用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 接受直資offer定搏大抽獎?
樓主: Sharon111
go

接受直資offer定搏大抽獎? [複製鏈接]

蝕D報名費, 報左先, 到面試果日小朋友心情唔靚, 咪唔好去囉。總好過而家已經講定唔報

回覆:接受直資offer定搏大抽獎?

報咗先,因為是人揀你,不是你揀人。「計劃」沒有「變化」快!等真的有得你㨂,再諗啦!

:-) waiwai

如果真系好想抽獎,就精選願意為它放棄抽獎的直資,我舊年亦只系報左2間直資,報多幾間私小做back up。

考完,收左都吾讀,就吾值得簁精力了。

回覆:Jane1983 的帖子

jane,  就係因為你所講個point 呀!既然結果係收左都唔讀,怕浪費左精力,大人小朋友都累。
唔想佢in 到怕,影響日後叩門時心情

因為有細佬跟尾,到細佬時得返10分,細佬仲要係龍b, 所以首選一定係津校

回覆 Sharon111 的帖子

都係架,精選再報,寧願報多少少私小。
有兩個小朋友,學費、接送和照顧都係考慮。

回覆:Jane1983 的帖子

jane,  咁你最後結果係點?可以分享下嗎?

唔好諗叩門!叩門一般都係有玩自行+抽獎嘅機會高。面且叩門位實在太少

除非好醒好勁或有人事關係,否則唔好心雄想敲名津校門。幾百人爭十個以下的位。失望而回的多。

不大hit的津校會易些。

引用:除非好醒好勁或有人事關係,否則唔好心雄想

原帖由 siden 於 14-08-02 發表
除非好醒好勁或有人事關係,否則唔好心雄想敲名津校門。幾百人爭十個以下的位。失望而回的多。

不大hit的 ...
咁其實你喺咪建議放棄直資offer, 搏大抽獎,唔中先再叩?thanks

引用:jane,++就係因為你所講個point+呀!既然結

原帖由 Sharon111 於 14-08-02 發表
jane,  就係因為你所講個point 呀!既然結果係收左都唔讀,怕浪費左精力,大人小朋友都累。
唔想佢in 到怕 ...
呢幾年出生率太高, 而且勁人太多, 博到一個入直資私小未必等於第二個都會得。除非你好有把握或者打通人物網絡, 否則幾醒都要靠天時地利人和。
唉, 無計, 針無兩頭利, 只嘆生不逢時。

引用:Quote:原帖由+Sharon111+於+14-08-02+發表j

原帖由 Cowbit 於 14-08-02 發表
呢幾年出生率太高, 而且勁人太多, 博到一個入直資私小未必等於第二個都會得。除非你好有把握或者打通人物網 ...
唉。。。。真係生不逢時。。。

既然有兩個,一心要津校,留啲力去叩門啦!或者抽到心儀學校就慳番唔洗晒咁多時間

引用:唔好諗叩門!叩門一般都係有玩自行+抽獎嘅

原帖由 chingcging 於 14-08-02 發表
唔好諗叩門!叩門一般都係有玩自行+抽獎嘅機會高。面且叩門位實在太少

...
還有 叩門 好大壓力

分享真實經歷,本人有兩個小朋友,大果個今年九月小一了,由於第一年考小一關係,總共幫小朋友直資私小報左二十間,一路諗住報左先,唔in 再算,因為預小朋友有機會病或者撞期,到後來有不是心儀的直資收左但冇去reg,到十月尾有間ok的直資在手,思前想後下release返個位去抽獎,因為有個細跟尾,卒之抽到四寶飯(當時有間二線私小backup),唯有去叩官津,可以見的只有五間,其中一間差唔多五百人叩八個位之下,我小朋友中左,戰績係叩五間,一中兩waiting(有間waiting call左冇要到),我想講唔係話我有幾成功,而係呢個過程是辛苦交戰,但唔抽過又唔心息,抽左唔中唯有努力叩門,最worse只係讀返二線backup間 私小,但由於小朋友之前in 得直資私小經驗多,而半年後又可能成熟左長大左,到叩門2nd in成家面對面對住老師又出奇的淡定,我地也感意外,而且以防要叩門要比學校睇profile,最好幫小朋友報下d認受性較高的比賽,可能有幫助!希望分享啟發到部份想法比大家!

引用:分享真實經歷,本人有兩個小朋友,大果個今年

原帖由 jojade 於 14-08-02 發表
分享真實經歷,本人有兩個小朋友,大果個今年九月小一了,由於第一年考小一關係,總共幫小朋友直資私小報左二十 ...
多謝無嘅實戰分享

引用:分享真實經歷,本人有兩個小朋友,大果個今年

原帖由 jojade 於 14-08-02 發表
分享真實經歷,本人有兩個小朋友,大果個今年九月小一了,由於第一年考小一關係,總共幫小朋友直資私小報左二十 ...
多謝你嘅實戰分享

回覆:jojade 的帖子

jojade,  如果畀你重頭揀多次,你會唔會仍然放直資搏抽獎?

其實都會抽, 始終有個細跟尾, 我身邊都有十個八個派倒第一志願, 只要自己諗好抽獎如果失敗....冇怨冇悔,之後見步行步就ok 了(我和c6 是達到共識之下決定抽的),其實叩門唔係想像中咁難, 叩多幾間, 就算唔係即收, 都會有人放棄學位之下比倒後補位, 希望在明天, 當然講緊我本身有私小打底先去抽啦! 我而家果間唔係111叩入, 亦冇人事之下靠自己叩入的, 所以我相信由而家起比機會小朋友去比賽下,(如朗誦比賽練下膽, 又可以有d成績去叩下門)

引用:Quote:原帖由+siden+於+14-08-02+發表除非

原帖由 Sharon111 於 14-08-02 發表
咁其實你喺咪建議放棄直資offer, 搏大抽獎,唔中先再叩?thanks
如兩個細路,下定決心津校的話,你會唔會考慮抽次熱學校增加命中率?

‹ 上一主題|下一主題