用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Kornhill PN interview on Nov17
樓主: sobmama
go

Kornhill PN interview on Nov17 [複製鏈接]

我好遲先報名, 你bb係咪細b, 所以先遲d in?

回覆:Kornhill PN interview on Nov17

我都係今日in N班,同場都有in K1

回復 kittyland06 的帖子

佢係分大細b interview, website寫得好清楚....

回復 sobmama 的帖子

July bb is not too young.  I found that many of my boy's classmates were born in May, july, august and september.
so i think the school has absorbed many of the 中B (i.e. not the 大B nor 細B).

回復 yame 的帖子

希望啦, but 今次interview 只係in 大b同中b, 細b 出年spring先至in呀, website係咁寫... 所以... 今次既applicants入面, 我個女相對係細.....

sobmama 發表於 12-11-19 15:55
回復 yame 的帖子

希望啦, but 今次interview 只係in 大b同中b, 細b 出年spring先至in呀, website係咁寫.. ...
唔好諗咁多了, 希望你小朋友找到心儀的學校啦

回復 yame 的帖子

謝謝你呀~~ 雖然已經有offer但並唔係target果間... 希望遲d有好消息啦....

我星期六同個仔in完, 我同老公對呢間學校印象好好, 覺得真係有心想評估小朋友, 學校安排好好, 環境又大又好, 好吸引, 唔怪之得咁貴...我覺得個仔表現ok, 唔知有無機會, 因為當日都好多人, 競爭又係好大
不過唯一有啲擔心係呢間n班無中文學, 我有小小猶豫, 因為個仔成日由工人湊, 已經係英文明顯好啲, 仲要返學都無中文, 我怕佢第時再學會有困難, 而且中文難過英文好多...

回復 jessiechen 的帖子

係呀, 果日比我想像中多人... 上bk又唔見多人講, but原來都好多人apply... 其實interview既野就係平時上pg做既野, 可惜... 我個女平時上堂到story telling都係坐唔定... 當日亦一樣... 唉.... 係呀... pn無中文, 但k1就有架啦... 我都有為左呢個問題而struggle.....

我星期六都同囡囡去IN, 今年無問家長問題, 只係GROUP INTERVIEW 形式,一間房IN 6個小朋友, 感覺好好, 個個都表現不錯, 因為唔似其他學校咁成20個小朋友一起GROUP INTERVIEW, 小朋友根本好難專注做到老師既指示......老師亦好難真正評估到小朋友

唔知呢間幾多applicants, 又收幾多人呢....???

jessiechen 發表於 12-11-19 16:41
我星期六同個仔in完, 我同老公對呢間學校印象好好, 覺得真係有心想評估小朋友, 學校安排好好, 環境又大又好 ...

我開頭都擔心阿仔啲中文, 但係只要你買啲簡單中文字flash card或中文N1課本在家教下, 佢都學到!
其實讀英文學校的人就會在出面補下中文, 相反亦然.

呢間學中文認字都幾好, 不過要3歲左右先有班:
creatreading

sobmama 發表於 12-11-19 17:02
唔知呢間幾多applicants, 又收幾多人呢....???
N1 international 會有上下午各一班, 每班22人.
不過都有好多日本或韓國人會報國際班, 所以都好大競爭.

sobmama  ic great thanks for yr sharing!!!!!!!!!  發表於 12-11-20 17:49

好有效率呀! 星期六先IN 完, 今日開信箱收到KORNHILL INT'L  既OFFER, 仲要係上午班......

比兩個星期家長 28 NOV 先交留位費

LEUNG2858 發表於 12-11-20 23:29
好有效率呀! 星期六先IN 完, 今日開信箱收到KORNHILL INT'L  既OFFER, 仲要係上午班......

比兩個 ...

咁快?? 你係N or K1?? 唔係話23/12先出result??

係nursery

LEUNG2858 發表於 12-11-21 00:50
係nursery

請問你bb係幾月b??我都係17/11 in N班, 但記得登記時老師話要睇個板, 記得個板得23/12前會收到通知, 乜唔係咩??唔通我睇錯??

LEUNG2858  係大B , 我自己無睇到個板, 你試下打個電話問下  發表於 12-11-21 09:35

LEUNG2858 發表於 12-11-20 23:29

比兩個 ...

congrats~~~ i got the offer too but pm only... hope that can be transferred to am class later...

回復 kwokbobo 的帖子

u r right... 之前我問個老師佢都係話我知dec先至有通知, 收到offer時我都好surprise.... 我都係11/17 in架....早上0915, 會唔會同in既時間有關, 你in幾點呀???

LEUNG2858  我無諗過咁快都有D SUPRISE, 仲以謂係玫瑰崗.....  發表於 12-11-21 09:46

回復 LEUNG2858 的帖子

你小朋友有無上緊佢既pg呀??? 我囡囡返緊tue+thur呀....

LEUNG2858  我囡囡返星期六PLAYGROUP  發表於 12-11-21 10:18
‹ 上一主題|下一主題