用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 啟思小學 Vs 崇真小學
樓主: carinla
go

啟思小學 Vs 崇真小學 [複製鏈接]

回覆 AgapePa 的帖子

85% 甘多!?

Jane1983 發表於 14-1-28 15:33

85% 甘多!?
係85%, 因為係直屬中學

國際部是否出路較好?
對國際部印像幾好,除了聽學校講的課程和資源外,仲有係EK定其他forum聽過有TT有女生升中考入好好的學校。同埋,我見過有個讀緊的小朋友又幾talk得...

不過那些可能都係exceptions。

引用:我有個鄰居仔仔讀啟思,學校的科目是以主題

原帖由 bbliang 於 14-01-10 發表
我有個鄰居仔仔讀啟思,學校的科目是以主題來學習,例如交通工具,中文,英文,科學會用做project型式圍繞 ...
點可能除了學費貴外想不到其他缺點,他讀舊制還是新制IB的?

carinla  為何如此說?可否講得詳細點,謝謝!  發表於 14-1-30 19:03

Jane1983 發表於 14-1-28 18:57

國際部是否出路較好?
我無話崇小唔好, 其實小學讀得好, 可以唔去直屬中學, 可以考其他中學, 亦可以選沙田崇真中學,
沙田崇真係聯繫中學, 比其他人有優勢, 沙田崇真係Band1A中學.  

AgapePa 發表於 14-1-28 23:20
我無話崇小唔好, 其實小學讀得好, 可以唔去直屬中學, 可以考其他中學, 亦可以選沙田崇真中學,
沙田崇真係 ...
大家交換吓資訊,幾好。即使我小朋友吾會讀,知多d都係好事。
謝謝!

carinla 發表於 14-1-10 21:32
本身都好喜歡呢兩間學校,如學校理念等等,雖然知道一個行IB,一個不是。。 現有幸被取錄了,真的好煩惱。 ...

elizatyy 發表於 15-1-3 13:46
崇真小學暨幼稚園 Media Coverage

http://www.ttpskg.edu.hk/it-school/php/webcms/public/index.php3?me ...
我諗你係崇小既支持者,咁不如請你建議崇小校長下年簡介會做好D份資料,唔好再令人「誤會」沙崇有聯繫位俾崇小,同埋解釋清楚直資中學基崇同崇小所謂既「直屬」關係,係用咩標準嚟收生啦!
所有非官津中學,只要唔參與統一派位,就無所謂直屬/聯繫學位,點收生全有中學決定
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:啟思小學 Vs 崇真小學

引用:Quote:elizatyy+發表於+15-1-3+13:46+崇真

原帖由 hkpapa852 於 15-01-03 發表
我諗你係崇小既支持者,咁不如請你建議崇小校長下年簡介會做好D份資料,唔好再令人「誤會」沙崇有聯繫位俾 ...
我6年前報了TT,我知道同沙崇冇升中關係喎,校長冇令家長誤會,而長沙灣果間係直資,所以唔係直升.TT係好學校,如有中學更好

do-re-me 發表於 15-1-5 02:49
我6年前報了TT,我知道同沙崇冇升中關係喎,校長冇令家長誤會,而長沙灣果間係直資,所以唔係直升.TT係好學校, ...

係呢個"擬似官網"只提供錯誤資料, 而校方簡介會資料(P.11 & P.12)對聯繫學校又含糊其詞既情況下, 你依然能夠係考小學時已認清事實真相, 果然叻! 抵贊!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

版主按: 請會員能冷靜及理性討論, 切勿作出挑釁言詞. 違規者會收警告牌

其實每一間學校也有其特別之處吸引家長為小朋友報讀, 每人心中的尺也不同,作為家長應細心查看心儀學校資料, 再找出合適的便可以了.

carinla 發表於 14-1-10 21:32
本身都好喜歡呢兩間學校,如學校理念等等,雖然知道一個行IB,一個不是。。 現有幸被取錄了,真的好煩惱。 ...
i have the same situation as you and I will choose Creative Primary.

我都好鐘意啟思小學, 聽完校長個理念感覺到真的很以孩為本, 很有心的一間學校, 活動教學, 愉快學習, 但學費真係唔平, 但仲有樣野擔心. 咁愉快學習下考呈分試有無問題呢

yuffieyip 發表於 15-1-6 16:17
我都好鐘意啟思小學, 聽完校長個理念感覺到真的很以孩為本, 很有心的一間學校, 活動教學, 愉快學習, 但學費 ...
其實啟思又要上IB, 又要考TSA, 又要呈分, 學生可能仲辛苦喎?!

真係想D用家嚟講下感受.

另一方面我又諗, 讀完6成IB之後升番去傳統中學, 會唔會浪費咗?

回覆:yuffieyip 的帖子

請問大家係咪講緊有附屬幼稚園那間啟思小學?如果讀佢既幼稚園係咪有優勢上啟思小學?如果佢行IB, 第時會難上本地中學嗎?係咪揀得依間都係plan小朋友第時出國讀上去?

‹ 上一主題|下一主題