用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 band 1英中讀唔掂, 被"勸"走(updated) ...
樓主: Toni媽媽
go

band 1英中讀唔掂, 被"勸"走(updated)   [複製鏈接]

142526 發表於 12-10-22 14:35
Meikin:講開又講,上星期開家長會,老師話阿仔d成績好差,態度又差,又講大話,無樣好,好大幾會留班 我果陣好嬲, ...

開學無幾耐, 就判你個仔要留班.
點解個老師, 唔諗吓方法幫個學生.

回復 HIN2003 的帖子

剛剛聽到時,我真的有點接受不到,但後來再想一想這個可能是我和阿仔的讀書動力,而事實他當時的成績確是不好,現在剛測完驗,他的成績需然不算好,但現時成績出來有很多科都合格,我相信阿仔己重拾信心了,昨天他放學回來很開心的同我講他中史科成績很滿意,有同學更鼓掌支持他.我聽後都好開心.
我相信老師的一番話是出於關心,阿仔亦都話需然老師好煩,但好關心佢地(全班同學)!
他讀上中學後,開心了很多,因為他現在有很大的自由度,而且他很喜歡現在的同學,老師不會當他們是bb...
但做功課,溫習仍很倚賴我和爸爸,還有他經常打機...我想我是直升機阿媽....

kilykilyk  重拾信心好緊要,加油!  發表於 12-11-7 15:03
Meikin  很好啊, 加油呀!  發表於 12-11-7 09:03

HIN2003 發表於 12-11-2 17:51
開學無幾耐, 就判你個仔要留班.
點解個老師, 唔諗吓方法幫個學生.
...

我睇化咗啦! d叫做食得鹹魚抵得渴,教開band 1學生的老師就係咁lo,鬼叫你爭住入我地學校。

如果佢認為你的子女仲有得救,就問你屋企有冇阿哥家姐教,或直接叫你出外揾補習班。佢從不認為佢要花多d時間在你子女上。

Cello093 發表於 12-11-5 15:14
我睇化咗啦! 呢d叫做食得鹹魚抵得渴,教開band 1學生的老師就係咁lo,鬼叫你爭住入我地學校。

如果佢認為 ...
我都明!邊間學校唔想收叻學生.
但都唔洗吓吓話留班.
事實上留班位應該都唔會有好多個.

回復 Toni媽媽 的帖子

屯門只有兩所官校,相信不難猜中,有些所謂官中名校就是這樣。當年我有一朋友,她的兒子B1頭,基本上任何一間區內中學都收,但她就是聽到該區(並不是屯門)大佬官校對學生同TONI媽媽兒子的不相伯仲,所以堅持任何階段都不報這校。別人笑她傻,但她的小朋友一樣入了另一間B1英中。

Jackieson  你朋友好醒目  發表於 12-11-9 10:59

回復 Yanamami 的帖子

唔洗拎自己啲仔女同人哋比較, 最緊要既就係開開心心上學去.
有所有要識既嘢, 一定會識, 只不過係差咗遲啲識定係早啲識架姐..
大家要努力啊!!!!!

宜家間學校只係 band2 中/尾, 講衰D, 無人叻, 我個仔就叻lor! 宜加係班長 + 風紀tim. 遲D考試才知成績. 但用D書全中文而且真係好淺, 但無辦法, 鬼叫自己唔爭氣咩, 攪成今日要讀 band 2尾學校, 亞仔唔敢有聲氣, 可能係學生成績唔好, 學校就成日掛住操運動. 又乒乓球隊/ 又足球隊, 好似唔洗讀書gum! 唯有靠自已補習, E+ keep 住有補習, 希望仍有機會入到本地大學, 再唔係, 遲D高中可能去英國吧, 香港睇怕都係唔夠人爭.

