用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 維記定真光好呀?
樓主: folli_follie
go

維記定真光好呀?   [複製鏈接]

回復 hugub 的帖子

請問升左邊間小學呢?

hugub  協恩中學附屬小學  發表於 12-5-17 17:52

Copy from The Sun Newspaper

香港真光中學 名女校成績出眾

香港著名女校林立,擁有最悠長歷史,要數緣於廣州的「真光」,淺藍色旗袍傳統校服深入民心,見證一百四十年「真光」歷史。至於位於大坑道的香港真光中學,是「真光」分校中名氣最大,名人校友輩出,包括港姐冠軍謝寧、作家李碧華等。

「真光」早於一八七二年由校祖基督教傳教士那夏理女士於廣州創校,及後遷往本港辦學,至今共有四間「真光」分校,分別為大坑香港真光中學、鴨脷洲真光女書院、九龍塘九龍真光中學及油麻地香港真光書院。香港真光中學一九三五年建校,是港島出名校風良好及成績出眾的名牌女校。

設施齊備 有無線上網
學校設幼稚園,小學及中學部,前兩者為私立營運的男女校,享一條龍直升小學,深受家長愛戴。至於中學部為津貼女校,以「為神樹人」為教育宗旨,奉行「爾乃世之光」的使命。校方重視學生兩文三語發展,積極營造英語學習環境。多年來公開考試成績出眾,曾出產高考五優狀元。

香港真光中學另一大特色,是擁有四萬方呎廣闊校園供幼稚園、小學及中學部使用,環境優美,設施齊全,包括津貼學校少有的全天候運動場及戶外泳池等。校方亦不斷更新學校設備,在英語中心及所有中一及中二課室設無線上網,促進學生自主學習。

香港真光中學是「真光」分校中名氣最大。

我估沒人會捨真光取維記!

回覆:JC_mami 的帖子

I give up TL for Vic.

DalaDala  I changed to VK after 1 yr in TL  發表於 12-6-23 15:04
sweetieboy  me too.
I took Vic and give up TL.  發表於 12-6-13 13:41

strawberry11   
我識1朋友個女3年前考到st cat & 大坑真光,選左st cat,上年考大坑真光P1唔收,好後悔  發表於 半小時前

st cat. 唔得唔代表維記唔得o丫!

但係選擇TL即係代表以後9年都好少英文學,係好痛苦的決定,但我都決定放棄TL選擇Victoria,博一博。

請問小朋友讀真幼的媽媽,小朋友升讀真小後,會如何安排她們升中?因真中是資助學校,即無得直升,係到時至諗,定係目標都係真中?

回復 3inlove 的帖子

真中收回真小都有70%左右,如果升不到都起碼派位有個灣仔校網在手,或者可以試定考其學校.

回復 Mandy74 的帖子

Totally agree.

Mandy74 發表於 12-6-7 23:46
回復 3inlove 的帖子

真中收回真小都有70%左右,如果升不到都起碼派位有個灣仔校網在手,或者可以試定考其學 ...

thank you

I gave up TL for VIC.

回覆:維記定真光好呀?

我會選真光!

Mrs.Rose 的帖子

I vote for tl too

小女將會在真幼畢業, 英文...無錯是相當淺, 但如果給我再選, 都會是真光, 因為真光教品德和自理能力相當高, 令公子/千金在家用餐後會自己收碗筷入廚房嗎?  家長觀課日, 真光是要求學生對家長如人客一樣, 先送上茶點和水, 無港孩的問題, 相反, 眼見山下的維記小朋友是坐BB車上課, 一間教小朋友服務人, 一間就等人服待...

流利的英文可以在校外學,  學業上要改善不難, 品德就是由小給他正確方向, 至老也不會偏離

回覆:fsforth 的帖子

見到這post真的笑了。我並不是為維記說好話,亦不排除真的有維記生仍坐BB車。但我相信這是家教並非學校的責任。我兒子未夠兩歲已不坐BB車,自己食飯,盡可能都自己收餐具。唔會入咗維記掉頭行掛。每間學校都有好同唔好嘅學生同家長。我仔曾和頗野蠻的真幼小朋友玩,但其家長很好,不停提小朋友。咁唔通話真幼唔惦?一日得三小時在校,就算係全日班都不會比在家時間一年總和多。所以家教都好重要。

回覆:fsforth 的帖子

見到這post真的笑了。我並不是為維記說好話,亦不排除真的有維記生仍坐BB車。但我相信這是家教並非學校的責任。我兒子未夠兩歲已不坐BB車,自己食飯,盡可能都自己收餐具。唔會入咗維記掉頭行掛。每間學校都有好同唔好嘅學生同家長。我仔曾和頗野蠻的真幼小朋友玩,但其家長很好,不停提小朋友。咁唔通話真幼唔惦?一日得三小時在校,就算係全日班都不會比在家時間一年總和多。所以家教都好重要。

係咪過份縱真係家庭問題,同學校關係吳係好大。

反而聽過朋友講過話真光generally比較樸素平實,Victoria就多d巴巴閉、叫司機接放學阻塞道路的家長...

回覆:Jane1983 的帖子

其實真係乜學校都有巴巴閉。個別咁寫真係唔公平。已連拿里都係唒司機阻街,唔通SPC 同SKH啲家長全部都巴閉?有時都関門口有沒有位停車。

AM0819    發表於 12-6-11 10:13

回覆:維記定真光好呀?

客觀講句係你想要傳統或非傳統。相信學校並不會教小朋友坐BB車或阻街。但有學校真的不用小朋友坐定定。另外就係你是否要龍校?介意真光語言環境相對沒有那麼好?接受維記學費較貴?

TL with no doubt
‹ 上一主題|下一主題