用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有冇言語遲緩的小孩最後入到名校幼稚園? ...
樓主: yauyauyau
go

[聽/語障] 有冇言語遲緩的小孩最後入到名校幼稚園? [複製鏈接]

遲緩有得醫,

Janicechong 發表於 12-5-29 12:17
回復 Christina_nana 的帖子

其實我個仔係好彩,唔係叻.

hi !  我小朋友3.5歲, 咁你點知佢比同年紀小朋友嘅遲緩進度?  我個仔返咗成年pn, 依家可以成句講到, 但我吾知佢係咪可以達到同年齡水平?!

我小朋友依家好多音都吾係好正!

回復 melonfans 的帖子

我係排政府做評估(佢地既係全面評估).評估完會有個報告,話你知小朋友有邊D係慢過同齡,邊D係OK.3歲+有D音唔正未必係遲緩.

Janicechong 發表於 12-9-14 13:45

我係排政府做評估(佢地既係全面評估).評估完會有個報告,話你知小朋友有邊D係慢過同 ...

thx!  我仔今年4月做評估, 話佢慢咗1年3個月, 叫佢去排有語言訓練混合幼稚園, 但係佢依家講廣東話仲係有吾正, 讀緊int'l class.  但依家成句都講到好多詞彙同句子!  怎至英文都可以講到句子!

sigh.....依家k1開始要普通話/英語教學, 我見佢廣東話進度幾好, pn下學期我就開始同佢講英文, 但係英文就有時都吾肯講!  最煩係教埋pth, 又無得轉local class!  佢唱歌(中英) 真係唱吾到!  我唯有只係針對佢說話能力!

如果係評估過真係言語遲緩,我覺得最好搞掂D母語,兔得最後沒有一種語言發展跟同齡一樣.(無樣學得成).如果你可完全用流利英語或普通話與小朋友溝通,而且將來是會入讀國際小學及中學. 如果其中任何一項都不是的話,我提意立即同小朋友轉回廣東話班或轉校,因我眼見及自己經驗,小朋友如果本身是言語發展比較慢,母語都已經好難追,其他語言唔洗講一定差,但如果母語OK,學任何一種語言都比較容易學.考小學很多都是以廣東話為主.

Janicechong 發表於 12-9-16 07:31

如果係評估過真係言語遲緩,我覺得最好搞掂D母語,兔得最後沒有一種語言發展跟同齡一 ...

thx!  佢廣東話依家ok!  所以先再train佢學英文, k2都會考IS, 就係知依家IS, 私立同直資都難考!  所以都會試!

頭先同先生商量過, 畀佢去私人言語治療師CHECK一次, 評估係咪真係未達水平!

AngusPakYau 發表於 12-7-24 22:54
我自己覺得如果小朋友言語遲緩而係細B嘅話,遲一年入學考到名幼嘅機會會一啲,當然未入學嗰年自己要做家居 ...
請問可以分享一些家居訓練、活動嗎e.g.讀字咭有用嗎?

回復 yauyauyau 的帖子

Hi yauyauyau,

Not to worry so much about "famous kindergarten" and don't put too much pressure on your child and yourself as well. I suppose a happy and healthy childhood is more important than getting in a famous kindergarten.

回覆:Janicechong 的帖子

Janice,你個小朋友幾時做評估Ka?係政府做?無私人做?

‹ 上一主題|下一主題