用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 語言遲緩 "
樓主: C奶黃
go

語言遲緩 " [複製鏈接]

回復 hc1018 的帖子

STEPS 邁步,上年做評估$3,000

洋蔥頭媽咪
我個仔今月都2歲喇,,咩都唔識講..,E及S都未到,你可以PM資料俾我嗎??MANY THX

kokoalex,
你bb除咗唔講嘢,有其他發音嗎,仲有冇其他慢咗呀?
因我女13個月都係未識講嘢,剩係呀呀咁叫.

無話幾多歲先最好, 但語言係俞早俞好, 因語言會影響理解, 學習, 溝通,情緒, 社交.....一連串問題,相反, 可能佢快改善言語問題, 又會令佢好快改善一連串問題,.
我兒4歲前言語也是不好, 所以有一連串問題,,,,直到5歲後, 言語上有改善, 所有問題亦有進步, 但由兩歲開始, 上言語治療, 進度也是不太多, 中間亦有失望的時候, 不過, 最後也堅持著, 直到5歲, 發現佢好像進步很多, 我也不知是否咁多年來的訓練成果, 不過我覺得一定有用

我個仔都係2歲3個月都仲係bb話,之前有醫生話阿仔有d慢,排政府就現在都未有得評估,之後服務仲要等,跟著朋友介紹我去links上言語治療,我個仔上左一堂之後已經開始講合唇音(爸爸,包包,mum mum,bye bye),真係神奇到不得了,同埋阿仔去上堂係自己一個入去嘅,但就一堂都冇哭鬧,老師好有愛心比同信心同安心我,現在阿仔都上到第6堂了,已經識講比,要,姐姐,姨姨,餅餅,奶奶,食mum mum,我覺得唔好錯過小朋友嘅黃金時期,經濟上可以的話,及早找專業人仕幫助,但都唔好比小朋友太大壓力,大家一齊努力。

2-7.2012

仔仔接受了6堂的私人訓練,

又參加了一些兒童興趣班,

現在講說話,聽指領都好左~

只欠眼神接觸比較差,不過都比之前的進步了dd

洋蔥頭媽咪    發表於 12-7-16 22:43

為了confirm囝囝的情況,建議找私人機構作評估,然後再決定囝囝在哪方面最急切需要接受訓練。不妨瀏覽下列兩間私人訓練中心,佢哋既評估報告都受政府認可,可以用嚟申請排期讀政府資助的課程。

邁步
http://www.step-hk.com/2010/

領思
http://linkscdc.com/

黃金時間一般指2-3歲之間!

‹ 上一主題|下一主題