用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 如果係你,你會點選擇?
樓主: Flomo
go

如果係你,你會點選擇? [複製鏈接]

考左再念,朋友個仔入左 SPCC 中一,已經收到通知將來中三遊學要去澳洲叫家做定$$$準備

回復 ohnono 的帖子

多謝你的最新資料,讓我對這所學校有更多認識.請問你的兒子仍在皇仁嗎?你覺得校風怎樣?同儕關係又如何?

infinity2000 發表於 12-9-11 10:30
St. Pau Co-ed 真係收你二囝的話, 入學分班試考獲頭十名者也有scholorship, 不用擔心學費.

另外你二囝可 ...

我昨天問我一個朋友,她的女兒今年入了SPCC,她說就算第一輪校長推薦入又成功,也不是一定有獎學金(不是助學金那類),要考分SET那個試成績最好的那批才有資格(大概38人).

Flomo 發表於 12-9-11 12:11
回復 ohnono 的帖子

多謝你的最新資料,讓我對這所學校有更多認識.請問你的兒子仍在皇仁嗎?你覺得校風怎樣? ...

我兒至今才不過在皇仁年多,我雖不算是對皇仁瞭如指掌,但在我認知的範籌之中,坦白說,大部份人有興趣的都只是學校的公開試成績、讀書和考試的壓力等等,好少有人會關注皇仁的校風的!

皇仁的歷史文化背景為佢地的同學縛上枷鎖,規行矩步。學生在外的一舉一動都受人關注,連一個九優學生在年宵市場擺賣也成了報章的新聞;學生在外打劫犯事,報章又瘋狂爭先轉載,比真人騷更真實,你們比我們還更清楚,不需我在此多講校風!慶幸的是師生、同學對他不離不棄,彰顯了校內兄弟情的核心價值。

hagupit  同一學校, 但我朋友個Case係比老師放棄的.  發表於 2 小時前

「人必自侮,而後人侮之。」最緊要自己唔好放棄自己,若自己都放棄自己的話,老師又真係好難幫到你。若果係學習方面,學校會將不同學習領域的學生,安排一起,讓同學互相砥勵、磨練,互相感染,讓同學有所得益。
「波照踢,書要讀」就係兒子給我的承諾!
:verycold: :verycold: :verycold:

infinity2000 發表於 12-9-11 10:30
St. Pau Co-ed 真係收你二囝的話, 入學分班試考獲頭十名者也有scholorship, 不用擔心學費.

另外你二囝可 ...

Flomo

My little sharing on your case :

If i were you, i will not apply SPCC for your second son, as you have no budget (montly 5K) for him because you have to share the budget for 3 sons fairly. (That i buy your point )

I don't think the end up result will be a big different of SPCC vs QC ... It depends on your son's character and faith not 100% rely on the school.

Flomo 發表於 12-9-10 14:08
我也相信'近朱者赤,近墨者黑'的道理.他為人其實比較懶憜,所以我也想他去一些競爭較大的學校,讓他看到高手 ...

其實成績A++, 也不一定要入A++學校.不如入迦密啦.校風好,老師有心.就是其他A++的學生入了A++的學校,他在迦密會多了發展機會,更加有上進心.如入了A++的,他只是其中一個.

Ceci333 發表於 12-9-11 16:39
其實成績A++, 也不一定要入A++學校.不如入迦密啦.校風好,老師有心.就是其他A++的學生入了 ...

That's what i want to say on my thread above ++++++++++++++++

Ceci333 發表於 12-9-11 16:39
其實成績A++, 也不一定要入A++學校.不如入迦密啦.校風好,老師有心.就是其他A++的學生入了 ...
很謝大家提供了很多有用的資料給我.迦密是間好學校,我大仔當年也有報.其實Ceci333所說的亦與我先生接近.如果他留在哥哥的學校,他可能會多很多機會.但我又想他開闊一下眼界,究竟'疊埋心水'去報呀哥的學校,還是出去闖一闖呢?我想聽聽多些意見.

我昨天再問我二兒子,他仍是表達讀甚麼學校也沒意見.問他如100分代表最想,他有多想和哥哥一起讀?他答60分(他兄弟感情很要好).

尚有很多因素影響收生結果, 讀書叻只係其中一環, 在考慮那一間名校既同時也要檢視自己有幾多張有實力的certificate 去support.

事實每年有好幾間名校offer 既同學係少之又少.

簽名被屏蔽

何不上網跟二囝齊齊搵料? 佢而家無idea, 睇完幾間唔同學校web, 感受下唔同既學校, 話唔埋就會有自己想法呢.....睇完以上d posts, 感覺上佢都係乖乖仔, 讀書叻但欠主見, mami話乜就乜.

talent2000 發表於 12-9-13 02:01
令孩子挺胸开心自信先好簡,要靠學校的支援才可的,绝对不会咁做。最欣赏一位鱼民學校的basketball student ...
讚x 100! 後來這孩子選了那一間?

ANChan59  大抽獎的學校,因為根本是鮮魚行校長自己吹,冇考筆試,而且他的球技可能後備都冇機會,所以offer及奬學金是梁校長自己吹。  發表於 12-9-13 09:12

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

回覆:Yanamami 的帖子

係呀,而家有一d直資開始報名,再加上官津中學的入學簡介會,樓主可以帶埋囝囝去參觀吓,比佢親身感受吓學校d環境,學生,老師,佢可能會有立場意見!再者,直資同官津學校可以分開報,收咗再諗!如DBS,SPCC收咗先再諗放唔放棄抽獎啦!又或者佢參觀完阿哥的中學會喜歡呢!?

回復 Yanamami 的帖子

對付呢D細佬,帶佢睇下心儀學校或上網看學校課程、課外活動,分析好處••••如有d興趣,考咗至算,到時才頭痛吧!

like_travel  vincher   發表於 12-9-16 17:45
like_travel    此時此刻, 多想無益, 都係apply 晒TOP 1A 既DSS 先, 收你再去頭痛未遲.  發表於 12-9-16 17:44

talent2000 發表於 12-9-14 01:24
我係睇報紙的,可能DBS 要面後期話turned down offer. God knows.
http://life.mingpao.com/cfm/reports3.cfm?File=20110706/rptaa07b/gca1.txt
籃球精英響年初已收。真的"精英"有體育獎學金,何須梁校長當底褲.....

七月只計考筆試,只看中、英及數筆試成績。不計特異功能及面試。

你再細心看,所有資料來自梁校長....

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Yanamami 發表於 12-9-13 08:38
何不上網跟二囝齊齊搵料? 佢而家無idea, 睇完幾間唔同學校web, 感受下唔同既學校, 話唔埋就會有自己想法呢. ...

謝謝大家的提醒,我曾經想過要他去上網看看,但事忙又忘記了,這幾天一定要提他自己去看看.
‹ 上一主題|下一主題