用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 好後悔讓女兒入讀聖若望書院(ST. JOHANNES COLLEGE) ...
樓主: cynthiaD
go

好後悔讓女兒入讀聖若望書院(ST. JOHANNES COLLEGE) [複製鏈接]

回覆:cynthiaD 的帖子

坦白講,無校車吾係學校既問題,學校應該係花時間係課程,教學個邊,而家好多小學都無校車,好多走曬去做自由行,賺多好多錢。我小朋友讀小學,得放學個轉有位,返學個轉要自己帶,不能怪校長,因為係我自己選擇一所遠但質數好及有直屬中學既學校。另外,小朋友係老師手,真係吾好投訴任何野,我好多朋友係幼師,真係會blacklist 個小朋友,eg 參加表演吾選佢,校內有得攞獎個d比賽先out 佢。而家無校車,不如試下安排自己或家人帶啦,再考其他k1睇下有無offer 再唸

回復 chanti 的帖子

揀得呢間就梗緊問清楚有校車先揀喇, 7月交FORM confirm, 8月打俾校車公司CONFIRM同佢講十月開季都有問題, 到9月中再打就出事!!!

校車公司係學校指定既, 又唔係街搵既, 又得果2歲, 學校都唔CARE, 呢D學校一D都唔緊張D小朋友!!!

回覆:好後悔讓女兒入讀聖若望書院(ST. JOHANNES COLLEGE)

我覺得……好有問題!設身處地,如果冇校車,當時話ok, 突然冇,都會好無助,兩歲人仔,好嘅學校可以連爭玩具咁小事都會同家長溝通。

回覆:好後悔讓女兒入讀聖若望書院(ST. JOHANNES COLLEGE)

Thx for sharing. I wont let my son to go for interview.

而家間間學校既校車都好緊張,因為校車公司寧願去做大6團都唔做校車,因為覺得冇肉食!

但而家旅遊既新法例 (唔記得叫XX法) 開始左,校車/ 旅遊車開始叫救命,因為好多零團費既購物團冇左,變相佢地生意少左好多!

長遠黎講校車服務可能正常番!

所以大6人原來對校車服務都好大影響!

人多了, 又多左人鍾意出去讀.
唔好講校車, 而家出 KLT 連街車位都好緊張. 覆左你, 分分鐘都會同你講冇位

朋友個 B 上年係 SX 讀 PN, 味一樣係冇校車, 自己接送左成年

引用:小女剛於今年十月入讀聖若望書院(ST.+JOHAN

原帖由 cynthiaD 於 13-10-05 發表
小女剛於今年十月入讀聖若望書院(ST. JOHANNES COLLEGE)2歲班(PN), 回想早幾個月獲錄取時, 十分高興, 能入 ...
我都覺得如果最終都係無校車都唔係一個問題,問題係如果家長打到去搵校長,而校車是學校管理既,校長都好應該回覆家長,坦然去回覆點解無啦啦校車full左咁遲先通知。
不過,選得遠既學校,又真係要承受校巴所帶來既問題和風險,只怪經驗唔夠,我都係今年先知校巴d位係好緊張架。

‹ 上一主題|下一主題