用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 靠記億彈琴
樓主: LeeCC
go

靠記億彈琴 [複製鏈接]

回復 LeeCC 的帖子

其實你有無將佢呢些情況講給老師聽呢?學音樂的事,最重要還是由老師去處理。我地只係提醒和鼓勵小朋友去完成老師給的功課咋。
老師有責任讓小朋友信服,為何A方法比B方法更好。

例如我細囝最近開始學鋼琴,老師要他的手指一定要曲,她會示範給他看為曲的手指和直的手指彈出來的聲音不一樣,又在他手臂上示範,讓他感覺力度的不同。

我大囝亦常常不留意手指,方便就隨便用,結果彈到複雜的地方時就甩甩cut cut, 老師會提他若用正確的指法就可彈得順暢。當然怎樣才是最好的指法,其實學生是可以問老師的吧?可考慮鼓勵小朋友把他的想法和老師講,那老師可以藉此教他更多。

正正就是他的興趣那麼濃,就更需要小心栽培他吧?
for every one criticism, three positives must be given.

上完上一堂,老師讚過佢聽過就識彈咁犀利,就不停試彈新歌

唔肯跟老師指法都上完上一堂開始,下堂我會同老師傾下

你孩子好大機會是Perfect Pitch,這類孩子喜歡靠記憶彈琴,通常唔喜歡練指法及Scale,老師要特別處理,否則大咗讀譜超差。

回復 LeeCC 的帖子

My girl have similar issue since she was young. Finally, we gave up piano.  She study flute and cello now, since she needs to learn basic before she can play anything, we got a comparatively lighter issue that the only isse now is she does not like to practise the scale a lot.  She learned flute for 5 years and 1.5 years for cello, everything is very positive.

Her reading for the music sheet got better when she joined orchestra, there are a lot of pieces and she has to play it when she got the music, so force her to learn the reading.

They are billiant, so reading or memorizing the location of the note should be learn in a very short time.

Hope this helps.

siubchumama

謝謝大家的意見

我正物色鋼琴老師,隣居和同學家長都介紹俾我,夾下先

呢2曰阿仔病咗,係屋企無聊,開YoutubeD鋼琴表演俾佢睇,佢話要巴哈,原來最近學校音樂欣賞介紹巴哈,佢話巴哈D歌好好聽,聽左一首,問我:頭先個叔叔彈....(係一堆CDefgab,我都唔記得佢講乜),又話
咁樣好好聽喎

http://perfectpitch.ucsf.edu/

識CDE,去呢個Website玩下。

相信要揾識處理這類小孩的老師!

而家個老師好Young,唔識處理

我揾緊經驗豐富的,好在我住的屋苑都有唔少經驗老師在家教琴,只係夾唔夾到阿仔同時間

溫馨提示:
喜歡音樂,對聲音敏感或有天分並不代表他們會願意或認真練琴。

阿仔病咗1星期,冇返學,日日自己彈琴幾個鐘,但晤肯彈老師的功課,練都係晤肯打開琴書練,自己彈,一係自己拎曬啲學校歌書係咁彈,聽起來右手彈得似模似樣,左手聽得到冇跟譜,我問點解晤跟譜彈,係晤係晤識睇,媽媽陪你彈,教你睇吧

而家晤俾我睇譜陪他彈琴,但我從旁觀察到,左手其實晤算亂彈,係他自己慢慢試,夾到好聽就記實,就咁自己試左好多首歌,我也發覺他的”作品”一首比一首夾得好,拍子也夾得好

昨天補課,我同老師講練琴睇譜問題同自己作譜的情況,老師竟然同我講:你教他要睇譜練琴咪得羅,

我話:我想老師由你把口講俾他聽,叫他睇譜練琴

老師又話:仲細啫,啲譜難咗,梗係晤中意練啦,個個小朋友都係中意玩玩具多過彈琴㗎啦,練琴已經係練睇譜㗎啦

我心想:亞姐,問題就係晤睇譜練琴嘛,咩練琴就係練睇譜啊,他合埋琴書練琴㗎,她有冇聽我講㗎,他病咗都自己彈幾個鐘㗎,咩仲意玩玩具呀

決心搵個好老師俾阿仔,貴就貴啲,大人自己慳啲使!

該每天比古典音樂佢聽,相信有幫助!另外比功課佢做,睇譜會好些!

見咗個新老師,試咗一堂,話阿仔聽教,一講就做到,仲有係佢好享受彈琴,對自己好有要求 ,不過舊老師教錯野(佢睇到老師寫D野)

本來新老師時間Full哂 ,遲D暑假有期先收佢,但見佢現任老師唔係好掂,唔想小朋友學錯野,幫我度時間

最重要係阿仔中意呢位老師,佢話新老師教佢好多野,彈得舒服D

lillymarie  搵到新老師,替你高興!  發表於 13-3-18 19:39

希望新老師滿足到佢

阿仔生得細粒,手又細,,有D譜彈唔到,舊老師叫佢只彈2個音,(原先係左手3個音),佢唔肯跟,話唔好聽,所以合埋本琴鐠彈,,佢話新老師教佢彈的方法都係2個音,,但係好好聽,,所以佢睇譜跟老師方法

呢D位就見老師功力。
for every one criticism, three positives must be given.

呢位老師係音樂系畢業,多年私人教琴經驗

舊老師只係街彷琴行的兼職老師,冇經驗

阿仔同新老師講巴哈,老師即刻攞D有關巴哈的琴書俾佢睇,阿仔睇到兩眼發光,老師又同佢哼巴哈的曲,阿仔好開心好滿足咁離開老師家

LeeCC 發表於 13-3-19 10:46
阿仔同新老師講巴哈,老師即刻攞D有關巴哈的琴書俾佢睇,阿仔睇到兩眼發光,老師又同佢哼巴哈的曲,阿仔好開心 ...
那囝囝要俾心機練琴,等老師教他多些了!

係呀,佢彈得開心咗,

今曰發燒冇返學,一退燒就練琴

好多謝大家給我的意見和鼓勵,彈鋼琴方面暫時解決了,跟住煩佢的情緒同小一選校問題
‹ 上一主題|下一主題