用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 四月考琴既RESULT出咗喇!
樓主: 十月媽咪
go

四月考琴既RESULT出咗喇! [複製鏈接]

醒目開學勳章

十月媽咪 發表於 12-5-21 08:33
回復 洛婷 的帖子

洛婷,
亞十 :

我女 Aural 唔合格 ,

最終成績 6 級 131 分 !!!

十月媽咪  恭喜恭喜! 叮到都係"口力""口力"!

我女ARUAL都係好弱, 次次都係合格多啲啲! :(  發表於 12-5-21 16:47

恭喜,恭喜, 小朋友,家人和老師努力的成果

醒目開學勳章

mandy_lee 發表於 12-5-21 16:31
但求合格就得架啦. 因考個日阿女發燒.
如果平日練得足夠 , 應該唔洗太擔心 ,
希望你女女可以考到好成績 !!!

十月媽咪  對, 無問題的, 等你好消息!  發表於 12-5-21 16:48

回復 洛婷 的帖子

thx ... 不過估未咁快有result

回復 十月媽咪 的帖子

Congradulations
4月18日考都係GRADE 5, 今天亞SIR話未收到.
希望好似你這樣好!

十月媽咪  今個星期應該會有的了! 等你好消息!   發表於 12-5-21 16:56

十月媽咪 發表於 12-5-20 17:48
4月14日考五級PIANO, 昨天5月19日就收到了! 完全無心理準備下, 收到呢封信! 好SURPRISE呢! ...

十月媽咪, 恭喜你, 可喜可賀!
我仔 18/4 考 G4, 唔知今個星期有無 result 呢, 好緊張啊!

十月媽咪  多謝你! 今個星期應該會有架喇! 好替你哋緊張啊! 希望大家都有好消息啦! ^^  發表於 12-5-21 18:22

十月媽咪 發表於 12-5-20 18:21
Thanks all!
因為上年十二月尾開始學, 中間夾住三個校際比賽, 原本希望派個五月既期, 點不知派咗個四月中, ...
Congrat! She is so cool!

十月媽咪  Thank you!   發表於 12-5-22 06:53

醒目開學勳章

阿仔考2級有128 MERIT,已很安慰!

Miffy-miffy  你仔仔係幾号考grade 2架?  發表於 12-5-23 00:06
十月媽咪  恭喜恭喜!   發表於 12-5-22 06:53

回復 loloyen 的帖子

呀女四月十三日考鋼琴五級,昨天收到result, 竟然有132分,很意外。她自己都很意外,但很高興。當時諗住五月考,有多少少時間練習,點知派了四月考,唯有成個復活節假期努力練習, 當時我諗住她考得不好,所以在三月份報了名八月再考一次。 果先吾報名,慳番啲報名費。

十月媽咪    發表於 12-5-22 13:40
Mei Mei

我仔都係4月12日考五級,仲要報左考試至教其中一隻歌,scale到考前一星期還未熟。個仔仲以為五月尾考,成日話大把時間,點知 4 月12 日考,考完我諗實瓜得,怎知昨天收到 result,竟然有merit。Surprised.

十月媽咪    發表於 12-5-22 13:40

Congratulations!!
我仔長笛都是四月考的, 仲無消息呢
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

我都等緊學生出成績...  18號考的﹐仲未收到...

我都報喜先,阿女考五級violin有130分,我放心曬,阿女第一次考試炸.好開心.

十月媽咪    發表於 12-5-22 17:23

醒目開學勳章

loloyen 發表於 12-5-22 01:36
阿仔考2級有128 MERIT,已很安慰!

阿仔係4月中考,本來以為係5月先考,點知突然早咗,嗱嗱聲改進下,之前老師幫佢模擬考試有115到,現在有128已經好安慰!以4歲多人仔叫好好架啦!希望嚟緊年尾既4級佢可以KEEP住呢啲分數!

十月媽咪    發表於 12-5-23 06:54

loloyen 發表於 12-5-23 00:45
阿仔係4月中考,本來以為係5月先考,點知突然早咗,嗱嗱聲改進下,之前老師幫佢模擬考試有115到,現在有128已經 ...
強呀!!!!!!

4 YRS OLD 人仔已經考4級。

loloyen  年尾夠5歲啦!  發表於 12-5-23 16:42

回復 chrwan 的帖子

十月媽咪 :

4月18日考都係GRADE 5, 今天亞SIR剛收到.

137分, 很心滿意足, 已多謝了亞SIR.

3隻歌 28,28, 30  Sight reading and aural 欠少少.

現在可以安心努力準備考試了

十月媽咪  勁呀! 恭喜恭喜!   發表於 12-5-26 23:42
YinYuMami  好叻!:  發表於 12-5-26 17:12

Congratulations!!

恭喜晒各位取得這麼高分 ....我想請問你們的小朋友每日練琴練幾耐? 同埋要用多少個月去準備考試?  ....因為我的小朋友十分懶練琴, 之前考試只得108分, 想了解吓你們的練琴習慣, 謝謝

loloyen  我阿仔每日最少練1個鐘!考GRADE 2用了9個月時間去準備!  發表於 12-5-29 00:05

回覆:四月考琴既RESULT出咗喇!

4月26日考的,有冇人收到result? Thx!

十月媽咪  估計應該今個星期六會收到吧!  發表於 12-5-28 13:40

回復 Master167 的帖子

以往考琴準備大約六個月, 期間琴老師會夾住考試歌以外既樂曲叫佢練習 (著實練足咁長時間都係嗰三首歌, 真的悶鬼死)....至於今次, 由於決定報考決定得好傖促, 所以實則教考試歌前後只係得四個月, 又中間夾咗三個校際比賽, 仲要派咗一個四月初既考試期, 準備嚴重不足....最終PIECES & SCALES係教得晒, 但其實老師同我都覺得可以再做好啲.....至於SIGHT READING同埋AURAL, 唉.....只係響復活節假期嗰幾日補咗兩堂去講咗一講....所以個女考AURAL時, 其中一條問時期就答錯了, 幸好都仲合格多啲啲!

由於今次考試準備時間緊湊, 佢自己都知道唔HEA得, 所以每日功課都盡量響學校完成, 返嚟畀我DOUBLE CHECK再做少少改正, 食個QUICK TEA就已經開始練琴, 每日最少兩小時, 由食完TEA開始練到我煮好晚飯....有時食完晚飯會再練, 又或者爹哋放工返嚟借啲意話想聽吓佢練習既成果, 佢又會再彈畀爹哋聽....

其實我個女好固執, 佢成日覺得, 咪彈得幾好囉, 咪彈到囉, 做乜梗係要加呢樣加嗰樣既啫?....畫畫佢就鍾意加呢樣加嗰樣去令到幅畫更靚更色彩繽紛, 梗係彈琴佢就覺得彈到就得.....唔洗加咁多嘢落去.....真係激到嘔血!....我哋同佢講, 今次叮到, 都唔知係因為你響個考官面前做咗啲平時老師教咗又唔肯做畀我哋睇既嘢去畀個考官睇? 定係個考官見你好似好認真, 所以放你一馬, 畀個叮你!....所以叮囑佢唔好自滿, 學上去面對既嘢, 唔係佢而家呢種學習態狀&彈琴技巧可以應付得嚟的, 希望佢明我哋講乜啦!

AMYBB111  您囡囡好乖同好勤力呀  發表於 12-5-28 15:06
‹ 上一主題|下一主題