用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有感而發,現在讀英藝的家長入来傾下
樓主: floralee212
go

有感而發,現在讀英藝的家長入来傾下   [複製鏈接]

回復 bbqueendom 的帖子

我呀仔係唔like食餅,就算比佢食只會放落口到啜到溶,叫佢自己拎住食,佢就掉左佢叫我喂佢,都唔知點算

引用:回復+rainbowcov+的帖子 同意學校有失責,

原帖由 Kat_Fong 於 13-05-15 發表
回復 rainbowcov 的帖子

同意學校有失責,我只係唔明受害人講到甘嚴重,仲話報左警,而唔見有警察同教處跟進. ...
希望大家可以以和為貴,以孩子為本。

evawyma  Agree!   發表於 13-5-15 15:39

引用:回復+bbqueendom+的帖子 我呀仔係唔like食

原帖由 che13 於 13-05-15 發表

我呀仔係唔like食餅,就算比佢食只會放落口到啜到溶,叫佢自己拎住食,佢就掉左佢 ...
放心!返到學校小朋友會變左另一個人的:;pppp:

che13  希望係啦  發表於 13-5-15 14:47

Perhaps you may declare which campus are your kids in.  will be more useful to other mamas.

引用:大囡今年K3而細囡就讀K1,兩個都好鐘意返學

原帖由 kikij 於 13-05-15 發表
大囡今年K3而細囡就讀K1,兩個都好鐘意返學的。老師們都好悉心教導和照顧本人兩位囡囡。如囡囡在學校發生少 ...
認同!你囡囡返邊間分校呀?今日阿仔全班去左參觀警署,佢昨晚已好興奮

mamath 發表於 13-5-15 14:41
Perhaps you may declare which campus are your kids in.  will be more useful to other mamas.

對, 因英藝都有幾間分校.

回復 floralee212 的帖子

candylove111  呢張圖好似唔係好尊重人wo!  發表於 13-5-18 09:58

回覆:有感而發,現在讀英藝的家長入来傾下

而家有問題嗰間係九龍塘分校呀校長都唔同,可能大埔好好,但人地而家鬧緊kln tong ar, 不能溝埋一齊講

引用:而家有問題嗰間係九龍塘分校呀校長都唔同,

原帖由 sissysze 於 13-05-15 發表
而家有問題嗰間係九龍塘分校呀校長都唔同,可能大埔好好,但人地而家鬧緊kln tong ar, 不能溝埋一 ...
九龍塘的老師及運作,基本上是由大埔校培訓及調過去的。而且各分校消息會互通的。

回復 floralee212 的帖子

I like their full day class schedule very much, as I am a working mom and they allow me to send BB to school before work, then pick her up after work.  Yet there is only half day class in PN, right?   

各位準九龍塘英藝家長,或有興趣報九龍塘英藝的家長,如有疑惑,可直接至電校長詢問,相信你親自同校長了解,可更加了解成件事。

英藝是我其中一個offer,報名前我都同好幾個英藝的家長了解過學校,包括事件中受害人的媽咪simb。 大部份的評語都好正面,包括simb。 她俾我的comments非常客觀,感覺上都幾滿意學校。 我自己面試後對學校的印象都好好,覺得學舍好靚,老師好友善,一切感覺良好。 其實從來都無人質疑過學校教學方式或老師質素好不好。 就算是事件中的男仔,我自己覺得他都只是個3歲人仔,有錯的都是大人無好好管教。 大家一面倒的不滿其實是校方對事件處理的方法,同埋少少質疑學校有無在以學生的安全利益為先的情況下辦學。 小事如俾K1小朋友自己上廁所這類安排已經令人覺得匪夷所思。  小朋友返學返得開心唔代表學校就安全,是兩回事。 是不是一定要出事先來反思學校安排上適當與否? 有少少良心的人都唔會甘樣對事件中的受害人,何況是辦教育的人,是否應該以愛心為本。 家長送得小朋友去英藝九龍塘讀書的應該都不是太計較學費不費,只想學校可以好好照顧大家的寶貝。

無論事實真相如何,我都絕對唔會送羊入虎口,因為講緊的是我仔仔。 2歲人仔,表達能力仲好有限,就算家長好識教,2歲小朋友對某方面的事情依然是不能夠完全理解。 就算他們了解,憑他們小小的力量有時都好難自我保護。 例如大人遇到性侵犯有時都無能力反應同自保,唔好話小朋友。

我相信大部份人都應該會有超過一個offer。 如果有選擇,點解要冒險? 傷害一次都嫌多。 如果你地能夠完全相信學校,甘我唔阻你。 我絕對不能安心。 與其提心吊膽,每日check住,我寧願唔讀。

melonfans    發表於 13-5-16 10:30
Chirley  Agree  發表於 13-5-15 23:02
JC_mami  Agree  發表於 13-5-15 18:23
brrbaby2007  totally agree  發表於 13-5-15 17:23
rainbowcov  完全認同。  發表於 13-5-15 17:14

回復 Kat_Fong 的帖子

學校聲明已提到學校本身已報告上教育局同向警長備案。

bbqueendom 發表於 13-5-15 14:21
回復 che13 的帖子

千其唔好低估自己小朋友既能力好多小朋友就算佢地未識講野,但你同佢講野,佢其實 ...

唔好意思,不是第一次同你討論這個問題
我從來都無低估自己的小朋友
問題是,值不值得冒險
等有事先轉學? 傷害一次都嫌多。

引用:Quote:bbqueendom+發表於+13-5-15+14:21+回

原帖由 minirat 於 13-05-15 發表
唔好意思,不是第一次同你討論這個問題
我從來都無低估自己的小朋友
問題是,值不值得冒險
Minirat, bbqueendom was advising che13 how to train up a kid to wash hands before eating....pls read carefully.  And also, this forum is opened for existing parents to share the school life of Zenith instead of discussing the incident anymore. Thanks.

bbqueendom  無奈  發表於 13-5-15 16:43

Hi all, claim down.

Ok, many apologies for my misunderstanding!

bbqueendom   it's okay la,nevermind  發表於 13-5-15 17:05

Del

‹ 上一主題|下一主題