用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 教局3月9日出升中學生的全港排名比中學 ??? ...
樓主: sakura65
go

教局3月9日出升中學生的全港排名比中學 ??? [複製鏈接]

sowasabe 發表於 12-3-8 15:16
回復 ohnono 的帖子

問題係你不知道自己所屬小學在教統局心目中是什麼banding, 有些小學成績會被upgrade , ...
你說的對,的確係有好多灰色地帶。
小學只能從過往的派位成績中去估計,唔需要理教局心目中是甚麼。
例如:一些地區名小學,佢地可以有90%或以上被派往band 1中學,即是若有200名小六同學的話,其中前面的180名同學被派band 1組別學校。

若你今年在學校的呈分試排名是在180之內的話,你都好可能是屬於band 1組別之內。

掉轉,若小學以往只能有頭10%同學被派往band 1中學,即是有200名小六同學的話,只有頭20名被派往band 1中學。

若你今年在學校的呈分試排名是在21名或之外的話,你都好可能已經屬於band 2 組別了。(派位當中其中又包含有幸運的成份,所以一般在21名前後附近的學生都不可作準,而這些學生就是所謂的邊緣人)

總言之,小學唔會單睇一年或兩年的成績(雖然教局只計算隔年PreS1成績),好多時還會睇多幾年去比較,所以大致上都可估計到的,最緊要請教老師同學的呈分排名和組別。

:verycold: :verycold: :verycold:

如果本身小學有直屬英文中學的,是不是BANDING都不太差,可以甘睇嗎?

HappyEE 發表於 12-3-8 15:13
我係唔只一間的中學簡介會聽過他們明確表示往年收左幾多band1生, 其中一間係powerpoint寫明9x.x%band 1生,  ...
Happy EE
証明你都好留心中學的簡介會。

跟朋友求証過後,大致上中學會在兩個不同階段接收教局的資料。

三月份
1. 重覆申請多於兩間中學的學生的資料
2. 自行收生或直資學校收生的排名次第表

七月份
1. 中一派位結果
2. 原小學名單
3. 中一派位授課語言分組資料
4. 中一派位分配分析
5. 中一派位所有有關數據資料和報表
還有甚麼學前測驗的原生數表等等。

原來中學係有齊晒所有資料,小學相對就小好多。所以Happy EE你說的中學比你的資料都應該是正確的。

:verycold: :verycold: :verycold:

sowasabe 發表於 12-3-8 16:20

如果本身小學有直屬英文中學的,是不是BANDING都不太差,可以甘睇嗎? ...

直屬中學可以保留經扣除自行收生後所餘學額的最多85%的學額給直屬小學申請,所以只要係band 1或band 2組別都可申請抽獎,當然band 3的同學得另尋出路啦。只不過派位時會派band 1組別的同學先,餘下才派band 2組別。所以又唔可以話都不太差。如果你地學校band 1組別越少的話,即係將會收band 2組別越多。不過最終係未收足85%直屬小學學生,都要睇中學的意向。

由其近幾年一d名中學在收直屬小學的學生時都出現一些問題,其中一個因素就係小學已經持續未能取得85%或以上的band 1人數,相反一些名牌小學卻持續取得高於9成以上的band 1人數,據聞某九龍名小學舊年取得100%入讀band 1中學的驕人成績,雖然實際成績並不是全band 1,但已教人驚嘆!

呈分試的3次成 績是否比例一樣?係咪將3次成績加埋除3 得出分數.來決定Banding?

redkoni  當然不是!  發表於 12-3-9 10:36

ohnono,
知不知道伊中,華英,旅港在自行時收的學生一般是top幾.
特別是伊中自行有什麼條件才有機會入到率高止.

據我自已估計應該會係學校band 1同學的數量的頭1/5。上年我知道的有個來自紅磡某小學的男同學,學校排名2X都有機會in伊中,相反一般學校大約得頭7、8名同學有機會面試。

據其他同學講,華英、迦密、旅港面試的機會好細,因為幾間九龍城出名的小學都幾多同學報呢幾間,大部份面試的名額去晒佢地度。咁人地水平又真係高幾班!

