用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 維記有無人放棄
樓主: ngngachun
go

維記有無人放棄 [複製鏈接]

ngngachun, 今年 k1 會唔會再試維記?

回覆:kittyland06 的帖子

先前當真想再戰K1,但返左靈量後真的覺得各方面都好好,雖然外語方面接觸機會相對維記或其他有班主任制的學校少一點,希望校外補救到啦。最重要老師用心,小朋友開心,但其實心底真的為小一担心。我仔仔細仔,明顯各方面跟其他小朋友有所分別,故此希望在靈量重讀k1。真的不忍心一年後要佢再適應一間新學校。您小朋友怎樣?會戰St Paul ma?我有無記錯是否您最心儀的學校係St. Paul?Wish u and your children all the best。

回覆:Vlone778 的帖子

何以見得?我同老公都係一般職業。

回覆:ngngachun 的帖子

小女英普班,K2時基本上全班小朋友可用英文或普通話溝通了,課室是不可以講廣東話的!小女之前開生曰會,同學來我家玩,他們好多自己switch 咗講英普。

回覆:維記有無人放棄

我 prefer 唔轉校,不過會照報下龍校試下,話哂我唔打算比佢讀 vsa, 又怕小學競爭大

引用:如果係九龍區大年K1大把位,D人去st+cat(

原帖由 hoyau 於 13-05-06 發表
如果係九龍區大年K1大把位,D人去st cat(扣左PN直升下年K1有多約500個位),KV,半龍,全龍。。。有D家長 ...
Exactly....... Happy kindergarten ---> unhappy beginning of primary school life

引用:海怡。因為黎緊九月所有維記PN+行trilingua

原帖由 artinie 於 13-05-06 發表
海怡。因為黎緊九月所有維記PN 行trilingual ,無再分開雙語班,英文時間自會分薄左,番三個鐘英文時間最多 ...
可唔可以講你姪仔所讀有名氣的國際幼稚園係邊間?因我 target 國際學校

‹ 上一主題|下一主題