用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2012-2013我的小朋友這麼差的成績點選屯門中學請大家教 ...
樓主: cindysky
go

2012-2013我的小朋友這麼差的成績點選屯門中學請大家教路 [複製鏈接]

回復 cindysky 的帖子

上兩次呈分試已經排名在 Band 3 中, 其實第三次呈分, 名次要追到差不多Band 1尾/Band 2頭, 才有機會將次第排名平均值升上 band 2。
所以, 努力仍是必須, 做人點都不可以自我放棄。
但選校亦要緊慎, 始終, Band 3 學生在第二輪的統一派位, 不要太進取去選 band 2; 若不, 極有機會派出你選擇的30志願外。 找間平平實實、校風純樸的 Band 3 中學會隱陣D.
"It is a poverty to decide that a child must die so that you may live as you wish." ~Mother Teresa~

引用:回復+cindysky+的帖子 上兩次呈分試已經排

原帖由 jk67jk 於 13-01-18 發表
回復 cindysky 的帖子

上兩次呈分試已經排名在 Band 3 中, 其實第三次呈分, 名次要追到差不多Band 1尾/Ban ...
必須面對現實才可展望將來打好基礎勝過好高鶩遠

jk67jk  所以, 我自己都煩緊首輪, 應否試一間 B2 中學。 我有D驚, 如果亞仔面試表現真係好到畀人收咗, 咁佢讀唔讀到。另一志願B3,我本人其實覺得好啱個仔.  發表於 13-1-18 14:05
‹ 上一主題|下一主題