用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問各位st. catherine程度及內容深嗎?
樓主: jjtracy88
go

請問各位st. catherine程度及內容深嗎? [複製鏈接]

回覆:請問各位st. catherine程度及內容深嗎?

小兒現在st cat 讀k2,從前未有pn班,不清楚內容深淺,但我看見兒子在k1一年 的英文oral有很大進步,上年已考了trinity grade 3,在家中工人姐姐,爺爺嫲嫲都是說中文,我也大部份跟他說中文,所以不用擔心,st cat 有一套很好的方法教英文

any current PN class parents can share more please?

我係K3家長,在家99%用中文,無補中英文。小兒K2上學期中段巳能閱讀ORT Stage 5, K3上學期中段巳能閱讀ORT Stage 7/8。雖然無考 Cambridge試,但比pass paper 試做,在無任何準備下listening, reading, writing 9成對,何求!

我擔心是仔仔追不上課程。自己英文不好,幫不到手。

引用:我係K3家長,在家99%用中文,無補中英文。

原帖由 仔仔錫錫你 於 12-03-28 發表
我係K3家長,在家99%用中文,無補中英文。小兒K2上學期中段巳能閱讀ORT Stage 5, K3上學期中段巳能閱讀ORT  ...
你個小朋友好叻! 你講得啱,無補習都可以咁叻,真係何求!!!

Sorry 正確係K2 下學期中段能閱讀stage 5

小兒不是叻那種小孩,只是頗為專心及會自動溫習,所以各方面發展都不錯。其實小朋友很簡單,你比咩佢就吸收d咩,而且SC係活動教學,以眼看手動去吸收及啓發(不是死塞,隔日默書push到你記得為止),所以無論小朋友係動係靜都可以好快"開腦", 實在不用擔心跟不上SC課程。

joyce1024    發表於 12-3-29 00:24

想問下SC PN媽媽...我囡囡2011年9月尾出世,想報9/2013年PN,係咪機會唔大? 因為SCP prefer收大仔/囡嗎?

另外除了學費,要預多少雜費呢? thx

回復 wedding.2010 的帖子

$ 5300 X11, 上學期雜費 $ 13XX

多謝咁多位媽媽分享,今年囡囡返n班,我都無咁擔心,因我不是全職媽媽,主要工人姐姐湊,工人非常好,但英文唔叻,所以有諗過換但又唔捨得,而家安心啲!另外,想問多唔多習慣!

打錯字,想問多唔多雜費?

‹ 上一主題|下一主題