用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 自行分配有學校收佐?還可以參加大抽獎或叩門嗎? ...
樓主: MACKYTSANG
go

自行分配有學校收佐?還可以參加大抽獎或叩門嗎? [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

cornybear 發表於 12-9-20 22:20
既然自行收左,一定係心儀,就唔好又係叩門時同人爭喇!人地好多派得好衰架,留番多啲機會比其他有需要既小 ...

可能有人想play safe, 先o係自行用比較高分數secure個學位, 叩門再去叩心儀既
咁始終樓主如果叩門成功, 都會放返本來果間出黎, 其實有咩問題呢? 各位唔駛咁大反應wor
(之前有人話已註冊私校, 想去津校叩門, 又話應該留個位俾有需要既人, 其實考到私校, 一樣有自由去叩門呀, 總之一人一個學位, 唔好霸住就ok了)

yannie_lai  Agree  發表於 12-9-25 18:13
Himby  完全同意!  發表於 12-9-25 15:44
哈呣  Agreed   發表於 12-9-24 16:25
點算好  True  發表於 12-9-24 12:38
小曳人    發表於 12-9-24 12:28

tung0409 發表於 12-9-24 11:01
回復 melonfans 的帖子

你小朋友唔係今年報? 否則張表都寫得好清楚:

thks a lot!  yes ar!  吾係今年, 做定功課先, 原來我呢d n 無人仕真係得15分!

Charlotte_mom 發表於 12-9-24 12:10
可能有人想play safe, 先o係自行用比較高分數secure個學位, 叩門再去叩心儀既
咁始終樓主如果叩門成功, 都 ...

請問自行係咪分數會較高?  計法吾同?

melonfans 發表於 12-9-24 16:04
請問自行係咪分數會較高?  計法吾同?

講嚟講去, 只有"自行分配學位"呢部份係計分ge啫, 之前有個JM都Post咗個計分表山嚟, 所以都唔係好明你問咩自行係咪分數會較高~~
既然今年未係, 襯呢段時間努力惡補啦, 唔係到時仲唔知頭唔知路就煩啦, 上小學概覽煲熟d啦!

樓主, 你要留意一下你心儀那間宗教學校是否自行, 甲一或乙一要揀佢才會有機會叩門呀!! 因為有D熱門學校在叩門時唔會見晒所有來叩門的人, 會揀有誠意的!!

yankaka 發表於 12-9-25 15:26
講嚟講去, 只有"自行分配學位"呢部份係計分ge啫, 之前有個JM都Post咗個計分表山嚟, 所以都唔係好明你問咩 ...

如果計分一樣, 咁我明白點解d人play safe 用較高分去secure個學位, 之後再去扣門揾心儀嗰間!

引用:我的意思係,自行收佐,註冊佐,唔參加大抽

原帖由 MACKYTSANG 於 12-09-20 發表
我的意思係,自行收佐,註冊佐,唔參加大抽獎,或者到時候我心儀第二間學校,可否在大抽獎後去叩門呢? ...
人總係貪心的,心永遠唔滿足....有時知足常樂。如果自行已經收左,我就收手,唔使煩。不如花時間係仔女適應未來學校好過

醒目開學勳章

回覆:melonfans 的帖子

計分的方法係一樣,不過唔同學校計出來的分唔同!我的小朋友有領洗紙,如果天主教小學就有20分,即適齡10分+首名5分+天主教5分。如果我最心儀的是其他非天主教小學,我小朋友得15分咋。所以自行為安全計,我會揀比較心儀的天主教小學。

melonfans  ic.  thx a lot!  you're so nice!  發表於 12-9-25 19:03
‹ 上一主題|下一主題