用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請2006年度入讀小一之家長請進
樓主: 睡寶
go

請2006年度入讀小一之家長請進 [複製鏈接]

Re: 請2006年度入讀小一之家長請進

I think most of the parent will adopt 2 approaches, apply the public shool and also apply the DSS or the private school to play safe.  Unless you have full confidence and very sure that the private or the DSS school will accept your kid, so it will be more safe to apply the 2 at the same time.  Why not testing the luck of applying the public school, no harm, right?

C

請問大家會唔會用其他家人或朋友之地址來報呢?

大家如果大抽獎唔理想, 會唔會讀私校呢?

睡寶

我會,你呢?
睡寶 寫道:

睡寶

唔會!
睡寶 寫道:

I will not cos' I can't afford!  Very sad!

hi 各位,

我仔仔都係06年入讀小一, 諗起要搵學校真係頭都痛!!

我唔會用其他家人或朋友之地址來報, 因為我要做個好榜樣比仔仔睇, 唔可以欺騙人! 我之前有位同事係用家人之地址來報, 結果要教囡囡interview時講大話!!

我仔仔個間係有小學直上既私校, 如果大抽獎唔理想我諗校長都有情講掛

睡寶 寫道:
[/quote]

睡寶 寫道:
[/quote]

知唔知考要2006年小一私校or 直資學校要幾時報名呢?  又幾時會有開放日比我地了解間學校多d呢?  好迷茫呀?  我個小朋友讀屋村幼稚園咋, 驚私校都唔收佢呀!

唉~我個仔間幼稚園有附屬小學,不過我唔會選擇,因為係私校,我負擔唔起~真係慘!!!哈哈~

應該9月開始派表....大家留意下啦!

Allie 寫道:
知唔知考要2006年小一私校or 直資學校要幾時報名呢?  又幾時會有開放日比我地了解間學校多d呢?  好迷茫呀?  我個小朋友讀屋村幼稚園咋, 驚私校都唔收佢呀!

話咁快就要煩搵小學, 仲記憶猶新幫bebe搵幼稚園..
我住沙田係net 91, 都係得15分, 附近又有心儀小學, 但又驚抽唔中, 私小又要負擔學費, 總之就煩..
希望大家可以交流搵小學 or 私小/直資幾時派表等....

各位媽咪,
雖然我仔仔間幼稚園有直屬小學, 但由於係私校, 都未必會讀, 但會留位先, 如果派得唔好, 只有讀住先, 但最想入到心儀小學啦, 但朋友屋企地址, 就唔會用啦.
我係64網, 想出黎報油天, 但得15分, 都應該無望, 唔知各位可唔可以比D意見我呢.
謝謝各位
睡寶

我住沙田係net 91 also, live in Cityone.  Any 心儀小學 or plan can share with me?  My daughter will enter P.1 in 2006.

Thanks

醒目開學勳章

Hi all parents,

我細仔係龍仔,又係9/2006讀小一,住35校網,我都係15分,又係最想入油天,我媽咪有樓係油麻地,考慮緊博唔博大抽奬入油天,但如果博唔到,唔知派去邊又死,到時再叩門入番大仔間學校又唔知收唔收,同你哋一樣頭痛  

醒目開學勳章

我有朋友個女讀緊油天小一,佢話到如果我叩門,可以幫我寫介紹信,但佢個女啱啱先讀小一,除非好outstanding,唔係都唔知有冇用..

大家好, 我個囡都係06年入小一.  宜家都煩緊應該用咩策略, 我自己本身是油天舊生亦住係31區, 入到機會比15分既大少少, 不過其實我仲諗緊報唔報油天,可能自己係果度出黎, 覺得並唔係好似大家心目中咁好.  所以都好想試下一d有新教育理念既學校, 老師比較有衝勁d, 可能會有好d既效果. 不過仲係心大心細.

HIDEMODE,
請問好OUTSTANDING, 是指你的小兒還是寫介紹信之小女孩呢? 另介紹信又是否有作用呢? 本人一D經驗都無, 請指教,
另大家又知唔知, 油天又無校車去葵涌呢?

多謝大家
睡寶

請問其他媽咪可否給我小小意見呢?
THANKS

請問十家做左D什麼準備功夫呢?

TszHin媽咪,
"我之前有位同事係用家人之地址來報, 結果要教囡囡interview時講大話"
Why you need to interview for schools under the Primary Enrolment system? If your colleague's daughter got interview in private school or DSS, why he/she need to borrow an address?
‹ 上一主題|下一主題