用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小女快升小學,但發覺行為有點反常!好擔心唔識點教! ...
樓主: samima
go

小女快升小學,但發覺行為有點反常!好擔心唔識點教! [複製鏈接]

回覆 samima 的帖子

如果爸爸太好火,咁你捱義氣教多d,心平氣和同女女講道理,好多佢兩個火星撞地球。
最有效係臨訓同佢傾計,掃吓背脊,講吓父母幾錫佢,佢點做啱d,有什麼要改進。這種潛移默化洗腦好有用,你試吓吖!

回覆 Jane1983 的帖子

無  錯,   點  激 都  好, bedtime,   都  要  息  干  戈

Jane1983  佢得幾歲,吾息都要息   發表於 14-5-19 22:56

回覆:小女快升小學,但發覺行為有點反常!好擔心唔識點教!

亞仔升小一後又係變左第二個,唔聽指示,駁嘴,蝦工人,每日嘅routine 拖長做,講大話,唔聽daddy 話,因為daddy 唔捨得罰,得把口鬧。我又大住肚,不能動氣,好煩惱

引用:亞仔升小一後又係變左第二個,唔聽指示,駁

原帖由 P-boy 於 14-05-20 發表
亞仔升小一後又係變左第二個,唔聽指示,駁嘴,蝦工人,每日嘅routine 拖長做,講大話,唔聽daddy 話,因為 ...
唉…!快啲去解決佢問題!遲啲個B仲煩呀!

回覆 P-boy 的帖子

咩原因?亦可能因為有細佬妹嚟緊,會有d不安。吾好咁閉翳,同小朋友慢慢傾吓。

回覆 tws2010 的帖子

To Jane1983, I love your answer.

Jane1983  謝謝呀   發表於 14-5-21 23:26

引用:Quote:原帖由+Jane1983+於+14-05-19+發表我

原帖由 samima 於 14-05-19 發表
我個女六歲啦!因為個女大開始唔太聽話,所以我今年開始發覺爸爸嘅EQ 好差,之前我都唔太覺呀!所以個女一 ...
很明白妳的感受,我也經歷中....
往好處看,小朋友不肯早睡有時是想和家長多點時間相處。看著他們吵架,看到孩子有 point 地辯駁,開始有主見。只是我們已經經過整曰的辛勞,耐性差不多消耗盡了。

我仔6歲K3又係咁, 越來越令人苦腦, 呢排成日同我鬧交, 發脾氣, 駁咀, 我話一句佢頂我十句, 我直頭激到快爆血管, 個心不停跳, 好勞氣, 日日都好唔想返屋企!

引用:回覆+P-boy+的帖子 咩原因?亦可能因為有

原帖由 Jane1983 於 14-05-21 發表

咩原因?亦可能因為有細佬妹嚟緊,會有d不安。吾好咁閉翳,同小朋友慢慢傾吓。 ...
佢好期待做哥哥,成日hug 我個肚。我有朋友啲仔又係好勞氣,升上小二會好左。我覺得佢開始大,有自己思想,會在你的道理找錯處,挑戰大人。唯有自己個腦轉快啲,解釋比佢知。我比較firm, 所以佢知道我會罰佢,daddy 同工人得把口,佢完全ignore 他們

咁好好呀,佢錫細佬妹,更加要鼓勵佢做個好榜樣。小朋友大大吓,識諗會乖d,難的時候捱吓就過去,加油!

回覆:P-boy 的帖子

唉…!依家啲小朋友好難搞!

‹ 上一主題|下一主題