用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 無n班讀都未必係壞事
樓主: 剛果公主
go

無n班讀都未必係壞事 [複製鏈接]

siumak 發表於 13-12-2 14:32
我囡就係咁﹐
好聽老師話﹐
係屋企人面前扭晒計﹐

Strongly Agree

引用:+本帖最後由+siumak+於+13-12-2+16:06+編輯

原帖由 siumak 於 13-12-02 發表
我朋友的小孩去年上n班,他說小孩在學校會自動自覺做好多野,如食飯和收拾等,但回到家就不做,說是因為已經放學了。

我想問樓主其實分享左D 咩?  可唔可以PM我?? 我都想知,謝謝

回覆:Chacha619 的帖子

引用:Push +

原帖由 剛果公主 於 13-12-21 發表
Push
Thanks for sharing。好彩我報半日姐。要返學前教曉個囡自理先得喇

回覆:剛果公主 的帖子

我個仔10個月開始返嬰院, 係病得多啲, 但我冇後悔, 因為阿仔獨立自理能力, 係好過好多現在同現在兩歲多的同學, 佢吔大多數重要人餵食飯,飲水,! 講真哭有乜咁大件事? 係未日日在屋企比工人照顧到王子好? 如果係full time mum 可以唔返學,但是眼见好多小朋友冇工人姊姊就乜都唔得, 我個人認為香港要多的daycare添, 奇實外國小朋友真是獨立好多囉, 因為佢哋返day care or full time mum without maid!

其實外國都好細個返育嬰院,playgroup, nursery, then kg.
不過係政府比錢,同師生比例較大。
不過我個係大B,所以我會番半日N, 吾係成日剩对着我都悶死,我亦想有点私人時間。

真係好, 終於都有人行出來講下N班情況.  
唔好話N班.  我個仔讀緊K1, 我都覺得未可以返全日.  半日都是勉強接受.  又其是D學券KG.  老師唔多, 根本睇唔到咁多個.  我個仔又未識自己穿外套除外套.  有時放學隻手涷到飛起.  有時又出哂汗都無人幫佢除外套.       講真, 咁細個學唔到D咩野.  就算學到都好快唔記得.  比佢返學純粹是擴大生活圈子同學習下群體生活.  係屋企做慣大少, 每日3個鍾見下世面都可以既. 全日就唔好啦.

回覆 Fish777 的帖子

外國D Nursery 唔會上堂學野.  正係同佢地玩下.  D 細路入到去好多時都掛住玩(因為成間房好大好多玩具).  到發現媽媽唔係到既時候已經玩左半小時.  已經過左最驚個一刻.  仲有,  小朋友屋企人係可以陪, 陪到小朋友對那個地方有安全感先走. 好唔同.

引用:真係好,+終於都有人行出來講下N班情況.++唔

原帖由 cocokan2004 於 13-12-24 發表
真係好, 終於都有人行出來講下N班情況.  
唔好話N班.  我個仔讀緊K1, 我都覺得未可以返全日.  半日都是勉強 ...
非常同意,咁細個人仔,得果兩歲,點放心將佢全日擺係幼兒園

回覆:無n班讀都未必係壞事 ...

非常多謝你的分享,令我了解更多n班的事,有新的看法

‹ 上一主題|下一主題