用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問St Cat有什麼魅力,可令家長神一'魂顛倒? ...
樓主: AnnieSammy
go

請問St Cat有什麼魅力,可令家長神一'魂顛倒? [複製鏈接]

引用:話,仲唔到有咁多SC家長在此。等我也表態先

原帖由 AnnieSammy 於 13-01-13 發表
話,仲唔到有咁多SC家長在此。
等我也表態先,我女現在有SC offer,仲同其他offer 比較緊,不過,一問SC家 ...
每間學校都有優和缺點,最重要係你的expectation ,你小朋友能力及性格。同埋你有乜offer 係手

回覆:AnnieSammy 的帖子

放心,Sc不會「迫得太緊」,小朋友天天快樂上學放學,家長當然要替孩子溫習。

引用:話,仲唔到有咁多SC家長在此。等我也表態先

原帖由 AnnieSammy 於 13-01-13 發表
話,仲唔到有咁多SC家長在此。
等我也表態先,我女現在有SC offer,仲同其他offer 比較緊,不過,一問SC家 ...
第一次聽SC "迫得太緊",只會有人話佢晤夠深。

minirat  同我聽到的一致  發表於 13-1-28 11:47

引用:Quote:原帖由+AnnieSammy+於+13-01-13+發表

原帖由 dwkw333 於 13-01-13 發表
第一次聽SC "迫得太緊",只會有人話佢晤夠深。
每人想法及小朋友接受能力不同,我亦聽過有家長咁講,不過聽st cat 家長話唔夠乜乜勿勿多同深的機會較多,自己比較過數間,較認同後者講法,如果想勁谷同深,st cat 未必係適合

My friend have 2 children who had studied at SC. Primary results were not good at the end of the day - only got a few offers but not from the top ones.  I guessed SC was of the best in the past, yet there are other better choices nowadays.

clifflam 發表於 13-1-13 23:40
My friend have 2 children who had studied at SC. Primary results were not good at the end of the day ...

每間學校都有特別出色及特別差的學生,永遠都係normal distribution, 只睇個別extreme 例子,並不全面,睇返mean , average 會有意義D。
基督堂等神級學校,入DXS率一定比st cat 高得多。想易入DXS,最好入lee 間

引用:Quote:clifflam+發表於+13-1-13+23:40+My+f

原帖由 samchan2179 於 13-01-13 發表
每間學校都有特別出色及特別差的學生,永遠都係normal distribution, 只睇個別extreme 例子,並不全面,睇 ...
Agree! 絶對吾可以睇extreme case!

CCKG 亦吾包入DBSPD , 朋友個仔連2 nd interview 都無,最後讀私校;另一個case 係等大抽獎!當然我亦識有兩兄弟入到啦!(不過Daddy mummy 係律師,吾知有冇関係)。

回覆:請問St Cat有什麼魅力,可令家長神一'魂顛倒?

我個Fan話, 就錦用比例機會率計,正常考入st Cat嘅機會=中六合彩5獎, 入到的cckg嘅機會係中2~3獎之間!

引用:我個Fan話,+就錦用比例機會率計,正常考入st

原帖由 girouis 於 13-01-14 發表
我個Fan話, 就錦用比例機會率計,正常考入st Cat嘅機會=中六合彩5獎, 入到的cckg嘅機會係中2~3獎之間!

...
哈!咁頭獎同4獎係咩?
我永遠無得中2~3獎;因我個係12月b!

FortuneBB  Don't give up LWL1212. Your kid still have chance to admit CCKG. Because my friend's daughter was born in late December and without any special background can also got a CCKG seat this year. Add oil   發表於 13-1-14 15:33

LWL1212 發表於 13-1-14 00:05
Agree! 絶對吾可以睇extreme case!

CCKG 亦吾包入DBSPD , 朋友個仔連2 nd interview 都無,最後讀私校; ...
識一個入左DBS,平時唔覺特別醒,但阿爸係old boy

有一樣野要同大家分享,各位的著眼處都係入SC後能否入到一間好的小學。
其實讀幼稚園的另一個目的係為小學學習打好基礎,就好似KV一樣,大家提起時,一定話KV的教育,令到小朋友可以輕鬆地涵接小一。呢一點我覺得SC亦做得好好。
到K3時的課程加入了小學的原素,好像中文科,每星期有閱讀理解練習,有語文運用的練習;數學科方面,有少量的英文文字題;英文方面,鼓勵寫作。這些都能幫助他們容易適應小一的生活與學習。
還有,K3下學期開始寫家課冊的練習。(小兒已經小一了,抄家課對他來說一難道也沒有)
所以,就算讀完SC,未能讓小孩入讀心儀學校,其實也有其更重要的得著呢!

HappiMom  Can't agree more!  發表於 13-6-1 00:41
FortuneBB  Absolutely agree.  發表於 13-1-14 15:37
仔仔錫錫你    發表於 13-1-14 10:28

bearcat2003 發表於 13-1-13 10:07
我好滿意Sc,但不認同樓主「神魂顛倒」四字,Sc其實好低調,家長亦很理性。

...

bearcat2003 發表於 13-1-13 10:07
我好滿意Sc,但不認同樓主「神魂顛倒」四字,Sc其實好低調,家長亦很理性。

...
唔單止sc 低調,印像中sc 家長都同樣低調,無咩吹虛自家學校。

引用:Quote:bearcat2003+發表於+13-1-13+10:07+

原帖由 仔仔錫錫你 於 13-01-14 發表
唔單止sc 低調,印像中sc 家長都同樣低調,無咩吹虛自家學校。
好讃成

引用:我好滿意Sc,但不認同樓主「神魂顛倒」四字

仔仔錫錫你 發表於 13-1-14 10:33
係,好的學校無需要吹虛。只有得不到大家認同才會吹虛。

通常話sc 普通或不好的不是用家,都只是聽朋友or 朋友的朋友話唔好,或是入不到sc 的。

Sc 難入同佢個reputation 令到好多人想入。syllabus 其實不是特別出衆。但我還是喜歡sc(第一是cckg)

引用:My+friend+have+2+children+who+had+studie

引用:通常話sc+普通或不好的不是用家,都只是聽

‹ 上一主題|下一主題