用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問青衣有N班既幼稚園.....
樓主: koalababa
go

請問青衣有N班既幼稚園..... [複製鏈接]

引用:Quote:丁丁aunty+發表於+14-8-21+23:53+宏

原帖由 yankaka 於 14-08-22 發表
我是康傑用家, 學費真係......
但你會覺得值架!
我個女今年GH pn, 请問你對間學校comment如何?我住青衣,考慮k1會否出去九龍讀?

引用:謝謝丁丁aunty詳細的分享,我囡囡是9月蛇BB

原帖由 GG寶 於 14-08-22 發表
謝謝丁丁aunty詳細的分享,我囡囡是9月蛇BB,現在都十五十六是否報N班,細B又難有學校收,等多一年又好似大 ...
我自己就偏向唔做超大仔,九月真係太大了,我覺得係辛苦在搵學校,而能力方面大大下會慢慢收窄,無謂攪到佢超晒齡~

[img align=left]http://img.photobucket.com/albums/v653/justinejustine/.jpg[/img]

pmgirl320 發表於 14-8-26 13:25
我個女今年GH pn, 请問你對間學校comment如何?我住青衣,考慮k1會否出去九龍讀?

...
我囝喺GH讀得4年, 當然是喜歡該校才會讀~
GH是十分需要家長參與的, 家長必須要適應有很多"家長功課"
老師很有熱情, 對學生亦很好, K1已有區外參觀, 除書本知識外其他教育亦豐富!
至於K1會否出九龍讀, 看你target是甚麼吧, 以今年佢地K3升小的成績, 縱使派位未如理想, 全部人亦能叩回心儀小學呢!

丁丁aunty 發表於 14-8-22 15:17
我個仔就o黎開學n班, 果間k1-3都無學劵, 計落幾年都幾甘下.....

今年都會再報來年k1, 都會再試康傑, 你覺 ...
正式寫字是K2上學期才開始, K1下學期最多是寫一二三, ABC! 造句默書嗰D要去到K3下學期才有, 我覺得學校不算谷, 而是家長自己會谷, 你比佢讀得冇學卷的, 自己要求都會高一點
佢每學期有評估(=考試), 每個主題之後亦有小型評估, 所以平日係要溫書的, 否則真係會攞C呀D呀咁!
升小配套上我覺得做得好足, 雖則我囝嚟緊9月先小一, 未知開學後如何, 但我睇番書本上, 以至寫手冊模式等, 對GH的畢業生來說應該沒難度!
講番細D嗰批, 自理能力亦教得好好, 我囝返N時仲未戒到片架, 返咗個幾星期已戒到啦!

引用:Quote:pmgirl320+發表於+14-8-26+13:25+我

原帖由 yankaka 於 14-08-27 發表
我囝喺GH讀得4年, 當然是喜歡該校才會讀~
GH是十分需要家長參與的, 家長必須要適應有很多"家長功課"
老師很 ...
謝謝解答!其實派位成績吾理想,會否關幼稚園事,定係自己運氣差?我對小1玩法吾太了解!thx

yankaka  純粹冇運, 完全同學校冇關   發表於 14-8-28 12:42

pmgirl320 發表於 14-8-27 13:11
謝謝解答!其實派位成績吾理想,會否關幼稚園事,定係自己運氣差?我對小1玩法吾太了解!thx

...
小一玩法係要D時間study架, 千奇唔好只係睇EK, 之前應該去睇咗小學概覽先, 上面D資訊先係官方資訊最正確, 睇一次唔明睇兩次, 點都睇得明!
不過真係要重申, 派位成績同幼稚園完全冇關, D人讀名幼主力為考直資私立小學用, 去到自行同大抽獎真係講運架咋!

回覆:丁丁aunty 的帖子

很詳盡,真有心

回覆 yankaka 的帖子

謝謝你的意見! 我都有留意康傑呀...但我看網站對佢升小一派位分數唔系太高....
"以今年佢地K3升小的成績, 縱使派位未如理想, 全部人亦能叩回心儀小學呢!"--想請問如派位不理想, 我們用什麼方法去叩門, 令心儀小學收返? 請指教!

我都系住青衣架..下年要報N班喇, 而家開始諗點揀幼稚園... 我其實想亞囝系青衣讀書, 但擔心葵青校網派位唔理想, 是否應讀報私小或直資穩陣些?
請各位指教下...

gylbaby 發表於 14-9-4 13:19

謝謝你的意見! 我都有留意康傑呀...但我看網站對佢升小一派位分數唔系太高....

