用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇人IN完根德園後決定就算有OFFER都唔要? ...
樓主: mcbb916
go

有冇人IN完根德園後決定就算有OFFER都唔要? [複製鏈接]

同我大囡一班嘅根德園同學, 以我所知嘅, 好似九成九都扣到門入到心儀的小學.

有無問過真係讀過根德園嘅小朋友?!

返學只返3個小時, 在校外有21個小時..
功課量, 以我所知, 比根德園多嘅, 已經有很多..

孩子回到家, 開不開心, 活不活潑, 個人認為, 家人長輩的影響, 比起學校的影響, 來得更大.

回覆:kwokbobo 的帖子

聖公會

貓貓人 發表於 13-11-7 22:43
我仔仔係今年K1生,我想講係kv真係一間好好嘅學校。由於仔仔在細校,那裡部份課室是落地玻璃望到一大片草地 ...

我大囡K1時都係喺細校, 我好鐘意細校~

大囡K1時個老師好 溫柔, 好錫小朋友, 到我囡K3畢業喇, 在學校影相時, 見返佢, 佢竟然記得阿囡個名, 仲話佢知道我個囡呢兩年好乖好叻, 好開心教過佢.

阿囡暈得一陣陣.  

回覆:有冇人IN完根德園後決定就算有OFFER都唔要

我囝早幾日 in 咗,in 囝囝的兩個老師好nice, 好有笑容。沒錯,KV沒有新派校舍的色彩繽紛.,但地方大、乾淨整齊。校工們都很友善,臨走時,我和校工傾咗幾句呢!   
不過,講咩都假,收咗先算啦!  (Sorry, 我講緊我自己)。

天助自助者,  別再怨天尤人

對我來說, 有千禧校舍, 當然吸引,

但在幼稚園裡, 學習品行, 訓練自理能力, 禮貌, 在適當場合要有適當的禮儀, manner,主動學習, 尊重他人, 這些東東不是千禧校舍裡就一定有.

反而, 老師有幾愛護小朋友, 和懂得怎樣教, 才是我著眼要考慮幼稚園好與壞的條件.

有沒有旅行, , 華麗七彩繽紛這些….. 真的比 教師的質數, 來得重要?

其實如果IN完有OFFER 都打算唔要, 咁當初IN黎做咩呢?

KV係EK真係幾多負評,
但其實負評KV既家長, 佢地多數係非用家, 無讀過, 聽人講, 朋友話!
而讚KV既家長, 大部分都係用家!

我小朋友現讀緊KV K1, 講真當初上EK見咁多負評,
我都曾經有擔心自己有無選錯學校, 但開左學咁耐, 我覺得自己無選錯!
真心覺得KV真係一間好好既學校 :)

引用:+本帖最後由+DwarfMaMa+於+13-11-7+22:20+

原帖由 DwarfMaMa 於 13-11-07 發表
我都咁諗

引用:Quote:Aprilbaby+發表於+13-11-7+21:16+報

每年都會有3張班相
畢業時有一張大頭帶四方帽畢業相. 係少左一張全體帶四方帽嘅畢業相. 如果呢個係遺憾,  ...

引用:對我來說,+有千禧校舍,+當然吸引,+但在幼稚

對我來說, 有千禧校舍, 當然吸引, 但在幼稚園裡, 學習品行, 訓練自理能力, 禮貌, 在適當場合要有適當的禮儀 ...
太認同喇

回覆:有冇人IN完根德園後決定就算有OFFER都唔要?

本人小朋友讀緊k1, 返左學兩個月,已經深深感受到kv係一間好好既學校,老師有笑容愛心,對教育有熱誠,懂得教導鼓勵小朋友,學術好,對小朋友有要求,同時有能力令小朋友更進一步。

返學短短兩個月,囝囝進步很快,自律性加強了很多,出入會有禮貌叫人,去公園玩會主動排隊,自己完成整個wewe既過程,著外套,自己返屋企交代功課及通告詳情,拿書本温習做功課,責任感強了,自律性高了,每天渴望返學及不停講述學校事情,回家更扮演老師。

至於有沒有活動,確實較其他學校少,但仍有生日會,聖誕聯歡會等,最近小朋友開了第一次生日會,小朋友多了期待感,更加懂得珍惜。說實話,學校要教好學術、自理、紀律、德育係首任,如果要令老師費神太多活動及準備工作,老師不能專注教育,反而本末倒置,作為家長要有取捨了。

而學校行政一流確實很少學校做到,要麻煩父母既事好少,老師穩定性高,經驗豐富,教學認真。如果說學校陰沉無生氣,絕對不同意,反而係華而不實感覺,呢個世界間間都隨波逐流,要堅持自己談何容易,真心欣賞kv既踏實風格。

回復 mannitol 的帖子

yeah.....2年前我家的小可愛一樣,屋企人面試後當天已一樣決定,本來天真活潑的,但怕讀了這校變了苦瓜

引用:本人小朋友讀緊k1,+返左學兩個月,已經深深

原帖由 siusiufun2010 於 13-11-08 發表
本人小朋友讀緊k1, 返左學兩個月,已經深深感受到kv係一間好好既學校,老師有笑容愛心,對教育有熱誠,懂得 ...
認同,kv有佢的理念,老師少雜務,少ot(朋友是kv老師)多假期,但个个星期六都会返去做cimmon work…其實好難兩样都好,讀kv就预左無太多家校合作,同埋始終老牌名幼!作风会保守d,不要要求太与時並進!!

請問一下讀kv的家長, 需唔需要出外補習英文及普通話呢? 傳聞話英文比俾較弱。 讀唔上的小朋友又會唔會勸退學呢?

引用:請問一下讀kv的家長,+需唔需要出外補習英

原帖由 CherryBun 於 13-11-08 發表
請問一下讀kv的家長, 需唔需要出外補習英文及普通話呢? 傳聞話英文比俾較弱。 讀唔上的小朋友又會唔會勸 ...
KV出名 中 數 強
英文,我有幫我大囡報讀/考 Cambridge Starter & movers.
就如果唔係喺KV讀,可能要外出補中文同數,
咁搵英文course相對地容易好多,而且,就算我個囡去SC(稱英文強),我都會幫囡囡考cambridge,所以唔係因為KV而讀英文course

至於普通話,我囡都係喺外面學,
我家沒有人懂普通話,所以報SC都報英粵班!

就算讀SC嘅,都會有家長請NET上門單對單教英文,
想小朋友英文方面更上一層樓,

要上幾多課外活動才夠?!
是見人見志吧!

勸退,好似無聽過!

其他KV媽媽,有無聽過?

引用:勸退,好似無聽過! 其他KV媽媽,有無聽過

原帖由 DwarfMaMa 於 13-11-08 發表
勸退,好似無聽過!

其他KV媽媽,有無聽過?
冇。但有自退。想避過考小一,K3轉去國際學校。

引用:Quote:原帖由+CherryBun+於+13-11-08+發表

原帖由 DwarfMaMa 於 13-11-08 發表
KV出名 中 數 強
英文,我有幫我大囡報讀/考 Cambridge Starter & movers.
就如果唔係喺KV讀,可能要外出補 ...
好有用意見, 多謝dwarfmama{:1_1:}

回覆:有冇人IN完根德園後決定就算有OFFER都唔要?

近日好似多了很多對kv的負面評論,希望少了一批厭棄kv既家長後,各位對kv有信心既家長既小朋友都可如願入讀kv啦

‹ 上一主題|下一主題