用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 2009年細B的抉擇
樓主: 3pigmama
go

2009年細B的抉擇 [複製鏈接]

3pigmama 發表於 12-4-29 18:35
2009年有80,000 嬰兒出生, 2010年有88000嬰兒出生,

2009年12月細B,如果留級做超大B, 將來小學自行分配 或 ...

多左8000個,都可以接受ge。

我都會今年9月俾仔仔做細仔,讀K1。到時睇下考唔考到更心儀ge幼稚園,同埋仔仔表現如何,先再俾仔仔repeat多年K1.

我個人就比較傾向俾仔仔讀多年,當然,個個小朋友ge情況都唔同。

hobby 發表於 12-4-30 11:36
回復 tszyaumama 的帖子

咁如果真係一條龍直升, 咁都repeat 得過, 但我見, 就算考到培正, 都會話係中文學 ...

我老公之前聽我講,話要仔仔做大b,都覺得唔好ga。

後來又聽到我講,話要仔仔repeat多年K1,他又反對。

不過我好早就開始同他討論呢個問題(仔仔1歲開始講),上網或者同d媽媽、pg導師傾完,又會同他講。慢慢他都覺得做大b比做細b好。特別係他上年陪埋仔仔去interview,見到其他小朋友大仔仔幾個月,已經好大個,好懂事甘。睇返仔仔,仲有d似bb甘樣。老公都開始接受俾仔仔讀多年la。

我老公之前都極力反對仔仔讀多年做大B,仲為呢個問題同我吵過。而家他見到仔仔INTERVIEW表現,再加埋而家返PN的情況,再聽我講得多了,而家他都同意比仔仔讀多年K1。
其實除非個BB真系好醒,通常做大B好過做細B,尤其是將來林住考直資/私校,因為聽講呢類學校都中意收大B。

回復 angelkinki 的帖子

我估唔係咁易改變到佢嘅, 雖然佢到見到大細仔的分別, 因為interview都係佢多啲, 不過係上個月的家長日, 班主任都話囡囡跟得好好, 講嘢好叻, 仲話, 佢11月同1月當然有分別, 但唔使repeat 喎; 而做人阿媽, 我主要係唔想p1再爭, interviews 真係大人同小朋友都好辛苦; 我相信今年會再報幾間龍校k1, 呢幾個月再說多啲, 睇吓到時考唔考到先算la

醒目開學勳章

其實, 我覺得做大B定細B真係要睇自己小朋友去決定. 唔係其他人話做大B就做大B. 如果, 跟唔上就再讀一年做大B, 真係無可厚非.  如果跟到, 就不要勉強做大B. 因為, 真係無人可以預見自己小朋友做大B係唔係真係好D. 大家覺得做了大B會考到好的私校及直資. 但是萬一小朋友都係考唔到, 那是否又會覺得浪費了小朋友一年呢? 因為, 學校可能對超大B又會再高D要求. 我眼見身邊有朋友一早預咗俾小朋友做大B. 點知考K1的成績都係麻麻地, 就向我呻, 早知唔俾小朋友遲一年入學啦. 競爭又大咗.   世事真的不是必然的, 如果佢考到心儀的學校, 當然佢唔會咁想啦. 不過, 可惜世事不如人意.
.

我會今年 9 月升 k1, 跟住再考心儀的 k1, 得就做大 b repeat k1, 唔得o既, 都要做細 b, 我覺得 repeat k1 應該好過 repeat n1

梅媽媽  同意  發表於 12-5-2 13:57

醒目開學勳章

回覆:2009年細B的抉擇

睇黎今年又有班09 細B再戰江湖。大家加油!

我的小朋友兩個已入小學了, 我可以畀一些"我見"你.

1. CCKG只會收同年的小朋友, 即是你做超大仔女, 係不能考CCKG的.
2. 我唔記得DGS 同DBS係唔係同CCKG一樣, 若要做超大仔女前, 請查一查. 有些學校唔收超大仔女的
3. 純以機會率計, 津校大抽獎, 一定係越少B同你爭越好. 雖然呢兩年都唔慌好得去邊, 但09始終比10好. 除非你真係好想以超大b 考直資私校.
4. 09年若在津校唸了一年p1, 點差勁再同10年同少一年的b去爭p1叩門位, 如果你的b真係因年紀變大而改善的話, 你b一定可以爭贏其他幼稚園生叩到好學校. 如果你的b不能因年紀變大而改善的話, 即是你b就算幼稚園時做超大b都無用, 咁不如早點繼續小學生涯, 有多少少buffer留班算了.

angelkinki 發表於 12-4-30 15:24
多左8000個,都可以接受ge。

我都會今年9月俾仔仔做細仔,讀K1。到時睇下考唔考到更心儀ge幼稚園,同埋仔 ...

