用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 一個愛孩子的媽媽,替兒子找幼稚園的一點感受 ...
樓主: 寫我心中話
go

一個愛孩子的媽媽,替兒子找幼稚園的一點感受   [複製鏈接]

回覆:寫我心中話 的帖子

咁尊重佢意顾啦!咁先真係愛佢

每人頭上一片天,多D信自己小朋友的能力就得。你小朋友的環境已經比自己年小時優勝,你仍會覺得他的能力會比你差嗎?剩低的是際遇問題,誰都管不到了。

beelzek1    發表於 13-12-17 10:50
Chirley    發表於 13-12-17 10:17

luckyveronique 發表於 13-12-16 16:43
宜家國際學校競爭都好激烈!越來越多香港本地兒童由LS轉IS,有太多家庭繳過幾百/幾千報名費后卻根本無得 ...
That's very true as well.

名校真係咁重要咩? 我自已都有同小朋友報左幾間九龍塘, 九龍城K1, 最終有2 間收左, 一間waiting... 雖然2 間offer 唔係話最心儀, 不過一定比村校好及有名氣... 但係我自已最終都放棄左2 個offer, 留返村校讀K1, 因為小朋友讀得開心, 亦可能因為唔係名校, 某程度上學校無壓力, 我覺得老師反而教得更好, 對小朋友更真至... 我亦唔覺得因為自已小朋友係讀村校而自卑, 反而我小朋友既自理, 禮貌, 德育各樣都另我覺得好自豪, 呢啲反而係我想要, 名校為谷成績, 往往只顧學術! 讀書生涯漫長, 係長跑, 輸在起跑線唔代表佢一定唔可以嬴係終點! 反而品格錯過左教育既黃金時期就真係輸一世....

w_y    發表於 13-12-19 15:25
beelzek1    發表於 13-12-17 10:51
alice-wong    發表於 13-12-17 10:33
Chirley    發表於 13-12-17 10:17
chiyin8    發表於 13-12-17 00:56

引用:名校真係咁重要咩?+我自已都有同小朋友報左

原帖由 CuteBshop 於 13-12-16 發表
名校真係咁重要咩? 我自已都有同小朋友報左幾間九龍塘, 九龍城K1, 最終有2 間收左, 一間waiting... 雖然2  ...

回覆:一個愛孩子的媽媽,替兒子找幼稚園的一點感受

如果樓主甘有主見,都唔駛上黎講甘多唔care

羸在起跑線, 卻輸在終點線

引用:身為一個負責任的媽媽當然會為兒子準備最好

原帖由 寫我心中話 於 13-12-16 發表
身為一個負責任的媽媽
當然會為兒子準備最好的
每個家長都有自己嗰套,唔需要全部人認同!但有時都需要反思,同接受現實!

其實要做一個愛孩子的媽媽,也不是入邊間幼稚園來決定。
學習接受現實,積極找方法去安排孩子,珍惜相處時間吧。

依家先幼稚園,仲有漫漫長路要走,樓主個仔第日考小學、中學、大學咪更加大壓力?所有父母都想子女有好嘅前途㗎啦,但入咩學校都有好多因素,何必因為咁攪到自己咁fussy?
都係嗰句,有咩父母,就有咩子女。如果你咁在意得失,咁怕輸,第日小朋友都有可能學到你咁,不能接受挫折喎

樓主,個個媽媽都愛自己的子女,都想在自己的能力範圍內,給他們最好的,不只是你一個。只是,我們是成年人,要識得面試成功失敗。我想,大家只是想你明白,放鬆放開D。難道,你咁緊張,你仔仔就能如你所願嗎?

其實樓主那幾個point 都有佢道理,我上年經歷過,明白樓主心情,我上年曾經在有sc offer 後,問左一條問題想了解清楚學校,都有部分人話我問題無聊,之後都吾敢再發問,更不敢問什麼 SC vs MS vs PC 等問題,因為呢D時候,會比人鬧爆,其實樓主你是最了解自己小朋友的人,吾駛問其他人,自己決定啦,我上年最後也是自己決定,現在冇後悔冇揀錯 ,因為世上冇最好學生,只有最適合。
不過提醒樓主,培正校風真係純樸簡單,老師吾會定期報告小朋友在校情況架,如果你好緊張小朋友學業,你就要諗清楚是否適合

回覆:wongsiuon 的帖子

所以之前真心想相互勉勵,依家只想慳番啖氣

樓主,你真的要放鬆同明白知足,我擔心你這種壓力會感染到你的孩子,真的不是好事情,一定要放鬆。

不用給孩子最好,而是剛好。

CuteBshop    發表於 13-12-19 13:04
MSKAKACHAN    發表於 13-12-19 10:25
chiyin8    發表於 13-12-17 00:57

人家之所以叫你吾好咁緊張,吾係人地吾知小一場仗有幾難打,係因為你如果吾夠好彩入吾到培正,小一場仗幾難打你都要打,所以想你而家放鬆啲姐,香港人

講咗咁多。難道唔幫小朋友報名校要讀村校的媽媽就係不負責任? 開咗咁多post 咁多人留言都仲係睇唔透。個仔想讀村校個樣要咁:;pppp:?? 唔好睇唔起村校。只係每個人選擇都唔同。有啲有錢人都會俾小朋友讀村校,大少少就全家移民或送個小朋友去外國。不過算吧啦。講多都係曬氣。但我勸你好好注意自己情緒,唔好影響小朋友嘅人格發展。

chiyin8    發表於 13-12-17 00:57
happywangbb    發表於 13-12-17 00:49
happywangbb    發表於 13-12-17 00:21
tiggeryyw    發表於 13-12-16 23:26

簽名被屏蔽

教育其實的確好重要。話唔緊張就假既。

樓主有你道理,每人價值觀不同,如果有能力我會比小朋友讀私校,由幼稚園開始讀最top的名幼不用比較邊間好,而揾自己心中最好的一間比小朋友讀

‹ 上一主題|下一主題