用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 改善小一申請程序
樓主: iantsang
go

改善小一申請程序 [複製鏈接]

回覆:改善小一申請程序

我覺得K2升K3暑假就要申請自行,10月前搞掂自行,已經有一班人唔使考直/私。現在11月尾公佈,已經有一大部分直私完成面試。

回覆:bubuG 的帖子

小補小改,可能幫到家長心理平衡啲,幫到孩子幾多?dont know……

所有直資必須在「統一派位」收表限期前出結果。

回覆:ppmmbb 的帖子

現在的制度苦了小孩,悲了父母,害了學校行政!到底除了一活外話動及面試班的老闆受惠,誰受惠?

回覆:wingszew 的帖子

現在的制度苦了小孩,悲了父母,害了學校行政!到底除了一眾課外活動及面試班的老闆受惠,誰受惠?

回覆:iantsang 的帖子

仲有,大抽獎填form。填form 用筆填黑格仔。之後用電腦核對。好似會考mc咁.唔好人手輸入,怕會入錯號碼。

其實大家都係想用別人的時間換取自己的時間,咁做又算係公平咩??自行先出結果有個好處就係知道大抽獎仲有幾多位。另外,自行係不計地區,有人自行衰左先搬屋補飛。中學就唔同dd,因多數人用番學校校網。

引用:Quote:原帖由+babymoon2012+於+14-06-04+發

原帖由 iantsang 於 14-06-05 發表
若直正明白運作,音樂椅係唔會有停架!依家係因為教育局有截數日所以先係九月停,如果你最心儀嗰間九月先ca ...
如果唔提早公佈大抽獎結果,大部分人受影響,今年近3萬人參加,6成幾派到第一志願,其餘的可能大部分去叩門,一般1個月內有結果,後補位大約多半個月已接近完成!現時約7月初至中完晒,個别仲轉到9月只是有限數,所以推前11月公佈結果,令大部分學生家長受惠,如果1-2月定到讀边间小學,就可以安心預備,盡快配合,唔洗擔憂到6-7月!

回覆:teambuilder 的帖子

如果政府派位制度係着重公平原則,我諗只少第一階段父母舊生加分制度應取銷,整個自行分配"既位應減少,增加社會流動性,甲部跨区學位應相对增加,乙部分区應相應適度合拼加大。

引用:Quote:原帖由+iantsang+於+14-06-05+發表若

原帖由 babymoon2012 於 14-06-05 發表
如果唔提早公佈大抽獎結果,大部分人受影響,今年近3萬人參加,6成幾派到第一志願,其餘的可能大部分去叩門 ...
大抽獎放在最後是可以剔除咗一班考到直資的小朋友出大抽獎,大家中甲一乙一機會大咗,所以大抽獎放最後無問題。反而以計分制的「自行」根本不需要拖到11月尾。

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+babymoon2012+於+14-06-05+發

原帖由 bubuG 於 14-06-05 發表
大抽獎放在最後是可以剔除咗一班考到直資的小朋友出大抽獎,大家中甲一乙一機會大咗,所以大抽獎放最後無問 ...
有直資唔會參加到大抽獎,交左表都要withdraw

引用:Quote:原帖由+bubuG+於+14-06-05+發表大抽

原帖由 Charlotte_mom 於 14-06-05 發表
有直資唔會參加到大抽獎,交左表都要withdraw
我回應緊如果大抽獎提早到11月其實冇好處。

Bigtaoc123 發表於 14-6-5 16:09
仲有,大抽獎填form。填form 用筆填黑格仔。之後用電腦核對。好似會考mc咁.唔好人手輸入,怕會入錯號碼。  ...
最好像報稅一樣,除了傳統用紙填表外,提供網上填表。家長在網上填表時,輸入學校編號後,會自動顯示上學校的資料(e.g. 校名,男/女/男女校,宗教等), 防止填錯。

現時制度,家長用紙填表時可能填錯號碼,政府將資料輸入電腦時亦可能看錯或入錯。

回覆:cellon 的帖子

‹ 上一主題|下一主題