用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 迦南冇學券.
樓主: bonbon1106
go

迦南冇學券. [複製鏈接]

其實好多家長知道自己學校有得直升k1,都會同小朋友教多幾間試試架啦.

回復 MamaJ. 的帖子

我估$3,000內!

今年9月入讀K1的可用學券直到小孩幼稚園畢業。好彩趕到尾班車!

煩惱中,大家身同感受!而家同老公計算緊放棄迦南學位利與幣!
影響選小朋友學習的質素和升小學的影響!

想今年N班都已轉o左先,但今日打去黃大仙區問其它有N班學校都爆晒!
得一間東華三院有位!
唔知轉唔轉好,思想混亂中,怕做錯決定!

有幸趕到尾班車, 阿囝係迦南讀PN班讀得好開心

katty_lee526 發表於 12-7-16 17:22
煩惱中,大家身同感受!而家同老公計算緊放棄迦南學位利與幣!
影響選小朋友學習的質素和升小學的影 ...
迦南本身係好學校, 冇o左學劵一定會加學費, 但她依然是間好學校, 也可能因為資源和自由度增加而做得更好(如增加大家都想要的NET 時間)

我覺得本身家長選迦南應該覺得迦南有她的好處, 如果本身家長覺得選迦南只因她有學劵, 咁你可以考慮轉走.  我唔知東華三院是否好學校, 但你會否想小朋友在東華三院讀四年幼稚園先?  如果唔想或要考慮, 即K1都一定再出去考其他KG 啦, PN本身就沒有學劵,咁點解唔試讀一年迦南先呢?

sarubuta 發表於 12-7-17 19:39
迦南本身係好學校, 冇o左學劵一定會加學費, 但她依然是間好學校, 也可能因為資源和自由度增加而做得更好(如 ...

同意, 除非已有其他更好或明確選擇, 點解唔試吓讀佢地PN班?!

回覆:迦南冇學券.

我都係諗住讀N,下年就轉走!

katty_lee526  I think so~!! My Son will interview 4 school in this month.  發表於 12-10-16 09:42

bonbon1106 的帖子

今年仲有咩學校無左學券?九龍塘

I choose Cannan not 只因她有學劵, but Mainly is becos 她有學劵. I don't need them rise the school fee to hire more net teacher. My husband is a Gwei Lo secondary school net teacher !

katty_lee526  Same feeling~!! Choose it cos good school with 學劵 when I apply N class. So sad~!! :(  發表於 12-10-16 09:43
‹ 上一主題|下一主題