謝謝你的分享
是不是華英,旅港仲難考過伊中,吾會卦.伊中名氣及成績不是大好多咩.

sowasabe 發表於 12-3-9 12:57

謝謝你的分享

伊中的名氣點會唔及華英、迦密、旅港.....呢!一定唔係呢個因素。
我諗係因為呢d大校,有5、6班小六,band 1同學又多,話時話,考2X隨時等於一般學校考第三、四,所以人地伊中都有得in。但冇可能一間學校成百個band 1走晒去伊中架,分1/4出來去華英、1/4去迦密,1/4去旅港,再加上九龍城和附近區的特異學校又多,淨係呢d學校已足以泛濫了九龍城區的面試名額。

ohnono 發表於 12-3-8 17:17
Happy EE
七月份
1. 中一派位結果
2. 原小學名單
3. 中一派位授課語言分組資料
4. 中一派位分配分析
5. 中一派位所有有關數據資料和報表
還有甚麼學前測驗的原生數表等等。

請問3-5是什麼? 咁中學是知道收的學生每一個人屬於band幾, 還是只知道收到band1學生的%?

HappyEE 發表於 12-3-9 14:07
請問3-5是什麼? 咁中學是知道收的學生每一個人屬於band幾, 還是只知道收到band1學生的%? ...

第三項就是學校在是次收生的名額之中,是否有85%或以上是在全港的學生排名之中是跌入頭40%之範圍之內。若是的話就可全開英文班。否則可按每班比例而開設英文班。

4、5項是分析報表,即是你所說的%。個別同學的banding唔會列出,唯中學可申索個別同學在小學時的資料,包括校內校外成績和活動的表現,但事先需得到小學的同意。

醒目開學勳章

ohnono 發表於 12-3-9 12:49
據我自已估計應該會係學校band 1同學的數量的頭1/5。上年我知道的有個來自紅磡某小學的男同學,學校排名2X ...
請問,該男生是否比伊收o左???

winglongyan 發表於 12-3-9 14:37
請問,該男生是否比伊收o左???

佢地學校舊年有成7、8個同學入左伊中(佢地係聯系學校黎)。如果以伊中有16個聯系位比九龍城4間官小來計,據聞今年有接近30個同學係來自這幾間官小的,而有一半以上聯系位去了其中一間小學(今年佢地真係好好運),我覺得那位同學的學校有機會淨在自行收生階段都有5至6人憑實力已被取錄。我唔知那位同學最後有沒有被取錄,但已反映出那些學校在自行時的潛在實力。

ohnono 發表於 12-3-9 14:30
4、5項是分析報表,即是你所說的%。個別同學的banding唔會列出,唯中學可申索個別同學在小學時的資料,包括校內校外成績和活動的表現,但事先需得到小學的同意。
如果係咁中學都係推斷唔到小學的band1%, 中學都唔知所收的一班學生是那一個唔屬band1
那麼分班試成績, 中學是否又知道一清二楚?

HappyEE 發表於 12-3-9 15:20
如果係咁中學都係推斷唔到小學的band1%, 中學都唔知所收的一班學生是那一個唔屬band1
那麼分班試成績, 中學 ...

對啊!中學知道的就是一般的分析報表,幾多%band 1,幾多%band 2,沒辦法確實個別同學的組別。

分班試是中學自己的老師負責評改的,當然知道每個學生的分數和能力!但編班試是用作編班和評核個別同學的能力,跟banding是兩回事。有同學在編班試跟呈分試的表現大相逕庭,所以不能跟banding去比較。

總之身為家長就只可以古古吓

ohnono 發表於 12-3-9 16:05
對啊!中學知道的就是一般的分析報表,幾多%band 1,幾多%band 2,沒辦法確實個別同學的組別。

分班試是 ...

Thanks for your reply.

吓! 我地3月9日都未考完試, 點算呀??
‹ 上一主題|下一主題