用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 屋村學校跟名校
樓主: monmonbbb
go

屋村學校跟名校 [複製鏈接]

同小朋友就地小解,吾一定係大陸人。有時見d老一輩的公公婆婆都會同d小朋友咁做,係嚇親人,但又好難出聲話佢地。

LyNeC  Actually the teacher or staff should offer help to ask them go back to kinder for toilet!!  發表於 12-12-1 15:04

回覆:Jane1983 的帖子

講得沒錯,隨地小解唔一定係大陸人,試問家長會唔會日日帶個樽出街?同家長有冇可能估到小朋友忍到幾時屙尿?比家長選擇:一、就地解決。二、屙濕條褲通街走。

引用:講得沒錯,隨地小解唔一定係大陸人,試問家

原帖由 yanxiang47 於 12-11-29 發表
講得沒錯,隨地小解唔一定係大陸人,試問家長會唔會日日帶個樽出街?同家長有冇可能估到小朋友忍到幾時屙尿 ...
我就係次次去街都帶樽仔。
因為佢有試過好急先講,搵唔切廁所,好彩有帶樽仔
幫佢除緊褲仔嗰時,佢急到打咗幾個冷震

引用:講得沒錯,隨地小解唔一定係大陸人,試問家

原帖由 yanxiang47 於 12-11-29 發表
講得沒錯,隨地小解唔一定係大陸人,試問家長會唔會日日帶個樽出街?同家長有冇可能估到小朋友忍到幾時屙尿 ...
但那是講緊在學校門口喎,我估返回學校廁所也不是很遠吧!

回覆:屋村學校跟名校

有錢的雙非並不可怕,自小知道自己咩都有。沒錢的單非先係最可怕,自小知道冇錢就要學搶野。

回覆:bocopo 的帖子

回復 amberpan7 的帖子

無錯 好似全世界欠佢咁
不過就算佢地有錢都未必有品:(

Heyheyjoyjoy 發表於 12-11-25 22:02
見到大陸人的價值觀、習慣,只能講句,不要帶壞我個仔,就算識到有權有勢的,日後靠他帶挈都免問,更何況。 ...

冇錯,不論有錢冇錢,sorry,我就係唔想呀囡同佢地做同學!

什麼雙非單非怎講怎抱怨都沒用,人地系按照合法的方法去報名讀書,學校收都有學校的原因,所以大家都系調整好心態,錯就錯在政府政策,小孩無罪啊,重有,素質好吾好吾系看大陸人同雙非單非,本地一樣有素質低的人

我都知小孩無罪 佢地都好慘, 肯定俾人歧視添~ 但邊個替本地兒童可憐 連自己出世既地方都無學位俾佢讀 邊個可悲??
雙非媽仲要講到佢理應咁, 又何苦呢....自己無能力係自己國家生B  就咪鬼生
佢地係吾合法既情況下係HK生 再扮合法報名讀書咋.
政府一向都無咩用架啦, 都話咯 最有效就C爛佢地D 出世紙 激鬼氣.

回復 monmonbbb 的帖子

我就覺得香港人先慘,讀書難,買樓難全部都系垃圾政府搞出來的,政策無漏洞有點會宜家甘樣呢,仲有就系C爛佢地D 出世紙都無用,可以領副本啊。。哈哈,我都系果兩年先再生,免得爆血管

回復 cky2009 的帖子

唔喺想唔想

而家間間學校都有大陸人,你冇得避

回復 Hamburg 的帖子

上至官校,下至國際學校都有大陸人子女,真的無得避,儘量融合是唯一辦法,更不要令自己子女有排斥心態

幼稚園只得每天三個鐘
多數時間家長湊仔
教好自己個仔更重要d
唔好成日話排斥其他同學仔

引用:其實村校啲老師都好好人好nice,好有愛心,

原帖由 tra5212 於 12-11-25 發表
其實村校啲老師都好好人好nice,好有愛心,不過有時村校的學生質素參次都會有影响,我個仔間學校,舊年n班升 ...
我將會糸其中一個會走!老師好好冇問題,糸新x民

我都係咁話, 依家阿女間村校啲老師超級有愛心, 又有NET, 課程都唔淺. 但自從去完親子旅行之後, 我決定K1唔再响度讀. 有啲帶有大陸口音既家長見到自己小朋友玩游戲時打尖唔排隊撞人, 都可以唔出聲由得佢地. 自問我真係唔係歧視大陸人, 但我唔想個女响依種環境下長大. 或者係咁啱佢依間村校係咁啦...

NanaHappy2011 發表於 12-11-29 17:01
回復 Hamburg 的帖子

呢個可能係中國政府既陰謀,放多D大陸人黎香港,溶合我地香港人~

引用:Quote:NanaHappy2011+發表於+12-11-29+17:0

原帖由 sadsam 於 12-11-29 發表
呢個可能係中國政府既陰謀,放多D大陸人黎香港,溶合我地香港人~
香港人大陸化丫嘛

Hamburg 發表

幼稚園只得每天三個鐘
多數時間家長湊仔
教好自己個仔更重要d
唔好成日話排斥其他同學仔

唔係排斥唔排斥.我囡返左村校n班幾個月.
已經比d單雙非既小朋友整傷過5-6次! <-唔係少少刮損.係整到流既血\瘀晒!
學校同佢地家長講.佢地1d歉意都冇.仲1句得埋黎就話:"細路仔係咁架啦"

Hamburg 發表於 12-11-29 16:56
回復 cky2009 的帖子

唔喺你想唔想而家間間學校都有大陸人,你冇得避

係差唔多間間都有.但係都有多與少既分別
‹ 上一主題|下一主題