多左8000個是好難接受的. 2005年b數是5萬6, 同2004年b數是4萬8, 足足多是8000. 津校首三志願命中率再新低. 今年肯定更低. 而09 年既基數已經咁差, 多左8000 係好恐佈的. 而且, 你還未計有好些人如你一樣要小朋友就超大b, 成8萬個b裡, 有2000個變做超大b唔過份. 咁樣就多左10000個b. 你可以說亦有些留到再下年做超大b,但咁樣無得計, 因為這2000個超大b同你既超大b一樣年紀比其他人優勝, 而留到再下年個d唔同你爭, 變左都係無優勢.

反而, 你早點讀一年級, 再以一年級生身份去同幼稚園生爭p1, 咁就有些優勢.

囡囡係11月細囡, 12月插班n班,
我特意同老師討論過尼個問題...
老師話最主要因素係睇小朋友本身, 而唔係睇佢係大b定細b,
幸好囡囡各方面都ok, 老師話完全無必要repeat,
我相信老師既對專業判斷, 一心一意等9月升K1
除非升K1之後話跟唔上, 否則唔會為左考小學而重讀

3pigmama 發表於 12-4-29 18:35
2009年有80,000 嬰兒出生, 2010年有88000嬰兒出生,

2009年12月細B,如果留級做超大B, 將來小學自行分配 或 ...

Hihi, do u know how many of them have parents who are HK people?  Cos some of the babies' parents are Mainland Chinese, so they may not come to HK to study?

Correct me if i am wrong, please.

做大B定細B,值吳值得浪費一年去repeat,好多父母都好strong will,無謂辯論。
但看數據,競爭越來越大係事實。

2001 BB 總數 48400個,港人父母40590個,單非7190,雙非620。
2010 總數 88500個,港人父母49678個,單非6169,雙非32653。

幾多雙非入侵本地學校無數據,但我去不少知名的好學校school tour及open day,每次都有很多操普通話的家長參與。IB學校如弘立簡直是淪陷。

But still , becoming a big b to compete with 2010 Bb almost certainly have higher advantage than be a small b to compete with 2009 Bb , even if there are more Bb born in2010, because one year age difference is still very significant at the age of four to six.  And pls don't forget some 2008 small Bb will choose to become big b as well. So it's very hard to compete.

Really depends on the child's own pace of development.
I personally would not repeat K1. I would wait till end of K2 and see if my child could cope with the work. If yes, I would let him move on and submit applications for P1. If not, I would let him repeat K3.

In my case, I let my son be a "small B" in P1. With support at home, he is now doing fine in P1 (top 30% in class) although he does have some weaknesses such as poor handwriting, carelessness and not so 定 and mature as "big B".

So, ask yourself if your child can cope with his existing work. You should be the one who understand him best.

I know that some of the kindergartens to not accept repeating K3.   I would let my boy try to repeat K1 if he is capable of

getting a place of a one-dragon school.

786 發表於 12-5-1 00:17
多左8000個是好難接受的. 2005年b數是5萬6, 同2004年b數是4萬8, 足足多是8000. 津校首三志願命中率再新低. ...

愈黎愈多人生,呢個係事實,想避都避唔到。如果唔係甘,又點會有甘多人反雙非?唔見以前有甘多人吵?

我覺得唔會有太多人因為09同10年ge數據,而唔俾細仔做大仔。反而11年同12年(龍年)就唔同。12年的升幅應該會更大。d人會為左唔想同龍b爭,而選擇俾小朋友做細仔就會。

而且,我都唔會想仔仔去到小學先repeat。

我都仲同老公討論緊呢個問題。佢唔鍾意咁細個就幫佢留班,我覺得其中一個仔表現始終唔夠其他同齡小童。但老公更加唔贊成一個做大仔,另一個繼續做細仔.... 好煩

惟有今年試下今年俾佢地考龍校,到時有人收再算喇
‹ 上一主題|下一主題