用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: mko2002hk
go

DEL [複製鏈接]

回復 mko2002hk 的帖子

我都係同你一樣, 大B, 報咗四間, 2間reject, 1間waitlist, 1間未出result, 諗住如果真係一間都無, 就讀返原校, 點知大圍環境的確係會影響到自己, 壓力越黎越大囉!

回覆:全部都係waiting, 無一間offer

我有一間收。但無校車無褓車接,要自己帶小朋友坐個幾鐘車返學。

引用:我有一間收。但無校車無褓車接,要自己帶小

原帖由 chingcat 於 12-03-07 發表
我有一間收。但無校車無褓車接,要自己帶小朋友坐個幾鐘車返學。
可能遲啲有更好更近的offer比你小朋友,吾使出黃埔。

我都係報左5間咋. 好彩有2間收, 3間waiting..5月應該好多位放返出黎.. 唔好因為無offer 氣餒. 無offer 亦唔代表小朋友比其他人差, 我覺得好睇小朋友當日的狀況及和IN 佢既老師合唔合眼緣.. 真係好難估佢地收生準則...大不了原校讀, 香港那怕無書讀...放鬆心情... 加油...所以IN K1小朋友只是2歲幾的人仔, 我覺得佢地個個都好叻既啦...

mko2002hk  有2間收都好叻呀, 我只希望有一間收都好...  發表於 12-3-8 16:30

但話今年龍年會衝破100,000個BB, 真係又好恐怖... 雖然出生率高左, but, 有關的學位又吾係相對地增加, 我有時都覺得現時的正苦真係好無能囉~~~

hotsing  agree! you are very lucky!如果好似你咁早生我就唔洗煩!  發表於 12-3-8 15:36

以為做大b機會會大啲,但競爭仲犀利

我個女0909, In咗5間, result 係2間waiting,1間Reject(好心痛仲要係我母校) 收完reject信即刻打俾啲幼稚園,好彩都有間國際收咗,不過學費真係…仲諗住生多個…睇嚟要Delay。 希望5-6月真係有人放返啲位.

Kitty1230  No worry, everything will be happy~~~  發表於 12-3-8 23:34
[url=http://hk.pg.photos.yahoo.com/ph/missing_joe/my_photos][/url]

i also have a offer in the list of waiting.  Add oil

回覆:mko2002hk 的帖子

別灰心,平心而論我都覺得要個2-3歲人仔去interview, 實在有點過份。尤其對啲比較靜嘅小朋友不公平,但我相信大概5月會有多啲家長放番啲位出嚟,千祈咪放棄,希望在人間。

回復 tszyaumama 的帖子

Hi tszyaumama,

相信你都體會到,今年競爭大過舊年好多啦!
比較舊年同今年面試,你覺得小朋友進步多嗎?
而考學校RESULT有無成比例既進展?

以考P1來講,你估邊樣勝算大D:
1. 唔做超大B,出年升K2,早一年考P1,較少適齡學童一齊爭
2. 出年REPEAT K1做超大B,小朋友比同級同學仔叻D,但多左好多適齡學童一齊爭

你係咪決定比小朋友今年做超大B?
我都係家有超細B,今年考K1,戰績當然唔好啦,但offer唔駛多,最緊要有間自己接受到既k收,有書讀!
依家叫OK有書讀啦,但都煩緊前面條路應該點行!

簡直係勁頭爆, 煩足大半年

加油呀!
有啲家長都唔明佢點諗,明明住港島區,報港九區成廿幾間學校,仲要同人講就算邊間邊間收都一定唔會去讀,只係想試一試自己個細路嘅實力!一hold就hold成十幾間offer!

所以到交學費時,一定有好多學位放出!

麥兜MaMa   人都癲, 父母虛名多於一切  發表於 12-3-16 10:50
joyce1024  我都係咁覺得!咩試一試自已囝囡能力?咩叫見識下大場面?就係咁先攪到啲學校間間都幾千人in!!  發表於 12-3-12 15:18

...

早年我個自以為好伶俐嘅女in 了至少7間,面試中,沒有哼過半句話,一半以上沒有正視老師,三間沒有坐下來。結果幸運地有一間收了。唉,盡力而為吧!

現在六月了, 有offer未呀?

...

黎緊9月是開學月, 咁你個女9月是讀K1還是N班?

...

最緊要有書讀咪得囉, 隨緣吧!!!
‹ 上一主題|下一主題