用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大埔小學還是名小
樓主: Apple_Orange_T
go

大埔小學還是名小 [複製鏈接]

我不清楚大埔的小學,同學之間影響很大,不過讀名小,除非是天才手腳快和唔使溫習,車程是一重要考慮因素,樓主話fd 唔會搬,咁有冇其他辨法?eg, 自己車接送,我識有人真的咁做。

引用:+本帖最後由+MrBeast+於+14-6-2+06:21+編輯

引用:幫人問,讀大埔舊墟寶湖好還是九龍塘瑪利諾

原帖由 Apple_Orange_T 於 14-06-01 發表
幫人問,讀大埔舊墟寶湖好還是九龍塘瑪利諾女校,有龍b細佬跟尾,thanks

...
佢唔搬,又唔似借地址(因借地址就撲埋去瑪利諾唔洗唸),佢只有是舊生天主教徒(so far 25分 無衰過)。佢借大埔唔肯搬,唔似住普通屋,因為普通屋搬咪租過層。所以佢一係住公屋居屋、一係住house.

我想佢考慮是要顧細仔。因不是41網只有留大埔,不如姐弟一齊。

我覺得1•交通有否保母車、私人司機。交通ok瑪小無問題。2•第時細佬考到好直資,咁姐姐的犧牲咪哂左?

入左瑪小先,反正大埔學校不是必入。小二再插沙田或大埔的男女學校。這是最安全的步驟

回覆:786 的帖子

現今返幼稚園每日來回搭約2小時車大有人在。正常交通由大埔出九龍塘,要幾耐呀?

引用:香港是很現實的社會,我中學畢業自一線女校

原帖由 hadwinboy 於 14-06-02 發表
香港是很現實的社會,我中學畢業自一線女校,大學畢業見工時,有好多僱主會話"哦,原來你中學讀St.XXX...". ...
也有人這樣說,人際網絡也不同,謝謝親身體會的分享!

Apple_Orange_T 發表於 14-6-2 09:22
也有人這樣說,人際網絡也不同,謝謝親身體會的分享!

大埔舊墟和MCS的畢業生,一開口說英語,已經是霄壤之别。
心理學家指出,小學階段,朋輩的影響極大,千萬不要抱著「讀得書去邊度讀都一樣」的觀念。
自己想清楚吧,Good Luck !

引用:+本帖最後由+cellon+於+14-6-2+11:21+編輯+

原帖由 cellon 於 14-06-02 發表
thanks

大家講左咁耐,我諗諗下喺現階段點會同時有2間津校收呀?

我個女返佐敦,六時四十五分上車
屋圓去沙田官小都是六時四十五分上車
我住馬鞍山的

引用:我個女返佐敦,六時四十五分上車屋圓去沙田

原帖由 williskg 於 14-06-02 發表
我個女返佐敦,六時四十五分上車
屋圓去沙田官小都是六時四十五分上車
我住馬鞍山的 ...
幾多點打鐘?

醒目開學勳章

引用:大家講左咁耐,我諗諗下喺現階段點會同時有

原帖由 喜樂果子 於 14-06-02 發表
大家講左咁耐,我諗諗下喺現階段點會同時有2間津校收呀?
係囉

係25分自行MCS,而家想叩大埔?或自行大埔,現有極具江湖地位人士寫推薦信入MCS?

大埔去瑪利諾可能 6:30/6:45am 上車,辛苦係有D,但 MCS 係好學校,校園 A+ 級,谷得來冇咁死板,仲有中學,我認為不應放棄!
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

回覆:大埔小學還是名小

MCS 係好鞋放棄,但返小學同幼稚園唔同,幼稚園搭校車可以順便瞓吓,小學就算搭成個鐘都未必可以瞓,因為細路會一直玩,而小學返全日真係唔可以用咁多時間搭車。

回覆 momama 的帖子

其實喺現階段根本無可能有2個offer,如無有力關係根本msc無可能入,舊墟亦唔容易,但我始終覺得1小時左右車程絕不是放棄msc既原因,但如因家長怕配合唔到及小朋友不合適就可以講得通。但緊記舊墟是一間名符其實谷既學校。,。

引用:回覆+momama+的帖子 其實喺現階段根本無可

原帖由 喜樂果子 於 14-06-03 發表
回覆 momama 的帖子

其實喺現階段根本無可能有2個offer,如無有力關係根本msc無可能入,舊墟亦唔容易,但 ...
詳情不清楚,但他說已決定MSC了。

回覆 Apple_Orange_T 的帖子

好像是八時打鐘。其實一小時車程我覺得不怎麼長。我們的孩子都是這樣長大的。
有朋友女兒茌MCS讀,小一至小三還可以,小四以上都不容易。
我也有親戚在大埔舊墟讀,都很谷。
都是睇孩子能力和家長佩合。

little_yolky  寶舊唔太谷的, 最谷係田小。  發表於 14-6-4 11:53
Apple_Orange_T  Thank you!  發表於 14-6-3 18:29

Apple_Orange_T 發表於 14-6-3 09:10
詳情不清楚,但他說已決定MSC了。
寶舊係大埔one of the best, 但無可能同MSC比, 出嚟講啲英文都唔同, 唔係小朋友問題, 係老師問題。來回兩個鐘車程, no big deal。係龍細佬頭痛啲。不過, 你朋友選MSC係正路之選。寶舊唔係唔好, 但係如果用劉德華同馬明比, 係人都要劉德華啦。

Apple_Orange_T  Thank you  發表於 14-6-4 12:11

醒目開學勳章

梗係MCS 啦!

MCS 7:45am需掛好隊,只進入校門未排隊都算遲到。

其實我吾太理解樓主問咩。

如果第一遴old girl入了MCS,
打算現在叩大埔舊墟,
這可能不大,
如是old girl應該想自己個女入母校,
亦很清楚MCS運作,
不會問值不值得放棄MCS。

如果第一遴沒入MCS,
即估計自己第二遴有機會用地區抽,
那這位小朋友應該住41網,
除非借。