用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 叩門
樓主: 米康
go

叩門 [複製鏈接]

suemei - 我都吾知有冇NSW International Assessment 嘅course。參加者好似要學校推薦,我試過問可吾可以自已報,但主辦單位話吾接受。所以應該吾系咁popular,個仔間學校又冇同佢地溫,我連佢幾時考都吾知,因為都系學校平日上堂抽時間考。
至於邊間鍾意收就認真吾清楚喇,希望有其他高人指點啦
Thanks
Mo-ma

mo-ma 發表於 13-5-1 00:35
大家好,Vincher,好高興你仲記得我喎!好似是好耐之前嘅事,但而家睇番呢版D帖,又好似發生左冇耐咁……等 ...

另一間何文田三大天王,應該是旅港吧,據聞,旅港是要自行有選它,才會考慮叩門,是嗎?

Yanamami  Yes.  發表於 13-5-3 08:40

回覆:chun媽 的帖子

係呀!但冇叩門囉,亦吾知係吾係要自行有揀先得。

Thanks
Mo-ma

校長話要自行有選才可叩門

回復 mo-ma 的帖子

多謝分享. 你仔仔可以有林護的叩門入場卷, 實力一定非凡. 黃芴南都係好學校, 的確係地點既問題左右咗大家既決定. 而迦密都好好, 我地教會有幾個讀緊, 亦有老師, 也是好多教友的首選. 呢兩間我地去年都有叩. 入到理想的學校真是要感恩. 希望今年的家長學生都好運.

請問皇仁叩門可唔可以考筆試

回覆:Jackieson 的帖子

Thanks for your kind comments Jackieson.   Actually I was a bit surprised to find out how strict and serious 林護 screened for the 叩門 applicants.   They warned the parents and kids that they were a very tough school to keep up with.  I could see them looking puzzled...  Then I thought that might have been a good stimulus to my son.  But my husband was not very supportive of  further pursuing the opportunity.   Now my son loves his school so I think that is the most important.  AnywayI wish everyone the best too.

黃巴士  agreed!~~~tough  發表於 13-5-5 08:52
Thanks
Mo-ma

Thanks moma. 如果要經過學校推薦才可報考 NSW International Assessment, 我想還有一段距離。不過想知道PTE和 Cambridge Flyers/ KAT 的水平或認受性是否相若?

C4DOG 發表於 13-5-3 13:18
唔係可唔可以的問題。實情係學校唔會再有筆試和面試,佢地只會從叩門的名單中,找尋面試時有好表現的同學,或者基本上那些已是後補名單上學校覺得最適合的同學。
:verycold: :verycold: :verycold:

回覆:suemei 的帖子

suemei -老實講,我都吾淸楚,皆因都系學校幫佢報(當然我地要俾exam fee la)。有冇其他高人有資料指教呢?

blueberry123  我仔仔係係升中講座,校長托提議我地報, 都係經學校報的.  發表於 13-5-12 07:47
suemei  {:1_1:}  發表於 13-5-5 21:16
Thanks
Mo-ma

回復 ohnono 的帖子

我也問過同一問題,只知皇仁校長説只會考慮自行有得面試的同學!

C4DOG 發表於 13-5-3 13:18
請問你兒子自行有interview 嗎?

ohnono 發表於 13-5-4 00:01
唔係可唔可以的問題。實情係學校唔會再有筆試和面試,佢地只會從叩門的名單中,找尋面試時有好表現的同學, ...
想先多謝ohnono較早前解答我同一問題,想問你,你孩子是皇仁嗎?

ohnono  已覆!  發表於 13-5-5 18:48

請問有無人去過香港華仁叩門?可以分享下嗎?是否自行有面試的才會考慮?

suemei 發表於 13-5-3 19:21

Thanks moma. 如果要經過學校推薦才可報考 NSW International Assessment, 我想還有一 ...

請問NSW International Assessment這是什麼考試?

回復 chun媽 的帖子

我也是從moma 之前comment剛知道有這樣的考試,睇過google search:http://www.eaa.unsw.edu.au/,有英、數及科學的公開試,我想如果子女如成績較佳,多看課外書或慣用英文思考會適合報。是否要經過學校安排,就不太清楚,那個網址有提供香港office地址及電話,希望他們可以解答你的疑問。

回覆:chun媽 的帖子

呀仔有考math, English,  writing, 同science。系要考番現時就讀級别嘅程度,佢地成績會用全港同級學生拉curve, 仲會有高—级學生嘅成绩做reference,都幾professional㗎!我問過可吾可以用個人方式去趣,但佢地話吾得,一定要學校推薦,真激死

Thanks
Mo-ma

回覆:suemei 的帖子

謝謝你的回覆。

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題