用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 考小一經歷, 如同初戀感覺
樓主: evasoeeyy
go

考小一經歷, 如同初戀感覺 [複製鏈接]

回覆:babytomhui 的帖子

仲有呀,無論幾多個offer都好,每間各有各優點,最後只能揀一間。好似揀另一半,又會否記掛着舊情人呢?

回復 ha8mo 的帖子

笑死

回覆:考小一經歷, 如同初戀感覺

呢個比喻都幾貼切
當入咗間心儀學校後,就如談戀愛一樣!

回復 evasoeeyy 的帖子

簡直難忘呀....
http://blog.qooza.hk/tsobb

回覆:evasoeeyy 的帖子

咁考中學又可以點形容?

回覆:Parisienne 的帖子

又幾似喎

其實似暗戀多過初戀,話晒初戀都已經叫做開始佐但暗戀。。。唉!!心情更為忐忑,訓唔安食唔落

swmami    發表於 12-11-8 00:57

似初戀, 唔怪得之咁多人失敗, 皆因真係唔係咁多人可以初戀就成功到百頭架! 哈哈

既然大家喜歡這隻歌,我地響到回味下

再坐一會 - 鄺美雲

再坐一會 但愿能再坐一會「我對住SFA, DBS,都想講黎句
     既有極遠的路 今宵這麼晚  {唔好諗住好快玩完,還要玩到明年六月]
     你說你已這麼倦                    [更甚可能八月仲要扣門]

*再坐一會 但愿能再坐一會 「11月26日之後,直私小校長想對住你」
     既要別去 且盡量盡量逗留    「講
     日後亦無悔

獨白︰
     再添熱茶一杯 請你多留一會
     不求你回心轉意              「明年六月註冊落訂之後,大把學校同你講
     只想別後你心中無悔

#情到此心中終於都清楚        「DBS 2nd in 信要收,都應該上星期收到」
     懶講分手可相會                      [但係星期一仲有人問會唔會收信, 明白以為可以仲有希望
     無言望已冷也已碎的煙灰      「家長失望,無奈」
     比你我更加倦                        「優才,真道校長心聲,call 緊人2nd in, 佢地都俾人reject]
     誰人在念戲裡對白語氣極平淡
     再禮貌地碰杯 如何共你再說愛說恨      [我仲好愛, DBS, DJS, 同CO-EDU 架]
     何妨留待午夜獨夢回                               「睇到小乖豬爸爸個post, 我都

重唱 *

獨白︰
     唔敢斟香濃既酒 怕你心中誤會               「唔敢俾期望個仔,怕佢失望」
     但係一杯清淡既茶 你又可曾領會呢

重唱 #,*

既要別去 且盡量盡量逗留
     日後亦無悔                                                   「無怨無悔這個教育制度

学究    發表於 12-11-9 21:59
azwildcats    發表於 12-11-9 13:56
fishmeow  Excellent!! We are crazy parents!  發表於 12-11-8 11:56

回覆:evasoeeyy 的帖子

完全說出我的感覺,暗戀定初戀就真是看時間啦!不過現在仔都生埋,一把年紀,還要玩多幾次暗戀初戀,真是攪不定呀!

小小媽咪

海豚仔 發表於 12-11-7 21:24
其實似暗戀多過初戀,話晒初戀都已經叫做開始佐但暗戀。。。唉!!心情更為忐忑,訓唔安食唔落 ...
好高興大家係今次考小一上面,又一次談戀愛
我一直以為王子是配白雪公主,直到英哥出1st round result 之後,原來王子都會在意農家的灰姑娘,(是在意,不是鍾意,無講過會有結果,畢竟幾仟人報,收百五人),所以我地既relationship 是由暗戀昇華上去曖昧,還未到初戀,暗戀可以是幻想,假設佢會揀我,但知道未必真實發生,曖昧是有點希望,但情況還未明朗,有d估估下,個心好忐忑,仲會心跳得好快,因為動左真情,如其控制唔到結局,我便由她 "讓子彈飛"吧!

回復 Parisienne 的帖子

你六年後再返來BK問我,我會優先解答

哈哈!真有趣,諗返起點止初戀呀,我由始至終視佢為結婚對象。可惜相睇時太多人拜倒佢石榴裙下佢吾揀我,唯有繼續展開追求攻勢,後來佢先知我最真心,最後同佢結左婚。大家 睇啱就努力追啦!

太攪笑了,應該改呢條thread 為:“痴”埋一堆。

哈^

fishmeow  Agree  發表於 12-11-8 11:57

din0601 發表於 12-11-8 02:08
太攪笑了,應該改呢條thread 為:“痴”埋一堆。

哈^
笑到喊

fishmeow  me too!  發表於 12-11-8 11:58

咁入到名校才發現唔岩, 咁又係米結婚了相處下來才發現性格不合要離婚呢:;pppp:

hecabb  只係一入豪門深似海....  發表於 12-11-8 12:11

hadwinboy 發表於 12-11-8 10:30
咁入到名校才發現唔岩, 咁又係米結婚了相處下來才發現性格不合要離婚呢 ...
你個問題好好喎,男怕入錯行,女怕嫁錯郎,嫁錯咗真係好麻煩,嫁著D離唔到婚的(無呈分試果D)就仲大鑊,所以大家真係要小心D check清楚,諗清楚。

四隻貓  嫁錯無呈分試真大獲呀  發表於 12-11-8 17:29
‹ 上一主題|下一主題