用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局林文燦英文小學 第二輪衰左....
樓主: keith111
go

第二輪衰左.... [複製鏈接]

回復 恩盈 的帖子

我地無參加好多課外活動, 而且亦沒有交任何portfolio

醒目開學勳章

每所學校都有其賣點/吸引之處. 我都放棄了某所近自己的直資而選擇了LMC. 我相信LMC 可接受活躍高一點的小朋友.

醒目開學勳章

引用:回復+Whitepine+的帖子 my+kid+will+study

原帖由 iriskwokmama 於 12-06-29 發表
回復 Whitepine 的帖子

my kid will study in WKF? do u think it is good?
WKF is good school. I considered it once when my son applied P1 three years ago. But, it is too far from my home and I don't want my son has to spend hours a day in school bus. I eventually did apply it. Anyway, I am happy for you.

"窮蒼派"第88代大弟子:窮蛋蒼老人

醒目開學勳章

引用:每所學校都有其賣點/吸引之處.+我都放棄了

原帖由 giveupaguy 於 12-07-06 發表
每所學校都有其賣點/吸引之處. 我都放棄了某所近自己的直資而選擇了LMC. 我相信LMC 可接受活躍高一點的小朋 ...
是的。LMC 確實是一間非常好質素的英文小學。阿仔讀了兩年,語文水準確實不差,英文、普通話已經講得非常流暢,所以我對LMC確實好有信心!

醒目開學勳章

Whitepine 發表於 12-7-6 23:36
是的。LMC 確實是一間非常好質素的英文小學。阿仔讀了兩年,語文水準確實不差,英文、普通話已經講得非常流 ...

我朋友個仔今年在LMC 升小二. 聽說小朋友要找人補習英及普. 我有一個提問. 只有中文課用普通話. 小朋友平時用的機會多嗎? 因小兒普通話都很皮毛. 擔心追不上.

醒目開學勳章

Quote:Whitepine+發表於+12-7-6+23:36+是的

原帖由 giveupaguy 於 12-07-07 發表
我朋友個仔今年在LMC 升小二. 聽說小朋友要找人補習英及普. 我有一個提問. 只有中文課用普通話. 小朋友平 ...
我仔就無出去補習,都係我地兩夫婦自己教。其實LMC有很多非華籍學生,所以小朋友在學校除了上課外,好多時都係講英文,英語唔會有問題。而普通話,反而P1時阿仔要長些時間才能講得好,不過今年的P2中文科老師教得好過去年,而且要求高左,反而因為這樣,阿仔中文及普通話進步了很多。

所以唔一定要補習,不過如果可以或父母教唔到,出去補習都好。

醒目開學勳章

Whitepine 發表於 12-7-8 00:13
我仔就無出去補習,都係我地兩夫婦自己教。其實LMC有很多非華籍學生,所以小朋友在學校除了上課外,好多時 ...

明白晒. 我要找定普通話老師了.
‹ 上一主題|下一主題