用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小學升中派位一問
樓主: JanJanBB
go

小學升中派位一問 [複製鏈接]

silvia_ng 發表於 13-7-10 17:05
教署default set左學生跟小學校網升中, 如要改做屋企住址升中的話, 要申請"誇網"。大抽獎前就要申請了。所 ...

我知呀, 如果學生學校係 net 16, 但屋企係另一個 net, 佢申請咗誇網, 咁佢可以選返自己屋企網, 咁最後學校的升中派位 list 上咪會有其他 net 的學校出現囉.

chanwendy 發表於 13-7-11 11:15
我知呀, 如果學生學校係 net 16, 但屋企係另一個 net, 佢申請咗誇網, 咁佢可以選返自己屋企網, 咁最後學校 ...
yes, 冇問題的。我地學校有好多個區添架!
同埋, 小學校網細d, 中學校網大好多架!

醒目開學勳章

好似升中仲複習過升小

引用:好似升中仲複習過升小

原帖由 JanJanBB 於 13-07-12 發表
好似升中仲複習過升小
其實於自行入咗果d學生,學校是否一早知道再於大抽獎時,有策略地分配過比自行唔成績的次一級學生(如band2頭,所以band2頭可派到band1尾,從而令有d學校升中成績理想d 呢?請高手指教

太複習,我都未喺太清楚。睇完升中派位資料後仲亂,真喺咩區都有。

引用:Quote:原帖由+JanJanBB+於+13-07-12+發表好

原帖由 cowboy2007 於 13-07-13 發表
其實於自行入咗果d學生,學校是否一早知道再於大抽獎時,有策略地分配過比自行唔成績的次一級學生(如band2 ...
不會,全港小學生排位中學先有,你話有冇因為同小學関係好而通水,唔知,但中學只會有在自行時段去考其學校的學生ranking ! 除非該小學全部都考個間中學!另:b2學生上了B1尾學校,其一解釋係上移,b1生少過B1位,甘b2生有機去B1學校,歸咎於出生率低!

‹ 上一主題|下一主題