用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 星級爸爸﹕名校媽媽大控訴
樓主: mmpong
go

星級爸爸﹕名校媽媽大控訴 [複製鏈接]

回覆:20020116 的帖子

引用:+本帖最後由+Parisienne+於+12-11-16+22:51

原帖由 Parisienne 於 12-11-16 發表

好明顯係配錯對,家長有理無理,唔睇子女性格特質只顧名 ...
講得太好!所以成曰有人問邊間學校愉快學習,基本上係冇答案。

谷與不谷,深與淺,很難有標準。每個孩子能力及天資也不同。每位家長要求又不同。班𥚃有的高分,有的可以不合格。有的不用温習,成績也不俗,有的補極,教極,温極也成績不好。高分成績好就說不谷及淺,低分就是谷及深。其實最重要真的懂需要時放手,讀過不適合,不要錯下去,退一步再想,孩子其實比成績及是否名校更重要。最重要是適合。不要盲目追求。

引用:谷與不谷,深與淺,很難有標準。每個孩子能

原帖由 ysnmama 於 12-11-17 發表
谷與不谷,深與淺,很難有標準。每個孩子能力及天資也不同。每位家長要求又不同。班𥚃有的高分,有 ...
我都十分同意適合是最緊要的。
因為自己個仔唔算特別叻,怕追不上其他同學的進度,之前反覆考慮過自己個仔適唔適合讀英華,不過最後都跟個仔意願㨂了。
過了兩個月,他很喜歡返學,亦比以前更主動學習。
我覺得好多英華啲負面「聽」聞與事實有出入,真係自己親身去了解清楚。

回復 ASamSam 的帖子

最弊有很多事情係要親身經歷才感受到或才知道適合與否!

未入去之前都係估估吓,入去之後又有機會當局者迷!

英華我有聽過話谷,又有聽過話唔谷,所以我估跟家長和孩子的性格和期望不無關係。

MCLIAN 發表於 12-11-17 12:46
英華我有聽過話谷,又有聽過話唔谷,所以我估跟家長和孩子的性格和期望不無關係。 ...
十分認同,總知在大海,真亦假時,假亦真。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:星級爸爸﹕名校媽媽大控訴

個仔女讀得唔開心,最佳方法就係賴政府教育制度唔好,父母的責任即可推得一乾二淨,又方便,又可得大衆認同,還可拿來寫文章收錢,佩服佩服

boomGi 發表於 12-11-17 12:56
個仔女讀得唔開心,最佳方法就係賴政府教育制度唔好,父母的責任即可推得一乾二淨,又方便,又可得大衆認同 ...
香港普遍現象,孩子都學識了。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:英華我有聽過話谷,又有聽過話唔谷,所以我

原帖由 MCLIAN 於 12-11-17 發表
英華我有聽過話谷,又有聽過話唔谷,所以我估跟家長和孩子的性格和期望不無關係。 ...
Fact 同 opinion 係唔同。其他學校我無親身體驗所以唔敢comment。以英華為例,由教學方法去到校園生活,大家可到學校網頁睇得好清楚,報名後仲有DVD送,之前在EK很多英華家長亦寫了很多fact,已經非常透明了。到今日為止,in my opinion,我都覺得校方言行是一致的,是對辦的。

我現在回想,若果有得揀,應該無學校喜歡收不「適合」的學生。經過三輪評估後,林校長從三千多人中揀得出來啲仔相信都可以在校內愉快地成長。

引用:Quote:原帖由+MCLIAN+於+12-11-17+發表英華

原帖由 ASamSam 於 12-11-17 發表
Fact 同 opinion 係唔同。其他學校我無親身體驗所以唔敢comment。以英華為例,由教學方法去到校園生活,大 ...
非常同意你最後一點. 揀過, 唔多唔少你個仔總有符合間學校的特質才能入選, 不過可能需要時間 fine tune磨合.

引用:「名校斯德哥爾摩症候群」

原帖由 awah112 於 12-11-17 發表
「名校斯德哥爾摩症候群」
張導演曾話大部分名校家長有此症候群,但找不到任何事實根據喎!

引用:Quote:原帖由+awah112+於+12-11-17+發表「

引用:Quote:原帖由+ASamSam+於+12-11-17+發表張

原帖由 awah112 於 12-11-17 發表
第一次聽,個名好得人驚
Yes

ASamSam 發表於 12-11-17 21:21
張導演曾話大部分名校家長有此症候群,但找不到任何事實根據喎!
我又覺得唔難理解, 總之因為係名校, 所以覺得學校做的一定有道理, That's it!

其實學校VS家長係好多千絲萬縷的關係, 有時衰D講, 有部分係互相利用啫.
因為工作, 都去過名校觀課, 講真, 睇完, 我更堅信名校的"成就"有一半都係家長努力囉.
所以名校入學harsh唔難理解,
佢地要keep住好名聲, 必須有好學生,
有好學生, 誰去教好佢? 你真係信呢D學校真係好好好好好? 我可以話, 信五成好了.
只要靠家長, 還有靠就係果種學生之間的競爭心.
我自己都叫係地區Band 1中學出來, 果種好鬥的心, 我自己都感受到.
所以, 其實唔多想自己個仔去承受.
我覺得如果由細就訓練到佢地呢種性格, 好弊.

所以, 我對入唔到某些學校, 亦唔會失望, 人揀佢, 佢揀人.
我小朋友真係唔適合, 我都唔想佢收. 免得入左係我後悔.

個人觀察,入到小一,個個小朋友都差不多,真係無乜邊個跟唔上、升唔到班,反而好多同學都係高分(指>70)。有無壓力去補習,要睇家長心理。

引用:咁其他名校好似聖保X同女X有冇D類似既情況

原帖由 woyj 於 12-11-16 發表
咁其他名校好似聖保X同女X有冇D類似既情況?睇其他家長話佢地D學生讀得好開心,唔太谷? ...
家長實話無問題,話给你聽有問題,即代表自己仔女唔掂。佢地實話唔谷,好輕鬆。小朋友好開心。

‹ 上一主題|下一主題