時間同我玩,
依家d功課佢緊張過我喇。

引用:我阿仔小一上學期初, 放學就去補習社既功

原帖由 BBcarrie 於 14-09-25 發表
我阿仔小一上學期初,
放學就去補習社既功課班,
後來覺得效果唔好冇再去,

現在必須先要訓練佢係你放工返黎前完成D抄抄寫寫的功課
唔識果先等你返黎做
一步一步啦...

自習能力好緊要 尤其係對WORKING MAMA
如果唔係, 唔好話親子時間, 溫書都未夠時間...
working mama 加油!
我都係working mama, 由6點一放工起, 每一步都係急步, 為的是要盡快回到家中, 跟仔的功課, 學業........ 讓佢快d搞掂功課同溫書, 盡快享受自由時間....

‹ 上一主題|下一主題