用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一坐一小時校車辛苦嗎?
樓主: fleshmoon
go

小一坐一小時校車辛苦嗎? [複製鏈接]

個人感受:如果大部分時間系行高速公路,都OK,如果市區停燈位那種,半小時都好痛苦

Manwah  同意  發表於 14-6-25 11:26
Twins 媽咪

我耐不耐坐巴士由長沙灣到將軍澳45min我都想嘔呀!要小朋友日日來回兩粒鍾

日日兩個鐘,回來再做功課,唔使問都知辛苦啦……

有必要甘樣日日浪費2個鐘麼??
香港這個關頭,梁特首和林鄭和一批官員準備去廣州輕鬆兩日了……政府的態度沒有最差,只有更差……

梗係辛苦啦!

辛苦!

我覺得小學應該就近就學,不應該長途跋涉去上學,影響學習效果。

回覆:fleshmoon 的帖子

大人都辛苦啦,何況小朋友。

無辦法, 無校車, 唯一是自己帶

回覆 superccc 的帖子

自己带返學放學,雖然辛苦困身,但真系好好的親子活動。大家有傾有講,你問吓小朋友今日返學點呀,做左d也?好開心的。
我有時朦朧想起兒時片段,都覺得好温暖。

引用:回覆+superccc+的帖子 自己带返學放學,雖

原帖由 Jane1983 於 14-06-18 發表
回覆 superccc 的帖子

自己带返學放學,雖然辛苦困身,但真系好好的親子活動。大家有傾有講,你問吓小朋友 ...
最多帶3年,4年級可以自己返學

Jane1983  比你sweet多3年  發表於 14-6-18 22:12

引用:有無小朋友係咁?+會好辛苦嗎?

原帖由 fleshmoon 於 14-06-18 發表
有無小朋友係咁? 會好辛苦嗎?
我一定會放棄間學校,但如果是超級好學校,我會搬,會按能力盡量近些,減得幾多(車程)得幾多.

回覆:wwsugar 的帖子

認同,入到u ,迎新營自介先會講邊間中學。慢慢識到其他朋友,已經講讀那一個系。畢業後,搵工。講讀那間u. 入到大公司,接觸其他人。分本地u, 英國,加拿大。 再轉下工,便只講做過那間公司。
我和c6讀既小學已經無左。阿q地想,盡左自己和囡囡能力,已經安慰。

回覆 kmmum 的帖子

係呀,出到社會,幾靚的學歷,都會慢慢過去,眼見好多人生活好幸福開心,不需要由名校出來,只是見多識廣,慢慢學有所成,反而是有幸福的家,穩定的家境(經濟),和好好的人品和性格。女仔就更加係好視乎個婚姻質素,同名校與否都冇咩關係。講遠咗。其實日日長途跋涉,真係苦不堪言。

王家爸爸 發表於 14-6-18 20:28
我覺得小學應該就近就學,不應該長途跋涉去上學,影響學習效果。
無辦法, 就近入學好多雙非, 係逼不得以跳船避走。

little_yolky 發表於 14-6-19 14:55
無辦法, 就近入學好多雙非, 係逼不得以跳船避走。
當初雙非問題沒有提請人大釋法,影響深遠,對香港人和雙非都沒有好處。

王家爸爸 發表於 14-6-19 16:30
當初雙非問題沒有提請人大釋法,影響深遠,對香港人和雙非都沒有好處。
...
咪就係大家成日都怕釋法囉, 根本呢個係最最需要釋法既一單嘢嚟。依家雙非湧晒嚟, 大家咁排外, 其實對一國兩制都無好處。最初未有咁多雙非時, 第一批自由行都不知幾有禮貌, 又守規矩。點知放下放下, 雙非又嚟, 二線居民又嚟, 咪乜都搶囉。

根本大家將個頭塞入地下扮鴕鳥, 中國係宗主國, 有事當然要搵佢。澳門同中央關係好, 成個橫琴借俾佢, 係珠海澳門雙嬴。

回覆:小一坐一小時校車辛苦嗎?

之前幼稚園K1試過(只坐放學那程),屋企去學校其實15分鐘車程,但保姆車要兜埋其他幼稚園學生,所以坐成粒鐘才回到家,後來我無意中發現,班小朋友原來日日被運豬仔咁轉幾輪車,司機要湊夠數分區走,在路邊交接,太危險,所以即叫停,跪拜老人家幫手接放學才搞得掂。

回覆:wwsugar 的帖子

非常認同!有朋友話試到好學校係人生成功既一半⋯其實,你勁既去到邊都勁,重賺埋自信心!力有不逮既讀名校都唔敢講啦!

一個鐘車程,間學校都好遠,要咁遠才有好學校?
而家邊度都有雙單非,只好接受,講唔出邊間沒有,是好無奈

回覆:小一坐一小時校車辛苦嗎

好辛苦,我只接受到半個鐘頭內既車程
如果你果間係一條龍,係要捱足10幾年

‹ 上一主題|下一主題