用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Yew Chung
樓主: G-girl
go

Yew Chung [複製鏈接]

回覆:Yew Chung

我都有問in我的老師為何不用in小朋友,她說1歲多d的小朋友in什麼呢,最緊要是小孩健康開心,父母對他們的教學理念一致,他們就welcome.

我同意 YC INTERVIEW 手法。兩歲未夠小朋友可以考咩?其實 IN 家長已經好睇到個小朋友個性,因為小朋友所有言行舉指都係爸爸媽媽會影響到的。俾個小朋友識晒所有老師考嘅嘢咁又點?可以代表小朋友本身真的適合此學校嗎?最後又不是由家長來決定。那可必要令家長及兩歲以下的小朋友受無謂的壓力呢?現在香港很多家長覺得唔考小朋友先奇怪,這個風氣是否真的健康?值得思考。

兩歲未夠小朋友可以考啲乜?當然考唔到乜, 俾一堆玩具佢地玩, 觀察一下佢地行為便可, 父母當然需要在場, 在場目的可以令小朋友安心. 另外觀察一下父母的態度. 比起純in父母實際. 至於in 小朋友會否令小朋友有壓力?一定有, 問題係父母點對待Interview.  

In 小朋友有好多方法, 視乎學校想收乜嘢類型學生, 冇對錯, 冇完美公平Interview 程序. 不過最基本都應該直接見下小朋友, 感覺一下未來學生.

himching 發表於 13-11-5 17:54
兩歲未夠小朋友可以考啲乜?當然考唔到乜, 俾一堆玩具佢地玩, 觀察一下佢地行為便可, 父母當然需要在場, 在 ...
我相信貴方誤會了 ^^;我囡當年面試yc兩歲班 :前校長親自出來接見,和我們打招呼後,便問我囡肯不肯跟她入房玩(我相信是測試小朋友能否面對陌生人),我囡很大方的跟入房,房內有樂器及玩具,校長請她自由玩,我囡選了沙搥,校長邊觀察她玩(她一直有在留意我小朋友),邊和家長傾談 。作為一位老師,個人認為對幼兒和家長來說,這是最佳的面試方法。

himching  本人承認絕對係誤會.   發表於 13-11-5 19:14

回覆:himching 的帖子

不清楚你自己有冇親身經歷過,但請知道 YC interview 時小朋友是在場,而老師亦是安定了小朋友先跟家長會面及傾談。面試期間也會不停觀察小朋友狀況。我覺得這勝於問個小朋友顏色,配對,形狀,或種種.....

引用:不清楚你自己有冇親身經歷過,但請知道+YC+

原帖由 echa1110 於 13-11-05 發表
不清楚你自己有冇親身經歷過,但請知道 YC interview 時小朋友是在場,而老師亦是安定了小朋友先跟家長會面 ...
同意觀察小朋友比考什麼colour, shape, etc. 更了解小朋友嘅性恪係未適合間学校。

echa1110 發表於 13-11-5 18:39
不清楚你自己有冇親身經歷過,但請知道 YC interview 時小朋友是在場,而老師亦是安定了小朋友先跟家長會面 ...

本人只係按樓主嘅一句說話發大嚟吹水, 佢話只In父母, 而本人對In 父母嘅學校係比較保留, 所以係唔會申請依啲學校. 所以好抱歉係冇YCinterview 經驗, 本人幫小朋友申請的學校都唔會In家長的. 當然除咗要In家長我唔會考慮外, 俾唔起佢地學費亦係其中一項critical and decisive factor.

我個人就BUY IN 家長多D, 同意一, 兩歲睇唔到D什麼. IN 學生壓力重大.

fanfanbb 發表於 13-11-5 19:57
我個人就BUY IN 家長多D, 同意一, 兩歲睇唔到D什麼. IN 學生壓力重大.
Agree

引用:In+小朋友有好多方法,+視乎學校想收乜嘢類

原帖由 himching 於 13-11-05 發表
In 小朋友有好多方法, 視乎學校想收乜嘢類型學生, 冇對錯, 冇完美公平Interview 程序. 不過最基本都應該直 ...

話就話 in 家長,其實他們會面父母,是了解家長是否認同他們的教學理念。是無書本,是可以走來走去,不需要有固定坐位,只要食東西時,就要乖乖地坐低,就此特別要求。我留意到他們都好有幼兒教學經驗,當他們同父母對話時,已經好留意小孩一舉一動!他們都無須對小孩作出任何指令,已經知道小孩問題所在!咁請問去了in 耀中家長,你們比留位費同時,有沒有會去 in 其他國際學校?等待邊幾間?

‹ 上一主題|下一主題