我懷疑全港課本程度大同小易(考試深淺可差好遠),阿仔覺得淺,我估係中文教嘅關係。恭喜你,你個仔不用受英文一關所累,而犧牲其他科目。我建議阿仔不用補習,叫佢上堂認真聽,在堂上掌握課程之七七八八,回家再溫一温即可。剩下時間看中英文課外書,多好。

第二個要恭喜你啲,是仔仔入到一家好學校。這家學校的方針,和頂級名校如DG、喇叭一樣。要知道每人天份不同,有人讀書好、有人運動好。多活動的學校,同學易找到自己優點,變得自信,有了自信,孩子自然勇於嘗試,讀書都會進步。

Cello093    發表於 12-11-9 15:52

終日抱怨牢騷只會讓人發瘋,時刻知遇感恩才會使人發奮。
不論對己對人也是不錯的座右銘。大家繼承努力吧!

kolun  我好like你呢一句  發表於 12-11-23 11:54

引用:唔知點解原來之位置想加又加唔到,+想覆又覆

回復 Yanamami 的帖子

平凡人,有平凡人的貢獻!
孩子就像海綿,需要水份般的知識澆灌,才能膨脹,茁壯。~努力~

回覆:band 1英中讀唔掂, 被"勸"走(updated)

小朋友仲細,尤其系男仔,發力較遲!
唔使打定輸數,批死佢入唔到8大!我大女係band 3英中F.5畢業,再轉band 3升中六中七,一樣入本地大學,成績仲好過好多名校畢業生tim!我女話,小升中洗一次牌,中升大又再一次洗牌,未出到社會工作,誰勝誰負,變數好大!樓主你唔好灰心呀!

醒目開學勳章

其實我想問,如果小朋友一直也只是band 2 成績,
真的值得band 2 生博band1 學校嗎?
朋友個小朋友一直是band 2 成績,但佢一定要報band 1中學,
佢話唔博唔甘心,但其實咁對小朋友是否最好?
博到讀得上嗎?
當然這是朋友的個人選擇,
但我想問問各位過來人,小朋友是否只要入到超越自己能力的學校,
(假設咁"好彩"抽中)
在同輩的影響下,小朋友真的會突然開竅成為真正的band 1 人?
定是按小朋友能力選校比較好?
各位可否分享下經驗?

心美  我囡上年升中,係B1生我都唔博抽入1A學校,就係驚入到之後日日要開片就幣,佢同我都辛苦,所以我揀間1C/2A比個囡,成績中中間間大家開心.  發表於 12-12-22 22:15

加油

701003 發表於 12-12-21 14:48
小朋友仲細,尤其系男仔,發力較遲!
唔使打定輸數,批死佢入唔到8大!我大女係band 3英中F.5畢業,再轉ban ...
多謝大家鼓勵, 大家都要加油

塞翁失馬,焉知非福!
通常B1學校的尾兩成學生都入不到大學,但B2學校的頭一兩成學生則可考到本地大學。

Yanamami  禁中間果6成點呢?  發表於 13-1-1 15:18

引用:回復+Toni媽媽+的帖子 塞翁失馬,焉知非福

原帖由 penguin_chick 於 13-01-01 發表

塞翁失馬,焉知非福!
你的邏輯有問題,此20%不等於彼20%,冇必然關係。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回復 ANChan59 的帖子

這不是邏輯問題,而是經驗之談。
正如多數人因各大名校的入U率高,於是趨之若鶩,以為進了這些名校便有較大的入U機會。這種想法是很自然的事,難道這又是不合邏輯嗎!
其實B1的後兩成和B2的前兩成的結果也是有原因的,有時間再談。

引用:回復+Toni媽媽+的帖子 塞翁失馬,焉知非福

原帖由 penguin_chick 於 13-01-01 發表

塞翁失馬,焉知非福!
呢個我同意!

回覆:Toni媽媽 的帖子

penguin_chick 發表於 13-1-2 01:23
回復 ANChan59 的帖子

這不是邏輯問題,而是經驗之談。

其實B1的後兩成和B2的前兩成的結果也是有原因的,有時間再談。

我好想知!  

‹ 上一主題|下一主題