用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 愉快學習,講出黎都笑死人
樓主: IntotheSea
go

愉快學習,講出黎都笑死人 [複製鏈接]

回覆:caca316 的帖子

宜家真係唔會有愉快學會。個個都求分數、求排名。成積中等的,巳撥去成積差的一群。我已經同亞仔講,由今天開始一定要努力、唔可以太多玩的時間。我今早同佢講大家要一齊加油、努力。佢重笑得好開心,我心諗,真係可憐。

偷快學習,很遙遠啊!

引用:我個仔(小一)日睇三小時卡通...一至五

引用:宜家真係唔會有愉快學會。個個都求分數、求

madscientist 發表於 12-2-13 13:25
日看三小時卡通,這是另一個極端,不狂讀書,也有很多有益的東西做。

...

其實一至五, 已經有四個課外活動堂要上... 佢肯快手快腳做好功課, 好過佢攤開做個幾兩個鐘... 所以我唔會迫得太緊... 上個考試我都半放手, 唔得先考慮再夾下佢... 我唔係好高要求, 考頭一半就夠, 因為佢地小二會用成績分班... 最後佢考全級十幾.. 超額達標... 我可以keep住佢依家嘅學習模式.... 佢睇電視開心, 我又可以鬆下, 對大家都好...

我覺得部份家長不明白愉快學習是什麼。真的是玩多, 與學習相關的活動少, 學淺一點就等如愉快學習嗎? 當然孩子天性是喜歡玩, 玩的時間應是開心愉快的, 但你聽過孩子說去遊樂場好悶, 去旅行好悶未? 我個女就是了。原因是遊樂場沒有其他孩子一起玩, 於是她要我同佢一齊走走玩玩; 去旅行時只是逛街, 沒有使她興奮的東西。
我同佢去跑步, 要求佢要邊跑邊唱歌(目的是不希望她用口呼吸), 並要求佢跟我的速度, 佢辛苦得很, 但跑完卻很開心, 很期待再去。
我想說的是孩子覺得開心愉快是一種主觀的感覺, 沒有指定做什麼一定開心, 做什麼一定不開心。最重要是她感到陪伴和新奇有趣! 所以如果孩子覺得所學的東西很新鮮有趣, 過程中又有父母的陪伴和讚賞, 一定能做到愉快學習。只是父母究竟有否能耐, 長期保持這種態度去教子女, 甚至教許多次子女也未能掌握時, 父母仍能用這態度, 不失耐性才是最難得的。

回復 mimi666 的帖子

系唔系份卷好淺假,有d深既學校70幾平均分都排60,未至於最低

引用:我覺得部份家長不明白愉快學習是什麼。真的

原帖由 yinglongma 於 12-02-13 發表
我覺得部份家長不明白愉快學習是什麼。真的是玩多, 與學習相關的活動少, 學淺一點就等如愉快學習嗎? 當然孩 ...

係香港做學生真苦……

引用:係香港做學生真苦……

原帖由 最愛 於 12-02-15 發表
係香港做學生真苦……
我朋友個大仔讀某間出名kg,標榜愉快學習,後來佢發現個小朋友在學校學得好少嘢。當她的另一個小朋友讀書,即搵另一間深d的kg.
這間學校名,我不會講的。另一方面,我又想我自己小朋友有愉快童年,我覺得自己很矛盾,不知大家點睇,謝謝。現今父母真不易。

林嬌嬌 發表於 12-2-12 22:30
今日愉快,他日痛苦

今日痛苦, 他日可能更痛苦.
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

回復 mimi666 的帖子
小兒P1時常識科平均分94, 都以為好高分, 在全級排名都只是52,
所有科目平均分為89.5, 全級排名50. 可能試卷較淺, 故分數相差1-2分
都會大大影響名次的。

我都好想知道如果是愉快學習?

我個女現在讀k2, 九龍塘kg, 日日有中英數功課, k1都算愉快學習中渡過. 但現在越來越不想做功課, 有時更哭著寫字. 我心想現在做功課已經那麼痛苦, 小學會點呢? 是否要轉校, 找一間程度較淺學校給她, 她會讀得開心d 呢? 我日日見佢做功課的辛苦樣, 我都好痛苦. 但程度淺的學校學生, 考小一時候是否不夠競爭? 好矛盾! 我都想我個女有個愉快學習童年.

引用:回復+mimi666+的帖子小兒P1時常識科平均分9

引用:我都好想知道如果是愉快學習?我個女現在讀k

catcatmom 發表於 12-2-13 12:20
如果小朋友無興趣讀書, 小學甘逼法, 上到中學便lose左學習興趣, 到時小朋友又反叛, 果時家長會自食其果. 但 ...
要記住既係量唔等於逼,適量既work先係好事,而家長點present俾仔女係另一件事。問題係好多家長都唔識教仔,所以我就諗諗下不如放我個仔出去補習,去左A字頭補cambridge,而家唔洗我成日煩住佢佢又得到唔錯既西人教育。只要有資素教得好就好過我自己咩都唔識只係識谷佢。

学习对小孩子本身就不是愉快的事, 有时还很痛苦, 不过, 当看到孩子对他的学习有着那份认真, 我们大人也要想办法“苦中作乐"

回復 林嬌嬌 的帖子

講得好岩..good.

老師講過放手唔係唔得, 如果你只是要求合格.   (不過現在d家長 大部份要求很高的 , 有因有果)
‹ 上一主題|下一主題