用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請教維多利亞K2/K3家長
樓主: mamaishere
go

請教維多利亞K2/K3家長 [複製鏈接]

引用:Quote:豬仔軒+發表於+13-8-2+23:54+我仔4年

原帖由 mamaishere 於 13-08-03 發表
很多謝你的回覆! 你的小朋友而家已經小四了, 請教一下佢適應傳統小學還可以嗎?

有朋友囡囡都係維幼畢業生 ...
小一應該唔洗做卷考試架,如果係佢地真係會唔夠出面flighu,不過我都唔係大清楚,呀仔第一round已經入到基本上大部份男仔夢昩以求嘅小學,祝你好運

引用:Quote:原帖由+mamaishere+於+13-08-03+發表

原帖由 豬仔軒 於 13-08-03 發表
我仔適應能力算高,都無大問題,只係我校功課量出名多同深,小一平均日日5,6樣,weedend多數過10,但只要 ...
好多謝你嘅分享!你可以正面面對仔仔適應問題,佢係一個幸福嘅孩子。講真,一開始揀維幼嘅家長都應該屬於同一族群:怕死背死抄,唔想太谷,重語言,重各方面發展!希望升上小學後我哋都仲可以保持冷靜和耐性,唔好忘記當初被成績表破壞親子關係!

問多句,維幼畢業生語言方面(英普)有比較其他學校的學生流利嗎?其實維幼畢業生上完3年IB課程後有什麼特色的?例如:比較有創意?表演慾強?只是好奇一問!哈哈!

引用:Quote:原帖由+豬仔軒+於+13-08-03+發表我仔

好多謝你嘅分享!你可以正面面對仔仔適應問題,佢係一個幸福嘅孩子。講真,一開始揀維幼嘅家長都應該屬於同 ...
我覺得呀仔d普通話幾好架,起碼好過我 不過佢學校係中教中,有普通話堂,至於英文我仔不太好,講都還可以,但串就唔係好得。以我仔為例,佢唔怕醜,夠膽喺街大聲唱歌同唔係自己語言嘅人講嘢,勁多嘢問,好奇心極重,當然宜家大個仔咗知醜咗再無亂嚟

維記不是每一間都用IB課程,有些分校在申請當中,但是大部分維記小朋友英文能力高,有自信,presentation好,創意十足,但真的uncontrollable,很難叫他們坐定定寫習作,如果去傳統名校,最初是比較吃力,不是因為功課,是從愛發問變成填鴨模式,他們需要適應。。。。。

引用:Quote:原帖由+豬仔軒+於+13-08-03+發表我仔

好多謝你嘅分享!你可以正面面對仔仔適應問題,佢係一個幸福嘅孩子。講真,一開始揀維幼嘅家長都應該屬於同 ...
有心讀傳統名校,名次真係唔可以睇,好似仔學校,平均分90其實係好好,但係名次已經跌落18,19,全班30人,只要佢識我就算,無得迫,有邊個唔想考第一

豬仔軒 發表於 13-8-3 15:06
我覺得呀仔d普通話幾好架,起碼好過我 不過佢學校係中教中,有普通話堂,至於英文我仔不太好,講都 ...
你仔仔好爽呀! 我自己好鍾意呢類形既小朋友! 樂天, 好奇, 主動, 把口叻, 語言好~ 其實除非第時大個一定要做專業人士, 醫生精算師律師, 如果唔係出黎做野真係最緊要係把口同埋人際網絡, 個人積極, 英普流利, 其實已經衰極有個譜! 好羨慕你仔仔可以入到好小學, 雖然辛苦但係真係一個解脫! 而家我仲有排擔心, 我地兩公婆又唔係官津old boy old girl, 又無宗教分, 又無兄弟姊妹, 好驚呀!!!!!!!!!

豬仔軒 發表於 13-8-3 15:09
有心讀傳統名校,名次真係唔可以睇,好似仔學校,平均分90其實係好好,但係名次已經跌落18,19,全班30人, ...
真係好誇張! 都唔知點解香港突然好似多左好多天才咁~ 中上已經變中下! 算啦, 一山還有一山高, take it easy! 做最好的未必一定快樂, 可能用晒D時間谷學術, 大個左都唔記得自己細個時同爸爸媽媽做過D乜嘢開心事...

littlesophie 發表於 13-8-3 15:06
維記不是每一間都用IB課程,有些分校在申請當中,但是大部分維記小朋友英文能力高,有自信,presentation好 ...
我個間係IB呀~ uncontrollable咁恐怖? 上到小學應該會俾傳統老師投訴到暈!

引用:Quote:littlesophie+發表於+13-8-3+15:06+

我個間係IB呀~ uncontrollable咁恐怖? 上到小學應該會俾傳統老師投訴到暈!
我仔就係uncontrollable 9月開學未夠一個月就接電話真係3日一小事5日一大事

回復 豬仔軒 的帖子

我諗我幾年後都會一樣 haha

引用:回復+豬仔軒+的帖子 我諗我幾年後都會一樣

回復 豬仔軒 的帖子
呢幾年好多小朋友出生,競爭好大,祝你好運

回復 mamaishere 的帖子

維記學生特色,他們在學校學習每課不會坐下超過15分鐘,所以習慣自由+自律。但是傳統學校只要自律,不給自由。這個就是很大的分別

引用:回復+mamaishere+的帖子 維記學生特色,他

原帖由 littlesophie 於 13-08-03 發表
回復 mamaishere 的帖子

維記學生特色,他們在學校學習每課不會坐下超過15分鐘,所以習慣自由+自律。但是 ...
but I would rather receive complaints from teachers than having my kid trained tamed and bored into a lifeless homework machine ..

yes I will face a lot of pressure but I dont think I should sacrifice her childhood for high marks in primary school years.

kids should have a happy active fun and nurturing childhood and not endless academic drilling

hope I wone regret later in life

回復 picture 的帖子

Totally agree...

引用:Quote:原帖由+littlesophie+於+13-08-03+發

原帖由 picture 於 13-08-03 發表
but I would rather receive complaints from teachers than having my kid trained tamed and bored into  ...
Exactly what I think and how I persuade myself not to compare with those "super kids"

回覆:請教維多利亞K2/K3家長

我係有聽過維記畢業後上傳統學校第一個學期中文默書會追得辛苦啲,但冇聽過唔習慣到要轉校,所以我相信快樂的幼稚園生活十分重要。

好開心呀!開咗呢個topic估唔到有咁多家長俾咁多正面嘅comments! 我哋都算係同一類型嘅媽媽,可能好多人覺得我哋好奇怪,而家唔開turbo先甜後苦遲D就知味道,但我相信小朋友在快樂不摧谷嘅校園長大,小班教學學習適齡嘅事物,應該是最健康的!好多謝你哋俾信心我呀!

請問Harbor green係咪行IB? 同有無兩歲班? thx

It's really a good topic! My girl is only 14 months, very active and can never sit down properly and listen. She is always the first one or two who walk away in playgroup.

I like victoria and appreciate their way of teaching. But am really worried if I shall find her a traditional PN instead in order to train her discipline early rather than later. I am not very concerned about the academic but self discipline is important to me.

All experienced parents/jms, may I have your view? I am targeting at local primary school. Thanks!

其實如果你真的target傳統名校,事實上,維記小孩比較吃虧,吃虧並不是discipline的問題,而是他們對知識的渴求,主動的發問,有可能對傳統學校的教學方法帶來衝擊,好像east meet west 那樣,最後可能打壓他們的求知慾
‹ 上一主題|下一主題