用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 你會為左入名校,而要你的子女坐個幾鐘校巴嗎? ...
樓主: kwkyeung
go

你會為左入名校,而要你的子女坐個幾鐘校巴嗎? [複製鏈接]

NO!!! 個人非常反感"老遠"返學, 人都唔夠精神仲何來講乜集中精神上堂, 大人都會[鐘]眼訓啦, 更何況只係小朋友既意志? 只有兩條路, 一係搬近D一係唔讀~ (個人意願, 不喜勿插)

回覆:MAYANGUSPO 的帖子

簽名被屏蔽

醒目開學勳章 貢獻勳章

搬係要決定讀邊間先盤,如果唔係嘅話,一樣唔會快咗
我地就由烏溪沙搬返出大圍,出九龍點都慳返1x分鐘車程!
恐龍家

好學校真的很難放棄!

如果準備去抽所以搬屋就話搏, 如果已考到最心儀的就應該要搬,

我覺得45Min -1小時內都可接受, 太長真係會辛苦些. 同埋太遠, 唔會有多同學仔一起坐車, 感覺會悶些..

不會,不如考慮搬近學校。

其實唔係名唔名校問題,而係如果間學校好適合個小朋友,而又無咩其他比較適合既選擇之下,車程長都要去讀,人人環境考慮因素唔同,好難一概而論

我会問自己,如果入倒一間好好嘅公司,你会唔会願意坐咁耐車都去近依間公司.如願意的話,想辦法解决.

引用:如果唔想搬,而校車又太早上車,亦可以諗下自

coreylung2008 的帖子

通常單程收三份二車費

引用:如果準備去抽所以搬屋就話搏,+如果已考到最

原帖由 HaYi 於 12-06-17 發表
如果準備去抽所以搬屋就話搏, 如果已考到最心儀的就應該要搬,

我覺得45Min -1小時內都可接受, 太長真係會 ...
開頭我都諗住搬,但想深一層因資金有限,寧願儲埋等小朋友等時出國讀U用(預算大約百餘萬)。如家境富裕,當然搬啦!

HaYi  租就唔駛一下俾好多,  發表於 12-6-18 10:07

回覆:你會為左入名校,而要你的子女坐個幾鐘校巴嗎?

簽名被屏蔽

如果由優美的居住環境搬去一個比較惡劣的居住環境呢?(資金限制)

回覆:你會為左入名校,而要你的子女坐個幾鐘校巴嗎?

我不會讓孩子長途跋涉上學,但我卻會為孩子方便上學而搬家

引用:Quote:原帖由+HaYi+於+12-06-17+發表如果準

原帖由 winnietingting 於 12-06-17 發表
開頭我都諗住搬,但想深一層因資金有限,寧願儲埋等小朋友等時出國讀U用(預算大約百餘萬)。如家境富裕, ...
依家的小朋友的時間真係唔多夠用,所以我會搬細啲,住差啲,都唔會要佢花長時間在交通上。

eggmama  we have moved as same reason, no regret.  發表於 12-6-18 09:05

引用:Quote:原帖由+HaYi+於+12-06-17+發表如果準

原帖由 winnietingting 於 12-06-17 發表
開頭我都諗住搬,但想深一層因資金有限,寧願儲埋等小朋友等時出國讀U用(預算大約百餘萬)。如家境富裕, ...
其實是大人想住得舒適點吧!小孩子每天浪費2小時在校巴上,又費錢又費神!我問小兒:「乘校巴回校如何?」六歲的他說:「東張西望話校巴加價3成,好貴,所以唔撘,」

我的九龍城出租屋11k,原平面圖是3房添,只是沒有會所,樓也少少舊。如果在新界粉嶺2房都要7k,加校車都要大約2k,2個小孩已break even. 除了會所和新樓外,我看不出錢的差異。我的屋是行路返喇沙的!住唐樓更省錢。

對不起咁激動,因為返學近,學習精神好好,小學功課忙,省得一個鐘都係抵。

引用:Quote:原帖由+winnietingting+於+12-06-17+

原帖由 786 於 12-06-18 發表
其實是大人想住得舒適點吧!小孩子每天浪費2小時在校巴上,又費錢又費神!我問小兒:「乘校巴回校如何?」 ...
住ls附近,11k咁平!抵!有得諗。

eggmama  we have moved as same reason, no regret.  發表於 4 分鐘前

To : eggmama
孟母三遷, 讚!

引用:Quote:原帖由+786+於+12-06-18+發表其實是

原帖由 winnietingting 於 12-06-18 發表
住ls附近,11k咁平!抵!有得諗。
我個度有𨋢,41網。有興趣留電話

一定會搬近間學校, 最多住差d.

名校水平一定唔低, 重要小朋友瞓小d, 浪費時間精神搭長途車, 沒有充足時間溫書/玩, 如果因此跟唔上/讀得唔好/唔鐘意返學, 父母罪大惡極.  
‹ 上一主題|下一主題