用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 最後決定放棄直資,再參加大抽獎
樓主: 6226
go

最後決定放棄直資,再參加大抽獎 [複製鏈接]

回覆:最後決定放棄直資,再參加大抽獎

如有二線私小做back up,我就會搏喇沙!

有朋友住41,考直私時慘敗,交大抽獎表格前真道後補入咗,佢唔敢再搏大抽獎,現在後悔中。

樓主,你諗返點解當初要簡直資先。

回覆:momama 的帖子

現在後悔無大抽獎?
真道唔好咩?

6226 發表於 14-1-12 22:09
我聽說如果最後決定放棄直資學位,可以再參加統一派位,但就係諗緊放棄陸小再參加統一派位是否冒險? ...
請問是否兩個孖仔同時考到陸小?
我的朋友都係一個考到, 另一個要求情先可跟入

6226 發表於 14-1-12 22:21
因為41網有800人,當一半400人係男仔,LS 仲有84個位,如果有300人都揀LS,因為孖仔兩個是旦一個抽到都會帶 ...

要睇下你份人博唔博。因為係無兩個機會的, 大孖同細孖係同一個編號, 即抽一次入兩個。同其他人咁講, 可能會抽到LS, 可能被派去黃大仙, 真係一係中頭奬, 一係安慰奬都無埋, 你要諗清楚。

我係你, 會keep直資位, 再叩門。

大抽獎同賭博有什麼分別?

引用:Quote:原帖由+6226+於+14-01-12+發表回覆+A

原帖由 Charlotte_mom 於 14-01-13 發表
你揀兩間咪分別抽。揀一間就當同case。咁你唸下如果大孖派喇沙,細孖派黃大仙,(touchwood)唔通到時教育 ...
不是兩個編號嗎?邊個抽先就跟邊個,即細孖個隨機號碼先,大孖就不用再抽,直接跟細孖。。。

醒目開學勳章 王國長老

傻太 發表於 14-1-13 14:11
不是兩個編號嗎?邊個抽先就跟邊個,即細孖個隨機號碼先,大孖就不用再抽,直接跟細孖。。。

...

請看#14, 唔重覆了

有約23%機會抽LS,係兩個都考到陸小,但扣門機會甚,因為要兩個到好勁先扣到,當初考直資是為了一條龍,人就係咁,有果樣恨呢樣,應該唔博入直資啦

俾我唔會放棄陸小,41網都有好多內地同胞,博唔過

回覆 cherrieshum 的帖子

同路人,我都系放棄陸小而家等抽獎,如入不到第一志願到時就盡力扣門。都會再扣返陸小及其他。

回覆 小花媽咪 的帖子

真道系好一般學校。如有得選我寧可攪珠

會讀陸小,因為有band 1中學,對!41係超名國內人,我個屋苑係多到以為去咗大陸,我對面屋係上年3月搬入來,6月就抽到LS

引用:回覆+小花媽咪+的帖子 真道系好一般學校。

原帖由 chrischeung 於 14-01-13 發表
回覆 小花媽咪 的帖子

真道系好一般學校。如有得選我寧可攪珠
請問點解覺得真道一般?

回覆 ozoz 的帖子

中學好一般,又玩數字遊戲絕對吾系band one出黎嘅成績。小學太feel又大班,不喜勿插。

當你見到人地搬來不久便抽到, 就會覺得好似好易抽, 唔抽浪費.
其實外面抽唔到的更多!
孖仔喎, 如果學費不是問題, 我一定唔會搏, 抽唔到, 兩個一齊輸, 難得有間直資不差又肯兩名齊齊收, 而你又係連叩門都唔願試的一類家長, 即係鬥心唔夠人強, LS 未必真係岩你哦...

6226 發表於 14-1-12 22:47
孖仔扣門超難,冇諗,另有二線私小back up

邊間私小做 BACKUP ? 如果唔差會要私小博大抽獎 !

倍道幼生,w_y 你真係睇得通,叩門都冇信心,我係冇乜鬥心的媽媽

引用:回覆+cherrieshum+的帖子 同路人,我都系

原帖由 chrischeung 於 14-01-13 發表
回覆 cherrieshum 的帖子

同路人,我都系放棄陸小而家等抽獎,如入不到第一志願到時就盡力扣門。都會再扣 ...
溫輕一提,陸小大多數不比回扣!

‹ 上一主題|下一主題