用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 讀happy school的家長,你會點回應呢啲提問? ...
樓主: yellowtiger
go

讀happy school的家長,你會點回應呢啲提問? [複製鏈接]

回復 yellowtiger 的帖子

其實答案應該在你自己心裡吧!
其他人的分享是其他人的想法, 如果你要參考別人的答案作為自己日後面對提問時的回應, 那不好吧.

請不要介意我的說話(我不是想批評你的意思), 所以不用介意別人的說話

每個小朋友都是獨一無二,A小朋友適合happy school/hard school唔代表可以應用到自己小朋友身上. 最緊要適合.除了你自己之外,無人更了解自己的小朋友.

keemic77 發表於 12-11-18 21:41
每個小朋友都是獨一無二,A小朋友適合happy school/hard school唔代表可以應用到自己小朋友身上. 最緊要適合 ...

同意!
其實小朋友同大人都讀得開心ge咪happy school囉!
我兒子(K2)的幼稚園未算是最深, 但都不是淺, 但教法靈活佢地學得開心, 功課不算太多每日兩樣, 不過係星期五的親子功課多(所謂親子都係家長做多架啦!), 不過我好樂意做親子功課, 因為我一定要去了解兒子在學些甚麼!

Heyheyjoyjoy 發表於 12-11-18 15:44
我仔仔才考k1,冇實戰經驗。但我近日睇小學版的家長過來人分享,及其他子女讀小學、中學的分享,發現happy  ...

所以點解香港咁多學生好似比外國學生叻 (如果佢地中學階段去左外國),但一去到大學真係要自己思考既時候,佢地就未必夠外國人黎!亦點解而家咁多老細覺得香港既大學生好幼稚、唔識諗野!

Happy school 也可以是兩文三語做得很成功的!

外國人可能覺得香港人無creativity

引用:Quote:Heyheyjoyjoy+發表於+12-11-18+15:44

原帖由 irene_the_pooh 於 12-11-23 發表
所以點解香港咁多學生好似比外國學生叻 (如果佢地中學階段去左外國),但一去到大學真係要自己思考既時候, ...
yes  

top students in overseas universities are 90% non Chinese

請問Happy School係咩呀?邊間呀??謝謝

我女讀緊happy school(N班) , 讀得好OK
英文書中句子 ~
"It's okay to have a different nose"
"It's okay to be a different color"
"It's okay to have different kinds of friends"
已懂得講 , 自己在家教的 , 但含義應該得50%理解

好開心睇到依個POST!! 我最近亦因為這問題走進死胡同!! 不停問自己同一問題!!

多謝大家啟發咗我...學到好多嘢!! 多謝

大家有無睇過「作死不離三兄弟」?睇完你就有答案。

JC_mami  想問下套電影的內容?  發表於 12-11-25 12:19
martialartsmum  我大仔叫我去睇。 前年去選科目英國讀boarding時,I let him choose his own subjects and gave him some input. He is so happy now studying exactly what he wants.  發表於 12-11-24 02:15

CatEgg 發表於 12-11-18 17:06
我D朋友好成熟,唔會問呢D問題,so far佢哋對阿女讀緊的happy school 反應幾好添。。遇著唔熟的朋友問,咪h ...

因為已經準備左一舊錢俾個小朋友去外國留學, 自己手上又有幾層樓收租, 生意做多三, 五, 七年, 等到小朋友讀完小學就鬆人啦, 仲留晌香港顛咩. 公司請過咁多人, 又炒過咁多人. 由細已經父母狂谷, 十八般武藝樣樣有的又請過, 讀書唔叻, 但人生態度正面的, 又請過. 結果發現, 讀書唔叻, 人生態度正面的, 反而老老實實工作, 肯學習. 而那些出身名校的, 目空一切, 不如俾埋老闆個位佢地做啦, 教又唔聽.

jolalee    發表於 12-11-24 09:48

學校校風好就ok la

回覆:讀happy school的家長,你會點回應呢啲提問?

現今很多父母都只著重派位及成績,完全忘記左童年嘅可貴,而且教好一個小孩係父母嘅責任,不應依賴其他人。我為我仔選擇左happy school,見到佢天天快快樂樂上學,我覺得好開心,完全無擔心佢嘅將來。

jolalee 發表於 12-11-18 11:29
如果只係擔心適應問題,咁好似樓主所quote: 小朋友適應力好強! 不過讀那類幼稚園會影響他讀那類小學,香港 ...
Ironically, happy kg 的學生如冇補是冇可能考到happy cky 的。

答案好簡單,happy childhood 是將來奮鬥和解難的動力。

其實入較深的kg亦未必一定唔happy, 入happy kg如有額外的訓練上小一又未必有問題,主要都係睇父母的付出和有冇think/plan ahead。

我好少理人點睇

反正我又唔係同人鬥

冇咩所謂

回覆:讀happy school的家長,你會點回應呢啲提問

小女都係讀happy school。我有問過k3的家長, 都有說升小學時程度真的有點距離。然而人生路咁漫長, 要學的一生也學不完, 我希望的是小女在面對任何困難時也能有正面思考和解決的決心。這是我希望學校協助完成的。人言可畏, 記得忠於自己和孩子的心!

回覆:讀happy school的家長,你會點回應呢啲提問?

Happy or not 好視乎你自己的孩子。去到一D深既KG,如果讀得好,個小朋友有滿足感都好開心,而且習慣咗個模式,佢地根本唔覺咩問題。如果讀唔上,就慘囉。但如果讀傳統小學,「慘」是必然,睇幾時。

學習有好多方法,我仔學校愉快學習,但重閱讀,有時做實驗,邊玩邊學,阿仔透過遊戲學野,放學返黎講水三態我知,有次屋企煲水,阿仔話你知唔知水滾出煙,呢D係水蒸氣,水蒸氣好熱,可以整熟食物,所以你要小心,呢D佢係學校做實驗學,佢習慣呢個模式學野,對身邊所有事都好有興趣,我覺得影響深遠。但我自己係屋企教好多中文英文字,寫同認,數學自己教生活有用果D,好似去買野教佢加減,每日睇書。

‹ 上一主題|下一主題