其實我想問番咩叫升小一派位分數唔係太高呢? 你意思係自行派位的百分比?

叩門意思是統一派位出了結果後, 若不理想, 可向心儀小學申請俗稱的叩門位, 指定日子帶齊嘢交表等通知就得, 但每間學校的叩門位都不同, 最多可去到十幾個, 但競爭亦很大, 可以是幾百人爭十幾個位.
其實叩門主要是靠面試, 幼稚園成績, 證書等等, 所以要裝備好個小朋友去interview!
咁康傑不論學術, 自信等方面都培養得佢地好好, 所以佢地先可以叩得到心儀學校返嚟, 佢地當中不止一間學校收, 係有幾間喺手可以再選最最最想嗰間!

hihi, 不好意思,我記錯了, 我是在"學校大全"的網站內看到, 康傑小一排位和學術有7分以上, 網站又評論派位成績優異,但全港排名去到358, 好似排得好後, 請問其實呢d排名系咪無意思架?  另外, 如果小一打算入官立/津小, 系咪無須要讀好/貴幼稚園? 如果大抽奬派得唔好, 再去心儀官立/津小叩門, 幼稚園有無幫助的? 謝謝解答

青衣區內我都心儀學之園, 但學費好貴, 所以仲考慮緊有無必要讀咁貴(咁當然都未必收我囝啦), 想問下你对學之園有咩睇法?

我女讀學之園,學之園有很多post 你可以search 下

教材和家校合作真的很完善,教材3星期一套,中英文自行出書,有字咭、遊戲,有上網的video 和歌在家和父母一齊睇,有教phonics, 老師整體水平很高,是一間好有系統的學校,不過如果家長沒有時間和仔女在家溫習,就最好不要選擇,學校對家長有一定的要求參與

學校教的程度真的不淺,不過好全面,不用再外出補習

回覆:hyritaleung 的帖子

謝謝解答!請問你是打算報私小/直資嗎?如果我是想大抽獎,是否讀學之園都無咩幫助?或大抽獎后吾理想去叩門時有点幫助?

回覆:gylbaby 的帖子

如果只想以大抽獎入津官小,讀任何幼稚園也似沒分別。但如幸運地派入了一缐小學,幼稚園的課程太淺未能涵接小一課程,會很難追上學習進度,到時辛苦了小朋友,又會打擊小朋友自信和減低學習興趣。
如不幸地要叩門,便真是考實力,中英數都要考卷,學卷校程度怎同私校比?

gylbaby 發表於 14-9-4 22:41

hihi, 不好意思,我記錯了, 我是在"學校大全"的網站內看到, 康傑小一排位和學術有7分 ...
嗰D排位冇意思架, 你上EK爬多D文反而仲有用, 仲要真係要去教育署個幼稚園概覽睇, 逐間心儀OR該區睇佢網址先有用架!
其實而家的官立/津貼小學都係谷架啦, 所以好/貴幼稚園係幫佢地打好底囉!
好似我大囝咁, 小學開學前暑假已經講明要教咗佢地普通話聲韻母, FOR普教中, 好在我囝幼稚園時已教了, 咁我又慳番唔洗仆去找course佢讀!
大抽獎派得唔好去叩門, 小學未必會睇你幼稚園個名氣(當然都有可能會睇啦, 因為要寫架嘛), 但最重要都係小朋友表現囉!

gylbaby 發表於 14-9-4 22:43

青衣區內我都心儀學之園, 但學費好貴, 所以仲考慮緊有無必要讀咁貴(咁當然都未必收我 ...
其實學之園真係FOR target私/直小的, 所以若你冇諗住報私/直, 真係唔洗讀咁鬼!

回覆 bearbee004 的帖子

agree with you~ 好/貴幼稚園是幫小朋友打好個底!咁我想請問, 一間有學劵同另一間私校, 大家如果學術評分差不多, 你們是否會傾向私校? 應該點样取捨?

系啊! 所以要諗清楚...不过收先算啦

路過搭咀. 有關小一派位同你讀邊間幼稚園, 其實冇任何關係, 我大仔响九龍塘的YWCA 讀書, 但我吔住葵涌區, 校網都係 6X.
除非你揀直資, 私立或有小學部的幼稚園, 若不, 其實讀那間, 關係不大.
最緊要係啱小朋友, 小朋友能有一個快樂的幼稚園生活, 其實係重要過好多野.
‹ 上一主題|下一主題